自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

kc_01k 發表於 17-1-3 22:28
大叫有啲公公婆婆唔一定聽倒呀,我媽係其一。 佢撞聾,根本都聽唔倒

大家互助下囉!遇到有人送貨嗌睇車,我附近範圍內有長者無反應,我都會拍下佢叫佢小心啦!
你唔係唔會嘛?!

子爵府

回覆樓主:

上落貨真係好趕
有時啲人點叫都唔會企埋一邊

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

送貨也是辛苦錢啊!如果他們懂得更多,就不會上這個崗位。體諒一下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫送貨佬~感覺唔好聽,
撞到人係唔啱,不過做得呢行, 多數都係粗聲粗氣, 佢已經大大聲叫睇車,你都話架車超大超高,佢可能未必睇到前面,唔叫, 人地更加唔知,送貨都係打份工啫,
不過唔行商場路,會有秘密通道送去店舖嗎?
我見多數運貨升降機上落,店舖門口落貨,
如果路過,見到老人家無點理會,有危險,咪行埋佢叫下佢地,或者拖佢地行開,大家守望相助,
小朋友,其實家長有責任照顧好

子爵府

toby125 發表於 17-1-4 00:14
商場有秘道比佢地行咩?

ifc 都係前面 酒樓就後門,酒店後門,工廈有貨

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 17-1-4 00:54
商場舖點行後樓梯?難道間舖有後門接通?
送貨最多吾比用客(emoji),用貨(emoji)。。。
...

所有商場都有前、後門架啦,消防條例規定,係D非食肆商戶自己冇後門。

點都好,推車撞到人,乜嘢理由都好,冇理由啱。
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

baby_chu 發表於 17-1-4 00:58
係咪每間舖都有後門?!係咪每個商場嘅貨(emoji)都有秘道去到每間舖?!
...

所有商場都有前、後門架啦,消防條例規定,係D非食肆商戶自己冇後門。

點都好,推車撞到人,乜嘢理由都好,冇理由啱。
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

我相信送貨員工,如果有得比佢揀佢地都會係後門送貨,係前門送又要顧住啲貨,又要顧住啲盲毛,其實仲慢在。但事實上商場祇會賺儘地積比率,令到商鋪大啲,收租多啲。

瑪瑙宮

大廚勳章

fungwongphie 發表於 17-1-4 07:33

點都好,推車撞到人,乜嘢理由都好 ...

有些店真係正門推貨入。。。其實人地都一路推一路大聲叫睇車。。。好遠已叫定。。見過好多盲毛吾知真係聾或低頭到完全不需理身邊的事。。。好在運輸刹到制,否則被撞就傷。。撞到人點都大獲吾啱,但都不是樓主這種不屑的態度,睇低人叫送貨佬。咩商場係比人行吾係你送貨大晒

仲有好多商場小朋友,無父母,都吾知走晒去邊,街童咁亂跑亂跳,撞到又是人地責任了。

珍珠宮

Wacoal 發表於 17-1-3 21:10
明明係你推住架超大超高既車係商場運貨,仲大大聲叫睇車. 睇住你碰跌小朋友,撞到阿婆隻腳重大聲夾惡鬧番人 ...

應該係商埸管理問題,呢啲係城中一線(都有超市百貨)商場甚少見。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

人地都係揾食啫,
唔通要吊繩送貨咩?

伯爵府

日日媽媽 發表於 17-1-4 02:21
上落貨真係好趕
有時啲人點叫都唔會企埋一邊

係呀,見有時人地推住啲貨叫啲人小心車,借借,啲人好似同人鬥氣咁死唔行開仲拖住啲小朋友企正路中心傾計玩電話,都幾黑人憎

伯爵府

回覆 Wacoal 的帖子

又咁講, 佢撞到人仲罵人係唔啱, 但佢係推住架大車根本睇唔到前面, 惟有叫人睇車咁仲想點樣? 唔通要人三更半夜送貨? 到時商場附近D住宅又會投訴有噪音........

同埋唔好叫人送貨佬, 無佢地我地唔通吓吓自己去倉買野攞貨, 大家都將就下.....

瑪瑙宮

大廚勳章

brindlewin 發表於 17-1-4 07:45
應該係商埸管理問題,呢啲係城中一線(都有超市百貨)商場甚少見。

又一城,land mark,ifc 個類咪有規管囉,但屋村個d好多都無太執行,所以樓主吾應該仇視運輸,應先向商場提意見改善。。。

我見過有些店要某些少人時段才可送。。。佐敦永安化妝品要十點前送到。。。開舖前無客。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

brindlewin 發表於 17-1-4 07:45
大商場有指家送貨時間指定係開之前後時段不過細商或者屋村商場就無

珍珠宮

引用:明明係你推住架超大超高既車係商場運貨,仲

原帖由 Wacoal 於 17-01-03 發表
明明係你推住架超大超高既車係商場運貨,仲大大聲叫睇車. 睇住你碰跌小朋友,撞到阿婆隻腳重大聲夾惡鬧番人 ...
唔通下下要等商場開店前閉店後先可以運貨? 其實香港商場好多都係咁,你唔係第一日係香港生活掛,無奶油語知格!一街都係貨如輪轉!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

baby_chu 發表於 17-1-4 01:01
大家互助下囉!遇到有人送貨嗌睇車,我附近範圍內有長者無反應,我都會拍下佢叫佢小心啦!
你唔係唔會嘛? ...

我講緊我媽喎,你唔係唔睇我講乜就串人呀?你唔係24小時同你媽一齊嘛?

別墅

其實有責任拖好小朋友

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

醒目開學勳章

kc_01k 發表於 17-1-4 08:32
我講緊我媽喎,你唔係唔睇我講乜就串人呀?你唔係24小時同你媽一齊嘛?

佢以為自己咁講好勁掛,無情情串人,人地討論吓。懶勁,識拍人叫人得佢一個。

首頁
12345...11

尾頁

跳至