自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我就唔會要,人一定要向現實低頭,欠債加失業,夫妻感情又不穩定,再生多一個小朋友,是否害左佢呢?我們旁人講一句生有可難?但生活問題始終要你自己去面對,我們幫不了什麼,所以要與不要都是你們兩老婆商討後決定吧。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 EVA222 於 08-12-11 13:30 發表

唔緊要,討論下人生問題,我女讀書唔算叻,比佢叻的大有人在,一山還有一山高,有次佢拎了張人地幫佢短批的命書,有句是「文書朱雀在父母」,意指有運學業上可得父母栽培.
我認為人出生頭十幾年命運始終操控父母手中,簡單 ...

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

對於我來講, 懷孕除咗被強姦之外, 係冇意外這件事

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我媽媽的故事

我媽媽生左
(我+細路+妹妹)頭尾2年
即是2年3個

計而不久有第4個
但耐何mama話
己好辛苦吃不消及冇能力環境下"冇要佢"

我們自小比"上"唔敢諗
比下亦幸福好多人
雖不是大魚大肉
只是一般粗菜淡飯.

但成長入面爸爸媽媽日夜要出去做工
根本冇時間教我地讀書同課外及娛樂
湊我地都係d"不理我們鐘點嬸嬸婆婆"
閒時玩樂只在公園及親友家

到家下我們三姊弟冇一個是讀到書材料
但慶幸冇學壞.因有一個健康成長的家.

講完

唔係你地講到"生"好容易

要教同裁陪+時間金錢

你地有時見到d媽媽生成群小朋友又點
只顧4方城及自娛.
都不會教佢理佢養佢彩佢
生又乜意思呢
你地都會話唔生好過生

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

問吓自己有冇信心可令小朋友幸福,比個安全既環境佢長大

水晶宮

原文章由 冬兒.. 於 08-12-11 12:43 發表
無錯...第1佢一早已然知有債務..唔想有BB一早避孕囉..
第2明知個老公相處有問題令到大仔生活唔開心..
更加要避啦..咁大個人都知如果唔避遲早BINGO既啦..
家下有左至覺得有問題存在..
做有比少少責任感好D
...

冬兒真係好, 講中我的心聲

我到現在還唔明點解d 成年人成日話意外意外!!!! 咩叫意外, 避免唔到叫意外, 避到的可以叫意外嗎, 不要為自己的行為用一個好的修詞去掩飾了

落咗去一了百了, 用一個毫無反抗力的小生命來誠存他們一家四口的安落d 的生活吧!!!!

我聽過一個學佛家的人講過, 每個生命誕生在母體, 上天就給他一個陽壽, 比方說是70歲, 要是媽媽一早就打掉他, 那個嬰靈就會在陽間遊魂70年至可以再投胎. 坊間的所為打齊,超渡都只係令個d 嬰靈冇咁痛苦, 仍然要等70年, 直至上天給他的元壽到期至可以再投胎

或者樓主朋友可以當一個故仔聽, 想著日後安樂d 的生活就會唔記得e 個故仔了.

子爵府

原文章由 Pulmma 於 08-12-11 16:03 發表

冬兒真係好, 講中我的心聲

我到現在還唔明點解d 成年人成日話意外意外!!!! 咩叫意外, 避免唔到叫意外, 避到的可以叫意外嗎, 不要為自己的行為用一個好的修詞去掩飾了

落咗去一了百了, 用一個毫無反抗力的小生命 ...

又唔可以咁講, 呢度有幾位媽咪都話就算有避孕都一樣 bingo, 咁樣又可唔可以叫"意外"呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Delete.......................

男爵府

今年有好幾次, 有精神病or抑鬱症父/母, 無論佢哋D仔女6歲定14歲都照掟落街...壓力令人迷失方向, 認真要同老公傾吓.

等待驗證會員

比着我, 我就會唔要bb, 老實講, 兩個大人的感情同經濟都危危乎, 仲生多個出黎, 未害仲個細, 咁生黎做乜

洋房

我諗都會生ge 唔通殺o左佢o羊
有錢無錢都係咁過

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

我可以話比個d唔信意外既人聽,
我呢個係第三個,
我呢個係意外,
我有用避孕既野

水晶宮

好媽媽勳章

argee,我都係其中一個
原文章由 LokB 於 08-12-11 16:24 發表

又唔可以咁講, 呢度有幾位媽咪都話就算有避孕都一樣 bingo, 咁樣又可唔可以叫"意外"呢?

男爵府

可以要個BB吖!
老公冇咗份工,索性炒咗個工人,叫佢暫時全職湊B囉!
佢已經有兩個小朋友,BB所有嘢都可以用舊嘢,慳番唔少。
平有平養,所有嘢都慳啲,我覺得冇問題。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我連諗都唔敢諗.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

水晶宮

對不起我的激烈, 請原諒我, 以前我係產房手術室工作, 見得太多e d 場面, 無論咩原因都好, 我都好心痛個小生命, 對不起!! 個d 話有避孕而又bingo的媽咪.

水晶宮

再說! 如果正確使用避用用品, 成功率真係好高的!

男爵府

好媽媽勳章

唔要

首頁

尾頁

跳至