自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 17-1-17 20:34
朋友,part time freelance, 呢d咁 luxury items ,我都冇要求過。 呢d真係可遇不可求。

其實大家係咪誤 ...

忙唔等於唔悶, 忙都可以好空虛.

我都覺得住大屋未必係好, 我成日同老公講住單位仔嘆過住屋.

你以前係咪慣左姐姐幫你做家務? pt freelance 唔係luxury items. 你想"只係想唔洗煮有得食,唔洗做家務有乾淨的衫和家居。", 你起碼要有錢先. 如果你返工可以有錢剩, 就有得請鐘點或買多幾件機器幫自己. 小朋友去晒daycare, 間屋既清潔度可以延長d. 要返工又要湊小朋友去daycare 實係忙. 針冇兩頭利, 我呢邊返pt又要daycare 係倒貼, 但都有人照返. 你唔跳出個comfort zone, 你搵唔到解決方法. 好多人都有做freelance 或自己搞生意, 未必係賺大錢, 但至少有d目標有d 動力.

我唔會日日食Frozen food, 幾日買一次餸但都係日日煮, 個仔份lunch 一定係晚晚整, 朝早點都食個麵至飽肚 (我試過食4塊麵包做早餐, 之後仲見暈). 懶果陣咪懶人餐, 食完隊晒d 野入洗碗碟機, 掃晒d 仔女去訓, 咁就一日可以上網hea.

我有時覺得好似漏氣甩鏈單車咁, 冇動力. 朝早老公得閒叫佢送仔女返學, 佢出去至少可以收d c9風. 家務拖長黎做, 用到機就用機, 花園換左假草皮, 夏天淨係剪樹就得, 少左家務多左時間輕鬆d.

離開得香港就唔好同以前比較, 咁折磨自己做乜. 我對以前香港既生活一向冇懷念, 不過以前成日暗暗地抱怨天氣等小事, 而家見太多生離死別, 我唔再呻咁多, 人地仲慘過我多多聲, 我仲怨乜春..... 自己比上不足比下有餘要滿足.

你要加油, 你響人間, 唔係人間地獄呀~ 有機會我想再去你既國家度感受藍天白雲.

伯爵府

親子王國15週年勳章

我已經移民N年,所以已經習慣
外國少麈,可以懶d,清潔唔需要跟香港一套
我每日做小清潔,隔星期有鐘點大洗半日

早幾年我都覺悶,返工放工
之後見住身邊有人好早走了,心態唔同,及時行樂
Summer 去camping hiking 冬天就滑雪,每個星期都好忙

至於食,早午餐應該唔洗大煮,早餐食麥皮,面包,午餐食下粉麵,晚上同slow cooker pressure cooker 焗爐,簡單方便

翡翠宮

慢慢黎啦
當初我媽咪過去陪我讀書佢都唔習慣,得得同媽咪咋,不過我地住Appartment既
又要佢考車,佢勁緊張,瘦左十幾磅
大約一年後佢開始欣賞Lee 個地方,慢慢愛上了加拿大
心態好重要,試下欣賞Hk 沒有的好啦

翡翠宮

Smallraindrop 發表於 17-1-17 23:35
慢慢黎啦
當初我媽咪過去陪我讀書佢都唔習慣,得得同媽咪咋,不過我地住Appartment既
又要佢考車,佢勁緊 ...

Apartment

禁止訪問

珍珠宮

bosch 發表於 17-1-17 23:17

我都覺得住大屋未必係好, 我成日同老公講住單位仔嘆過住屋.

你第一句真係好精境!

珍珠宮

1mocha 發表於 17-1-17 20:03
我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得 ...

我在香港,處境同你-樣,有個細b, 困身到爆。

早排大仔食學校飯,我感冒成個月都無好,早餐買定麵包,佢自己冲即食麥皮,成塊V殺面瘦唒,見到都肉赤。

衣家我朝朝5點幾起身煮早餐煮午餐畀佢兩仔爺帶飯,佢地又食得開心!

希望你都揾到動力,有番社交圈子開開心心

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 20:14
有,藍天白雲清新空氣。
好睇你個人需唔需要。
識唔少人話回中國,香港,希臘退休。。留係度咁長命唔知 ...

一定唔只藍天白雲空氣,剩係要呢D 唔會有孟母三遷嘅故事啊..... 母親是偉大的 想想自己嘅初衷 為咗小朋友 有什麼唔捱得?生活係有好多唔同辦法 你叻 點會搵唔到一種自己喜愛的?每朝整三文治比小朋友 唔係太難想想咁大嘅廚房 有齊裝備 工作也可變娛樂的。

子爵府

我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

煲下劇做下運動?唯有think positive d!加油!

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 19:50
有什麼介紹? 唔知點煮freezer meal.
我都考慮緊小朋友lunch 星期日做定十份 sandwiches 放freezer, 十份 ...

我好多時會整飯團比呀仔飯是昨晚煲 配菜是昨晚備,朝早㩒制番熱 卷埋一舊 行得都好easy

T_123    發表於 17-1-18 06:35

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

甄太太 發表於 17-1-17 14:54
你老公無幫手做下家務嗎?

我有小朋友,仲有兩隻貓,更多野要打理.
咁好可以一星期做的三日兼職
請問妳你做什麼工種呢?
我都想搵啲晤使翻足五天。

男爵府

有時心態係要自己調整, 如果唔係會令自己好唔開心。

我阿媽以前試過返工,到而家到仲講緊冬天返工好慘點點點. 但係我返工咪又係坐公共車.

我阿媽移民二十幾年,仲係度話唔習慣。咁佢可以返香港住,佢又係住兩個月左右,又話要返哩,因為唔習慣香港。我阿媽又係怕煮飯,咁我叫我老公喺屋企做嘢嗰日煮,我阿媽又嫌佢大油煙。阿媽話見香港個親戚用 airfryer 煮嘢好,買左個喺屋企,佢又話我老公唔可以一個星期用多過一次,因為佢話食完熱氣,煮完間屋又熱氣.

大宅

樓主你介唔介意講你現在住邊度呀?
我移民澳洲已經五年勒,開頭兩年我好辛苦,特別頭一年,個時未有小朋友,有返工,但又同老爺奶奶住,我覺得所有香港比到我個嘢呢度都冇,因為香港我有分好好的工,有娘家,有好多朋友。我開頭簡直覺得自己一生人最錯的決定就是跟左我老公返來定居。
但回來有左小朋友,都覺得呢度比較適合小朋友成長,所以冇走到。個時都覺得好難頂,日日自己都受折磨。
但後來有一次我帶BB返香港探家人朋友,住左2個月,我真的覺得香港變了很多,有些我覺得好好的嘢,成日在澳洲好恨有的,返來香港又覺得不外如是,反而好掛住澳洲的生活,特別係我架車(emoji)因為去邊都可以揸車,唔洗同人逼地鐵,唔洗下下要霸頭位入(emoji),仲有我好掛住澳洲的咖啡,就好似我在澳洲掛住香港掃街時食的魚蛋、腸粉等等。
個次返完香港,我覺得自己改變了,覺得原來我只係之前見唔到移民的好,放大了香港的好。之後又越來越多朋友,有越來越知道呢度D「窿路」,又識得揸車,覺得好喜歡呢度的生活,我都唔想再返香港住了。

至於煮食清潔,都要慢慢適應,我都係地獄廚神,但有個大廚房,我就覺得慢慢培養煮野食的興趣同技術,至於煮足三餐,有時都唔好太執著,早午食得輕便的,晚餐才大搞,同埋買D方便你煮嘢的用具好緊要,壓力快煮煲、慢煮神奇sous vide, slow cooker, 如果有Budget 可以買個thermomix, 呢D所有嘢都會幫你好efficient 煮好一餐好味的飯。
至於買嘢,我不知幾鍾意online shopping, 又可以格價又可以看review.

講左咁多,希望你搵到自己喜歡的生活,萬一真係想返香港咪會留返香港,絕對冇問題,最重要一家人同你都開心生活(emoji)

大宅

bosch 發表於 17-1-17 23:17

我都覺得住大屋未必係好, 我成日同老公講住單位仔嘆過住屋. ...

其實我覺得在香港返工,好鬼忙,最快六點放工,返到屋企7點最快,我在香港時未有小朋友,就真係可以出街食左算然後返屋企hea, 但如果有小朋友呢?你係有工人姐姐,但返屋企唔洗同仔女做功課溫書? 我好小朋友可以準時放工,返到屋企都8點,食埋飯9點,同小朋友搞功課等搞到十點最快,沖個涼,上下網,又瞓覺,第二天7點身,也是無限loop. 生活有時就係咁,冇分你在邊個國家地區。

bosch    發表於 17-1-18 05:46

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔駛煮有得食,一係出街食或者外賣,一係就睇下有冇簡單嘢,或者一次過煮大兜再分幾日食。你冇洗衣機乾衣機?冇就買部,掉晒衫入去洗同乾,工夫已經少好多,我冇乾衣機,要拎住又濕又重嘅衫出去洗衣舖乾衣,乾完摺好拎番屋企,好彩係我老公幫手做,揸車去洗衣舖,有時帶埋仔女去,教埋佢地洗,而家我仔識點開洗衣機,當親子活動嘛。家務嘅嘢,大前提係接受冇工人幫,除非你請鐘點,但鐘點都未必解决得晒你嘅要求。要自己做又辛苦的話,你真係要降低要求,馬死落地行,三文治一餐,沙律又一餐,煮大兜食幾餐都可以好豐富,放鬆d會開心d
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

草莓囡囡 發表於 17-1-18 04:45
其實我覺得在香港返工,好鬼忙,最快六點放工,返到屋企7點最快,我在香港時未有小朋友,就真係可以出街食 ...
你講得啱,樓主的 case 同好多無用工人的在職媽媽差唔多,邊度生活都會係咁

伯爵府

PS123 發表於 17-1-17 22:03
每日家務真係排山倒海!你嗰邊有冇唐人街?偷閑出去飲茶囉…!外國人又好當地中國人又好,要識多啲人傾下計 ...

謝謝大家支持,睇完大家咁正能量的回應,今日一起身就立即做家務,又取定餸菜解涷,準備今晚餐飯。其實,我已經日日都碟頭了。 但最少叫新鮮煮,確實係接受唔到隔夜飯和 freezer meal. 但都唔知可堅持幾耐。可能最後都係一條freezer meal的路。

今日希望一早做晒嘢,下午可以齋休息。

真係要找返份工,寧可用晒份人工請個工人幫手

其實我係唔慣,唔煮,唔揸車去買餸就。冇得食,唔洗衫冇得著,唔清潔冇乾淨地方。

我已冇留戀香港的美食,方便,朋友。如果呢d都計埋,就神早回港了。

男爵府

1mocha 發表於 17-1-17 08:56
大家會點做呢?
有什麼好方案。。
最初一定,我當時去讀書就識人,有朋友就ok, 之後有男友係另一個國家就去左果個非英語國家生活左好幾年,當時真係唔慣但做工後就ok,

伯爵府

rose-mag 發表於 17-1-18 04:54
唔駛煮有得食,一係出街食或者外賣,一係就睇下有冇簡單嘢,或者一次過煮大兜再分幾日食。你冇洗衣機乾衣 ...

同你傾咗咁耐,我都係未攪掂。

我真係試過一條方包,放係枱面叫小朋友自己搽包當晚餐。 需則好可怕,但都叫新鮮即做。

我只係懶。唔捱得。一起身想起又要從頭做過一次昨日已唔想做的家務和煮飯。嗰日又覺得好灰。 但唔做,又可能係一條方包放係枱做晚餐。

㕧度外賣,出去食,近家的最多三四間。其中二間係m記,和kfc. 我早二個星期心情極差煮唔到。 一個星期三餐kfc,二餐m記,再加幾間中菜。 荷包傷不突止,食到想嘔。最後都係谷煮。

伯爵府

MM6 發表於 17-1-17 20:11
你喺邊個國家呀?冇香港人?

澳洲,多中國人多到你唔信,有時真係以為返咗大陸

首頁
12345...44

尾頁

跳至