自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

喊咗
雖然正常嚟講日文發音及音調不標準,但佢唱得好好,有家駒的八成功力
大陸真係有好多家駒2號、3號、4號......

BTW,敬佩的家駒:
你投胎轉世未呀?
天堂好玩嗎?
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

翡翠宮

畀面勳章

castle100 發表於 17-2-27 09:52
獨在異鄉為異客.見到熟悉的面孔.聽到熟悉的聲音無比激動!
有年去京都,係一間店舖買和果子手信,店員係一個大男人,由廣州黎讀書,知道我地識廣柬話好開心,我隨口問左一句: 「係呢度生活好嗎?」佢愕然左一下,然後眼濕濕話幾好。走嗰陣送我地出門口,連續躹躬好多次,我地走遠左佢都未返入去...
人在異鄉,聽到熟悉的語言,真係會好激動。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lea~westzone 發表於 17-2-27 01:22
(不喜物插)

其實呢D街頭賣藝者,有無想過自巳破壞緊人地國家的寧靜架 ...
日本有唔少街頭賣藝者喎, 尤其夜晚

珍珠宮

用日語唱的這首歌,有一種粵語所沒有的悲情感。
不知道當年beyond去開拓日本市場時,有沒有唱過日語版的歌曲?
想起了家駒在日本,因為參與電視台的遊戲節目而發生意外死亡。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 17-2-27 15:08
用日語唱的這首歌,有一種粵語所沒有的悲情感。
不知道當年beyond去開拓日本市場時,有沒有唱過日語版的歌 ...

首頁

尾頁

跳至