婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

oH..見到好多媽咪都唔贊成"豆"BB柯屎..
但我係一年二十多歲媽媽. bb 未到一個月. 我都有咁做. 但天氣唔係凍.
咁我平時會留意bb 大約既柯屎時間. 咁到時到侯我就會"豆" bb 柯. 咁約一個半多d. bb 就會比反應我..話比我知佢要柯. 每次都有的. 而且. 每天約6:30-7:00要飲奶時. 我第一時間就係"豆"佢柯屎. 換片. 再飲奶再訓覺. 而下午就會"豆"多一次. 一日兩次便便, 到bb三個月多d. 就直接坐廁所..我坐後面. bb坐前面. 扶住bb. 咁佢都會柯. 到bb現在 1歲2個月. 亦如時. 每天起身去廁所柯一次. 下午一次. 現在佢要去柯屎. 就會入廁所叫我...

但如果在凍天時. 就真係唔好"豆" 因太細. 會冷親. 同埋..真係要留意會否整親bb.
而我豆bb柯屎. 只係想佢去大便時有定時既時間, 同埋. 唔想d bou bou 令到佢pat pat 唔舒服.. 但如果出街. 佢就唔會柯. 點都要回到家先肯柯.
不過. 都會有時佢玩到忘晒形. 走在我面前發出柯屎聲.."ng ng" 就係話比我知佢現在柯緊

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ross@hkbn 於 08-12-31 13:24 發表

佢地兩個真係痴線

咪係囉

複式洋房

Actually my 99 also trained my BB to poop when he was 2months old. After around 1 month, my BB knows when he needs to poop, he will cry or make some sounds representing he wants to poop. He is 5.5months old now.

But about vv.....hmm....i think it is too early la. pee in the diaper is alright...as the diaper will absorb the vv ma...

anyway, i feel ok about my son no need to poop in diaper. I think it is cleaner....

大宅

俾我老虎蟹攞番個B, 巔巔地 ! 咁做戒到片你99就可以四圍話俾人知個孫好叻...唔係, 係距有幾叻教到個兩個月大去尿尿! 我真係唔驚同距正面衝撞, 個B係自己嘅, 有咩理由要任距武??

原帖由 kmmum 於 08-12-28 23:14 發表
可能樓主唔敢直接衝撞99.
佢99 &姑奶應該係好惡&霸道既人來.

首頁

尾頁

跳至