自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆樓主

識得有個K3細佬見完家姐小三數學功課,自己竟然都識計。係識計除數(九因歌open book)

伯爵府

longlokma 發表於 17-6-8 15:30
只可以答你,k3識4則運算已很普遍

普遍?不太認同。

男爵府

我覺得首先天生數感要好,而且學新既數學時一點就明,什至唔洗點都自己摸索到,加埋平時生活上會自己自動自覺同數學連系到,自己會識融會貫通,再加上本身好鍾意數學唔洗人逼,咁就係天生數學叻。

但天生叻都要後天勤力,當然本身叻可以行少好多冤枉路,但香港既制度係要加埋小心,同著重列式,有d人一睇條數就知答案,但未必識列式,呢d就要操多d。

如果小朋友係數方面算叻,唔洗理佢叻到咩程度,最重要係唔好令佢憎左數學,同埋好好裁倍佢

公爵府

InkCartridge 發表於 17-6-8 17:20
靜雞雞講你知,BK D 細路 K3 已經完成大學課程了,仲完全唔會發脾氣,BB時連喊都 ...
講呢D

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港好多神童
我仔就按步就班,連乘數表都小二先識,好在學業上唔使我擔心。

子爵府

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...

點樣先知﹖好似我個仔(小三)咁未知囉! 何解﹖

因為中英文教到我嘔血佢都唔識,佢讀都唔想讀; 唯獨數學我可以完全唔駛教佢都識,而且佢仲非常樂意學高級D既數呢...

我個仔K3加減當然沒問題,並已經有代數、負數、份數的概念,而家佢仲叫我教他什麼是LCM、HCF、質數等等,佢都明白點做....只是他有一個問題,就是"大意"! 考試可以無端端做漏題、寫錯字等....

子爵府

回覆樓主:

佢主動做已經係有感覺。
數學範圍都幾大,加減數係最基本既概念,仲有其他分解,換計,空間感,理解能力,記憶能力尤其重要。

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

NGASZE626 發表於 17-6-8 16:19
我覺得男仔天生已經比女仔有數學天份,我仔幼稚園時唔使我點理佢計數,但我女就教到嘔血
...

我認同呢點
因為我細個時數學都係好差
印象中由小學四年級起就無再合格過
⋆☆知足常樂

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

gracelam 發表於 17-6-8 17:04
小學数學好多死响文字題,一來識字唔多,二來理解力弱。 如果有天份,通常計得掂文字題,因為個腦仔轉得快 ...

等阿囝放學試下問佢呢題先
⋆☆知足常樂

公爵府

gracelam 發表於 17-6-8 17:04
小學数學好多死响文字題,一來識字唔多,二來理解力弱。 如果有天份,通常計得掂文字題,因為個腦仔轉得快 ...

係,大部分學生都係衰係文字題上。文字題除左理解仲有記憶力,有啲人要講幾次先明果題講乜,就係記憶呢方面稍遜左,讀完後面唔記得左前面講乜,所以理解唔到。
仲有,數感好既人好少會因為唔小心而扣好多分,數感包括左細密同記憶。

子爵府

回覆樓主

我覺得小五六做到中學數,仲係好掂果隻,就算晤係有天份,我已經覺得好叻。

子爵府

係咁易啦 發表於 17-6-8 15:57
佢真係有天份唔洗掘架。

佢自然會做啲好深既數

好同意

侯爵府

回覆樓主:

我仔幼稚園時有同學已經懂得唸乘數表

男爵府

回覆樓主:

我小朋友今年Y2數學都算叻,基本上任何數學班包括eye level、奧數、學校數學課程老師comment都係話有天份,一點就明之類。本來以為自己個小朋友都算數學叻,點知依度d細路仲勁,我嗰個都係去到乘除一定唔會識algebra。果然天外有天

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...
沈詩鈞呢種算好有天份

伯爵府

eehhmm 發表於 17-6-8 18:35
我仔幼稚園時有同學已經懂得唸乘數表

呢D靠死背,唔算係咩天份

侯爵府

apple220 發表於 17-6-8 18:39
呢D靠死背,唔算係咩天份

可能係,不過人地上左中學之後一路數都好好成績,是頭五名,所以佢唔只死背,是真正有天份。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有啲小朋友本身對數較敏感,學起黎會比其他人易掌握,數感強嘅小朋友,一點就明,愛思考題目。
我兩個仔從小數感都好強,呀大kg時老師已發現佢數學比同年齡小朋友叻,老師會響正規課程中加深少少去教佢,小學數學測考從不溫習,從不操練,多年來分數未低過90,喜歡玩思考題、奧數、數獨...... 細仔就喜歡解難分析、挑戰題 ,我相信呢d就算是天份。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

csk 發表於 17-6-8 17:07
數學叻的人好鍾意計數,唔駛操練都一百分,甚至百幾分,因為連Bonus points都攞埋。 ...
同意,我仔考試好喜歡計挑戰題取額外加分

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-6-8 15:56
K3識三位,借位,叻仔bor!

我個仔未算咩數學天才,不過的確由細到大從來唔駛我粗心(考試從來唔溫我都未驚 ...

雙眼噴火⋯⋯
我諗起我爸爸教我做2個位除數,佢雙眼噴火,我雙目流涙,我呀媽就冇眼睇⋯⋯

首頁
12345...7

尾頁

跳至