跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

唔使做下次架喇, 祝你一次成功!

別墅

原帖由 babyieng 於 09-2-12 17:29 發表
夫人,
山頂做 iui 要出示結婚證書, 因為上次我去睇, 醫生都問我地攞結婚證書副本.

Lumpy,
你做完iui就唔好諗咁多喇, 食多d有營養的野, 3個月後聽你的好消息(有左未滿3個月bb會小器)

我打算出出面d化驗所照喇, 今 ...

如果沒有證書...醫院唔會做嗎???
因為某些原因,我唔可以註冊.....點算..

複式洋房

原帖由 夫人 於 09-2-15 21:47 發表

應該唔可以,特別行到ivf,hk醫生一定要出示正本,另外要簽好多文件,因有法律問題.

複式洋房

原帖由 夫人 於 09-2-15 21:47 發表

醫生問我地(我同c6)係咪合法婚姻(正式注冊), 我話係, 跟住醫生就叫我地攞副本俾佢, 我都唔知未婚可唔可以做 iui 呀, 不過我諗多數唔得!

別墅

有冇好消息?

大宅

夫人,
哦,我昨日已經開始流啡了,預計m小姐今日又會好準時咁報到了!

打算聽醫生話,休息兩個月先,事關做iui前刺激過子宮排卵,所以醫生話最好等子宮休息下先.呢兩個月,會跑返步,希望減下肥,兩個月後再做iui.

別墅

Lumpy:

你有無問黃醫生,你需唔需要做ivf? 成功率會高d ga!

大宅

Airam,

我問過黃醫生了,當時佢話我未試過iui,又未試夠三次iui,所以,佢叫我做晒三次,唔得再考慮ivf...
同埋,澳門轉去hk做ivf,都要7-8萬,都幾貴呀.

唉,等子宮休息兩個月先...現在咩都唔敢諗.

別墅

Lumpy:

我剛剛係28日去左瑪麗做取卵, 超辛苦, 身體好d ge 人手術後4個鐘就走得, 我就訓足7個鐘, 最不幸係我起身去廁所, 洗完手後就暈左, 我老公大叫姑娘時我先醒, 都唔知個段時間發生咩事, 連自己暈都唔知, 我老公話我當時眼睛係張開, 嚇死佢, 好彩照完ct, 無撞親個頭, 訓多一日醫院, 依家只係個肚好脹同埋扯住痛, 黃醫生話係自然現象, 個肚有少少積水, 子宮落過痲麻醉藥所以痛, 要飲多d水等佢自然好番!
我抽左16粒卵, (因為我有卵巢多囊) 最後得6粒受精, (係good quality), 醫生話等我過多2個cycle後, 可以做植入胚胎!每次2個, 希望天主見我咁辛苦,比個恩賜我啦!

複式洋房

我下個月都要做iui喇, 之前真係無諗過自己要做人工的, 後來自己試左成兩年都唔得, 去左睇出面的私家, 個醫生都幾好, 解釋俾我聽, 而家知道要做iui反而唔抗拒, 因為之前接受唔到, 而家ok, 無咩特別難過, 都好平常心~ 可能上呢度睇得太多類似的case, 慢慢接受左呢個事實都唔定~
不過, 最令我估唔到的係咁快幫我做iui, 唔知開心好定唔開心好~

Lumpy,

你點呀? 睇到你回貼話流啡, 成功or not?
如果真係咁唔好采, 趁呢兩個月做下運動, keep好個身體, 下次成功機會都大d~

大宅

Airam,
原來取卵咁辛苦架???
我初初以為好容易添.
你現在點呀,出左院,身體有無咩唔舒服呀?
不過恭喜你哦!有6粒受精,咁即係五月/六月可以植入胚胎囉?生番兩個老虎bb,好呀,老虎聰明,EQ又高.

babyieng,
哦,m小姐不知幾準時咁報到呀.可能因為做iui的針刺激左子宮,所以今次m好鬼痛.唉,無計啦.現在要等兩個月.

你有得咁快做iui,應該開心才對哦!好過我,拖左咁耐,現在才做第一次,仲要唔成功添.唉!

你m後日日飲雞精啦,飲到排卵為止,真係對卵泡發育好好的.仲有,就係放鬆d.唔好緊張,although做iui時,真係會驚驚地.不過,你放心啦,黃醫生好好手勢,我果次做要用夾夾開dd內子宮口,黃醫生手勢好到一丁點血都無.勁呀!仲有呀,黃醫生話佢有好多百寶的.事關條管好細,好軟,佢要用不同的方法放條管入去.佢keep住同我講笑,我才無咁驚.

祝你一次成功!

複式洋房

Lumpy,
其實如果有得揀的話, 我想生虎b的, 但又諗到未必一次成功, 所以而家都唔理咁多喇, 有得做就做左先~ 如果真係咁好彩一次成功的話, 牛b都好啦!

我都打算飲下雞精崔谷下d蛋蛋!

係呢, 我想問下你上次做的程序係點架? day12返去照, 係咪等d卵夠大就打針呀? 打幾多支? 係咪打pat pat?
我想問定先有個心理準備~

黃醫生手勢真係幾好, 上次去照排卵都唔痛, 希望做iui時都係咁就好喇~

大宅

babyieng,

day8or9已經要返去照多次的了,決定幾多號打夜針.醫生同時會話埋你知幾多號做iui.

我由day3打針打到day11,全部都是打patpat,day13做iui,之後每日早晚都要塞藥.

複式洋房

Lumpy,
我最怕塞藥, 我覺得好難 , 真係有d難度~ 唉! 不過馬死落地行, 唔得都要得啦!

唔該晒你呀! 話俾我知大概的程序, 我已經有左心理準備喇, 希望一切順利!

大宅

babyieng,

放心啦,一定會順順利利的!

ps.黃醫生話,做iui前2日,最好自己在家交功課先,咁樣命中率會高d.

複式洋房

Lumpy,
係呢, 我想問下你係咪有免費卡架? 知唔知幾錢呀? 因為我無免費卡, 要俾錢, 但而家唔知幾錢, 我諗都唔會好貴, 但係我想問定先有個預算好d~

嗯, 我會試下做之前2日交下功課, thanks a lot!

男爵府

Hi, 我都係08年12月在山頂做了腹腔鏡, 抖了一個月, 09年2月打了排卵針, 之後自己試下, failed左, 3月day3返去照, 發現有個水囊, 醫生比左一個月避孕藥我食, 下個月day3再返去照下, 如水囊退了就會做my first iui.......
Good luck to all!!!!

大宅

babyieng,

有金咭會有折,加埋張綠咭就會全免.
我記得無未有綠咭前,單單是買針都要六百幾蚊,照一次陰照要二百幾.咁做iui,好似要照2次陰照,打十幾枝針,單單呢度就應該1500左右,至於做iui,要洗精和要醫生放精,咁我就唔知幾多錢了.

大宅

successbaby,

你做過腹腔鏡,做iui的成功率會高好多的.
祝你好運,一擊即中.

ps.你睇邊個醫生呀?

男爵府

回覆 # 的文章

Hi, Lumpy,
山頂方慧盈醫生, 大家一齊成功啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至