懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一於換過有蓋既厠所... 然後您買支 furminator...專梳死毛既. 勤d幫貓貓梳毛. 地下會少d 毛. 乾淨d..您奶奶吾會出聲既.
再吾係, 學我咁..買部水力吸煙機.. 實乾淨.我而家9個月, 貓貓成日陪瞓.

之前都有四周貓砂問題, 最後換左有蓋厠所. 問題改善左囉... 同埋, 您要跟貓貓講數架.. 等佢地知. 痾便便, 吾得搞到四周貓砂...

佢地... 識聽架!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好送我走牙~牙~牙~

我呃我奶奶, 隻野係愛協領養返來, 唔可以還架, 佢身上有晶片, 外面捉到佢都要拎返來比我地~!
我老公好錫 , 而佢仲惡過奶奶, 我地堅持養佢一世, 冇人可以送唔走佢!~~~~~~

大宅

用豆腐渣貓沙,無咁大麈!
我以前用普通沙,轉左呢隻就無哂大塵既問題!

原帖由 gordonccc 於 09-2-4 23:44 發表
我奶奶開始明白弓型虫既問題喇.但另一問題又出現.
因為我屋企有五隻貓,要用兩個大貓沙盆先得,每日亦都最少要清理兩次.
而貓沙盆我係放係廚房,咁奶奶覺得放係廚房好唔好,因為啲貓沙好大塵.
話第時點整bb啲奶樽.同埋話咁大塵亦 ...

男爵府

我買咗包cat best既松木砂,會凝結個隻,
要試下先知好唔好.
我以前有蓋架個貓盆,但唔夠地方,將個蓋個個放咗係地台,因為唔夠高,所以唔可以要個蓋.而洗衣機前放咗一個好大既膠箱做貓沙盆無蓋既.
就算轉咗砂,個廚房又確係好迫,如果第時要成日整亞b啲嘢既話.
好煩,香港啲屋唔見洗既,大間既又貴...唉

大宅

其實只要妳同老公一條心,貓貓一定唔會被送走.好似我咁奶奶成日講話隻貓會影響到BB,叫我哋唔好要,我老公企硬話貓貓我哋會照顧,要奶奶以後唔好再提送走隻貓.之後咪乖乖收口無再提.其實要講最好由老公出面,講講吓激動時講錯嘢到唔怕嘛!

男爵府

原帖由 cats123 於 09-2-5 16:43 發表
其實只要妳同老公一條心,貓貓一定唔會被送走.好似我咁奶奶成日講話隻貓會影響到BB,叫我哋唔好要,我老公企硬話貓貓我哋會照顧,要奶奶以後唔好再提送走隻貓.之後咪乖乖收口無再提.其實要講最好由老公出面,講講吓激動時 ...

最大問題係我老公長期係澳門工作...
我都好想老公可以返黎香港做嘢,
但又怕返到黎搵唔番咁既人工或搵唔到工,
大住肚成日自己一個好孤獨,因為我無嘢做的.

大宅

你報d course讀吓,充實吓自己!
無論你將來做唔做野都好,一定對你有好無壞!
而且你d貓貓既生死存亡靠哂你,萬一你老公他朝唔支持你養貓,你都有權say no!因為你有搵錢先有話事權呀!

原帖由 gordonccc 於 09-2-5 17:24 發表

最大問題係我老公長期係澳門工作...
我都好想老公可以返黎香港做嘢,
但又怕返到黎搵唔番咁既人工或搵唔到工,
大住肚成日自己一個好孤獨,因為我無嘢做的. ...

複式洋房

用cat best ok架,我都不嬲用開,不過你用埋佢果隻専用既貓沙盤好d,佢會幫你係沙盤門口隔走d沙,唔用既話d貓貓去完好易整曬d沙出黎,行到邊帶邊.我之前都冇買果隻沙盤,搞到張床都有
我而家有左5個月,本身有3隻貓,不過99都唔like我養係咁叫我諗計整走佢,最終去曬我丫媽屋企,咁我就唔洗煩呢個問題啦
不過有樣野你一定要小心!就係你d貓千其唔可以有皮膚病!!有過而家好返都唔得架!
有次我帶隻貓去打針,問過e生我有左bb啵,有乜要注意丫?佢話有一種貓皮膚病叫金錢蘚,
係會轉染人架,咁岩我隻貓之前生過而家好返好奈!冇事掛?點知佢同我講呢隻病係唔會完全好返架,如果貓貓個排低抗力差就會返發!!而e呢隻病既葯大肚婆係唔用得架,換言之你隻貓係長期帶菌者,當你低抗力差就會比佢野到,
而且你會冇葯e!!!
而有金錢蘚會點呢?e生話佢見過最嚴重既情況係個主人全臉全身都生一個個圓圈既蘚!!
你都唔好話唔驚- -''我知左就即刻送走左d貓貓啦,唔怕一萬最怕萬一,雖然好唔捨得,但邊知我邊日會冇啦啦病架中招就喊都冇用
不過你d貓貓未生過就唔使怕啦~

大宅

其實唔關妳老公係邊度做嘢事,以係佢有冇支持妳留返貓貓係屋企?如果佢企係妳個邊就唔駛怕啦!妳老公可以照樣同妳奶奶講到得ga!

男爵府

原帖由 lo619 於 09-2-8 20:49 發表
用cat best ok架,我都不嬲用開,不過你用埋佢果隻専用既貓沙盤好d,佢會幫你係沙盤門口隔走d沙,唔用既話d貓貓去完好易整曬d沙出黎,行到邊帶邊.我之前都冇買果隻沙盤,搞到張床都有
我而家有左5個月,本身有3隻 ...

吓...咁大件事,我屋企有五隻貓,其中兩隻大係4-5個月大既時候曾經患過金錢蘚,而家都就黎四歲喇...
咁點算,我無朋友或屋企人可以寄養架...
唔通真係要送走佢地兩個..:-(

大宅

我屋企而家隻貓貓都有脫毛~慘啦~
但我好難帶佢去睇醫生~因為我隻貓搬左黎之後一直都未出過街~佢連出門口都唔敢~點算好呀~
有冇得自己買藥或者買野返黎比佢塗架?
我老公身上都有d痕痕地既位~我以為佢生濕疹~我諗唔會已經中左掛~

男爵府

但其實係咪對個胎無影响既呢?
只係有機會生蘚咋...

大宅

有無問多個醫生既意見?
因為其實好多病菌都係會係身體弱既時候出現,
邊驚得咁多!
而且醫生有無話機會率係幾多?

舉例﹕水痘唔好以為出個就無事,D菌係好返之後仍係身體度,等身體虛弱時潛伏係身上既水痘病菌就會出撃,演變成生蛇,生蛇嚴重既會死亡!係D醫學雜誌講既!其實有時係有D病例出現左,報導出黎等大家知道吓!

如果機會率唔係咁高就唔駛太驚慌既!

複式洋房

回覆 # 的文章

咁我就只係see過一個e生,冇問過其他啦~因為睇開都係佢so佢講乜我就信佢架ja.
不過佢就冇話過對bb唔好,係好激動咁同我講d葯大肚婆唔可以掂,好似叫乜乜菌咁.實你最好打去相熟既獸e,佢地多數會清楚咁解釋你知,我都唔想你唔要d貓貓架!因為我早前睇新聞話而家愛恊勁爆,好多年老冇人要既都要攞去.....人道毀滅!!你d貓貓咁老,真係攞去就多數都走唔甩架
再唔係你關住佢地黎養囉,唔好咁擔心,你唔開心既話bb又會唔開心咁就真係對bb有影響啦~一定會有辦法解決架

複式洋房

好多人都講到有咗bb唔好養貓, 但我隻貓養咗咁耐(而家5歲), 又點可以話唔養就唔養丫!?

兩年前我生咗第一胎, 而家陀緊第二胎, 一直都有養貓, 一直都冇事, 兩歲大的bb女亦冇任何皮膚問題, 佢而家成日會同隻貓玩, 又會摸佢, 但隻貓自己會避開,所以接觸唔係咁多...

我認為貓貓對bb有不好影響的可能不一定沒有, 但其實這個說法一直都受到爭議, 未有一個公認的答案...

我的做法是陀bb期間不剷貓屎, 雖然都會抱牠, 但減少面對面的親密接觸囉!

首頁

尾頁

跳至