論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

講左咁耐我只覺得樓主不近人情

翡翠宮

唔好下下牽涉到整個民族既民族性
呢個習慣非常不文明
香港人唔係自恃好文明既咩?

樓主, 你個工人暫時睇罪不至炒, 比多D時間磨合; 可能好過再請一個.

另外, 我對工人什麼尊稱, 我都無咩所謂; 我呢個工人打左over 10年, day 1我已經叫佢全世界叫名(除左2老)唔好煩. 無發生什麼不愉快事件; 當然我亦無留心佢是否先叫名再問問題etc.

男爵府

我試過工人一到埗病,海外菲輕微發燒. 冇看医生有食藥,咁我要求佢完全不工作不接觸小朋友,先休息及適應新環境.見佢好返晒精神0K才慢慢講解各样工作要求.這工人由咩都唔識做到比我更好的管家及保姆.
樓主應該係返工好忙的mami,如果ee揍得好不如繼續用,就咁睇你應該唔適合請外傭.

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

yeeman00221 發表於 17-9-22 19:36
大家可能覺得我好錯,但我同老公當時商量過如其俾個女日日接觸一個無誠信扮牙痛既工人咁我同老公一定唔會 ...

你何解認為你女下体紅腫係因為你工人? 你工人幚你女做过d 咩?

水晶宮

yeeman00221 發表於 17-9-22 19:50
將來如果你請左我個工人,點下你點處理
但我同老公肯定呢個人有問題
相信各位打工既老闆會講一句:「請你 ...

[ 打工既老闆會講一句:「請你返黎唔係過日子,工作要爭取,唔係揀工作做!病左就做哂先放假啦!」相信各位老闆都有成日講. ]

老闆當員工病時仲同員工講: "病左就做哂先放假啦!", 咁唔代表員工認為老闆係合理, 但員工為o左要保住飯碗, 先至忍. 呢類老闆, 在正常人的眼中, 係好 mean!!!!
你個留言 表示你做人僱主的心態如何, 你係好難用到外傭. 你都係搵番本地姨姨湊你女比較合適.

大宅

我相信唔會day one我老細會咁不近人情咁對我,種咩因得咩果,你將你屋企哩3 日唔好既嘢全怪晒落工人度,佢病,牙痛全部你都覺得假,有無去同佢睇醫生證實佢講既病?
你同你老公根本就係對工人有偏見,覺得工人黎你度係攞著數既,偷嘢既,衰格既,咩工人都要教要磨合,無人會一黎就知呀mum你想要點,如果我一返工老細已經唔信我,黑面,態度差,佢唔炒我都無心幫佢做嘢,你應該請賣身妹仔先符合mum同你老公既要求

複式洋房

yeeman00221 發表於 17-9-14 20:42
得安僱傭(旺角分店)

記下了

複式洋房

birdbird 發表於 17-9-20 21:52
[收完中仲費就咩都唔理,呢間中介好唔店]

好老實, 自僱主從中介接工人返屋企之後,
嗯, 有所領悟 !!

大宅

我自己都係員工, 好老細同衰老細我都遇過, 唔好覺得mean既老細可以逼到員工落力d做野; 好照顧員工感受既老細就一定會俾員工恰 ..... 唔係咁的, 我對住呢兩種老細, 工作表現其實分別不大, 不過遇到好老細就大家都番工番得開心, win win。

要管好員工係有skills的, 唔係一味靠mean就得。

我自己工作多年, 真係未試過有人同我講:“病左就做哂先放假啦!”

樓主如果唔介意, 可唔可以簡單講講你同你老公既工作 ..... 我估你同你老公都唔係管理層, 番工平時受到好多委屈......

yumui61    發表於 17-9-23 10:59

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主

不如咁講, 工人始終係外人, 佢唔會為僱主賣命, 有時間偷懶的確係正常, 作為僱主當然唔想見到偷懶, 但自問打工時咪又係搵位偷懶(emoji)(emoji) 只想準時放工! 或者你係勤力上進, 但我相信好多員工都員求準備收工。

所以請工人只係幫輕下, 我自己就唔會100% 信佢, 我自己試過1湊1, 無請工人, 真係會湊到忟, 作為媽媽都想中獲個女, 為何外人會比個心你?

所以請工人都唔代表佢要做晒你要求既野, 你當佢只係幫輕下你就會好過d, 佢都係打份工(emoji)

yumui61    發表於 17-9-23 10:49

翡翠宮

:「請你返黎唔係過日子,工作要爭取,唔係揀工作做!病左就做哂先放假啦!」相信各位老闆都有成日講

我開公司10幾年,從來無講過呢段說話。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

以為俾份工人做就係恩賜?
點解唔諗人地係黎幫你嘅嘞.
時代唔同了.
其實.揀工都冇錯.
人人都係取易不取難架喇.
湊細路.做家務.真係唔易做.時間又長.
小朋友麻煩都可以忍受.但大人麻煩就真係好難頂.

大宅

回覆樓主:

我畢業後 打過幾份工,之後開公司有十幾年,香港及大陸都有廠。在我眼中,最寶貴系員工合作,把生意搞好。通常新員工,至少有半個月 至一個月磨合適應。這段時間,僱主的成本投入最大。

特別是 白纸,分分鐘搞得二、三個月才上軌道。
如果員工 -有咋病傾向 - 炒,
冇主動性 - 炒,
態度欠殷勤的、黑臉的 - 又炒,
冇 老闆前、老闆後的打招呼 - 又炒,
未試過手把手教 而唔知、又未達工作標準的 - 又炒...
我估我 冇可能請到人。

註:國內的民工 同 本地一般請到的外傭,各項工作水平 可能差不多。

又註:
尋日 我姐姐報告,妹妹 36.9° & 37.5°, 佢已經好唔舒服,個身好慶了。

複式洋房

其實大家睇完樓主嘅post都會覺得完全無比時間太家磨合同先入為主,比身邊嘅屋企人影響覺得個個外傭都是這樣,其實睇得論盡外傭大多數都有請外傭,我前後請過3個工人全部剛來到家都病咗,可能香港天氣又熱又濕我會體諒比佢睇醫生及休息,我仲煲粥比佢哋食,工人都係要時間磨合快則一個月慢可能要3個月真係要自己衡量清楚能否接受先請工人,每個僱主要求同生活習慣都不同

chaiwanb    發表於 17-9-23 18:13

禁止訪問

大宅

你因為有 EE back up 所以隨便炒工人冇後顧之憂,但 EE 都唔會幫你一世,你要學習下點做一個合理的顧主,否則係要付出代價,好似今次咁,賠硬架!

大宅

yeeman00221 發表於 17-9-22 19:36
大家可能覺得我好錯,但我同老公當時商量過如其俾個女日日接觸一個無誠信扮牙痛既工人咁我同老公一定唔會 ...

其實你聽太多工人壞話,心裏已經覺得工人唔好,何必請呢?差的我請過,話你聽我現正的工人很滿意,唔係佢真係好好,係因為我也不斷學習怎樣做一個好顧主啊!我地一家人都好開心,包括小朋友跟工人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ACEY 發表於 17-9-24 22:42
樓主, 有薪病假係要做滿一定日數才有. 即係你如果炒呢個工人, 可以不用給她人工. 但機票及一個月代通知金, ...

樓主, 有薪病假係要做滿一定日數才有.即係你如果炒呢個工人, 可以不用給她人工. 但機票及一個月代通知金, 好似一定要俾.
~~ 人工都要俾呀 , 佢都無放工人假 , 工人日日都有做嘢呀

仲有, 過來人經驗, 如果你打去勞工處問, 要打多幾次, 仲要錄音, 因為不同人不同答案
~~ 同意 , 就算走上去問 , 都係有出入 。

首頁

尾頁

跳至