自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我覺得有時問下食人奶/奶粉,係其中一個打招呼方式咁,即係唔熟,無乜好傾咪問下,好似搵野講咁
你搵奶粉就俾人問點解唔餵母乳,正如母乳媽俾人問點解唔俾奶粉一樣
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

呢個話題係近年先比較瘋狂,我生阿女個陣,係得一個長輩嚟探BB個陣問,仲要係男人,我估佢無心,應該係隨口問

子爵府

PuiPuiV 發表於 17-10-2 14:29
我最討厭聽到D人問我依個問題,係人都知人奶點好點好,但比唔到就係比唔到,我比奶粉都食到肥肥白白,健健 ...

我一個餵人奶餵左2年,一個全奶粉,講完冇人再問我

子爵府

問下餵奶粉/人奶都咁激氣?純粹問下又無人話緊你錯,我生完見親戚朋友都係問餵奶粉/人奶....人地可能想送奶粉比你呢....

大把媽媽餵緊人奶,都要比班無知人士批評點解唔餵奶粉?奶粉營養好d、bb食左聰明d架、餵人奶餵到bb咁瘦、食奶粉先肥肥白白.....

自己bb食咩與他人無關,左耳入右耳出啦

男爵府

回覆樓主

我餵人奶

我細個食人奶大,我細佬一出世入nicu食奶粉大

但我細佬讀書叻過我超多

大宅

我最討厭聽到D人問我依個問題,係人都知人奶點好點好,但比唔到就係比唔到,我比奶粉都食到肥肥白白,健健 ...

吾好太介懷

禁止訪問

別墅

回覆 chloelic 的帖子
其實係睇你點睇, 有機奶營養同普通奶差不多, 但點都係冇激素同冇農藥, 當然我地日常生活中都會食左好多農藥落肚, 咁作為媽媽我緊係唔想個B咁細個就食依D野落肚, B就飲緊eleva, 食得訓得痾得

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咪奶都好啦,食到就最好。
佢地真係未見過,有小朋友對任何奶都敏感,最後靠燕窩肉汁水養大…
不知所謂的乙陸!!!

民房

cyyiu 發表於 17-10-2 14:51
其實,餵人奶/奶粉,都係事實,唔駛理人點講!
我是全人奶媽媽,都比一班奶粉媽講到一文不值,我心想,個囡 ...

人奶媽點解都會被講我都想做人奶媽,無奈奶唔夠dizzy

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

女人就係江咁煩!總之邊個唔企自己邊,都係有問題。 煩!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都唔明,大家 bb 都健康,你有你方法,我有我做法,有咩所謂?

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為無知!
好似我細佬咁,
佢不斷歌頌佢老婆餵人奶如何偉大!

大宅

港式奶茶 發表於 17-10-2 14:56
除咗母乳同奶粉,在職媽同全職媽又係俾人拗餐懵的topic,揀自己最舒服同最合適的就可以了,唔駛理人點睇
...

全職媽咪和餵奶粉好像犯了什麼大錯一樣。

公爵府

回覆樓主

呃水吹啫,同問生仔定女呀,邊個湊呀,食咩奶呀?博多個仔/女啦,做咩唔自由湊/請工人/叫99湊?做咩唔餵人奶/奶粉呀?到大啲又到playgroup/n班/幼稚園/小學....

我自己餵人奶+在職,隨身帶住個b好困身,返工又要帶大袋泵奶用品,又花時間泵,去街夜少少都唔得,客觀上係麻煩的喎,呢啲無可否認,正如地盤工係體力上係辛苦過打寫字樓工,都係客觀事實,每人因各項因素選擇選擇不同,應該互相尊重,餵得奶,大家都係媽媽,更應練習身教。

男爵府

回覆樓主:

最緊要阿B身體健康,飲人奶或奶粉係媽媽嘅自由選擇,其實不用理會外人的眼光

水晶宮

搵嘢講啫,你話食奶粉,就問咩牌子。

好多人講嘢都唔係有咩特別用意的,講完就算,轉頭佢都唔記得。你太認真,盞自己辛苦。

男爵府

回覆樓主

我2樣都餵過,完全無衝突

珍珠宮

jeremylui83 發表於 17-10-2 14:42
有啲人上晒腦,餵到走火入魔,你勞氣都係嘥氣。。唔好理佢最好

男爵府

babyhowie 發表於 17-10-18 19:17
因為無知!
好似我細佬咁,
佢不斷歌頌佢老婆餵人奶如何偉大!

你講起又係,我身邊媽媽朋友,都好少突出自己係人奶媽定餵奶粉,反而係個老公不停咁講自己老婆餵人奶係點樣辛苦同偉大,自己小朋友飲人奶大,係幾咁健康同聰明,我估係想鼓勵太太,不過over咗

首頁

尾頁

跳至