自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Wild_Lady 發表於 17-10-24 10:43
我非常精於插中人要害, 所以通常我唔出聲, 唔想傷害人, 尤其朋友, 因為忠言一定逆耳。真睇唔過眼, 會婉轉講 ...

珍珠宮

回覆樓主:

有人話我串

大宅

mariefish 發表於 17-10-24 12:37
呢啲直頭係賤格,邊算係朋友,我會罵爆佢

其實呢個所謂朋友十年唔見一次,只係其中一個人話出來聚下舊,根本大家冇共同話題,只係冇諗到佢無啦啦咁話我

子爵府

回覆樓主

有個朋友係,不過異性就鍾意佢依樣。

佢係會好直接話你肚腩大咗、肥咗嗰d,雖然係真話,但聽到都好唔開心

大宅

BabyFungT 發表於 17-10-24 09:00
近來比朋友A話我講嘢mean,佢唔係直接講,只係比喻,之後另一個朋友B幫佢兜,話唔係話我mean,只係話我講嘢 ...

我最鐘意講mean野,同friend一齊講最開心,笑到傻

大宅

mok239 發表於 17-10-24 09:28
試過一次, 在公司, 非談論公事..

咁都叫刻薄比喻

子爵府

回覆樓主:

mean野睇對咩人, 咩人聽啦! 我最鍾意同假到嘔既人mean, 迫佢講真話!
口直心快同mean係差一線, 想佢好定搵位mean佢兩回事

伯爵府

回覆樓主:

我d老友都話我對熟朋友講野mean但搞笑生鬼 ,事實唔怕講

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

近來比朋友A話我講嘢mean,佢唔係直接講,只係比喻,之後另一個朋友B幫佢兜,話唔係話我mean,只係話我講嘢 ...

mean 即係刻薄,熟同講嘢刻薄係兩回事

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

自問勁mean亦出名mean,不過我有好多朋友我覺得講野mean唔mean係要睇場合睇對象,明知唔玩得我唔會亂黎
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

用戶要求終止服務

nicey 發表於 17-10-24 18:53
咁都叫刻薄比喻
LEE 樣野, 每個人聽後感受, 是無一個絕對答案....感受每人皆不同.

有人聽後只覺----難"衰"啦你, 開我玩笑???!! (善意)

有人聽後覺得---唔得咩? 呆一呆唔得吖! (其內心會生兇"負"面情緒/回應)

我點解話那男同事呆佬拜壽, 唔去PANTRY XXXX

原因是---- 因為我們TEAM 那天夾埋MERCHAND D 同事叫 麥LU 雞外賣回來食, 我親眼見過之前該TEAM 某2 位女同事, 係咁落手揀, 係咁揭D 包...薯條又在人地處( 待領, 物主遲入PANTRY), 拎多幾條落自己度.

人地話佢, 佢又話番人...又話自己玩下.....總之是係都要CHI D 著數果D 人, 唔比佢/指出佢錯處的人是衰人, 話番人小氣.

被我話呆佬那人是新人, 唔知MERCHAND 有2 位辣妹.

我喜歡用D 隱喻方法向人提出預示......咁我講時當然笑笑口啦! ...都收到預期效果..佢都快快翠翠囉番D 野....唔比辣妹得逞.(至少不在我們 TEAM 啦!)

佢呆, 我癲...哈哈哈~

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

bobo88hk 發表於 17-10-24 15:13
即係證明識幾耐都唔可以好直接講意見 心底話 你以為人地ok 其實人家又另一種想法
家人,父母,兄弟姊妹,什至老公,都唔好咁直接,圓滑d,修飾下說話,對方易接受,聽得入耳。說話藝術,高深學問。

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

婉轉d.

子爵府

回覆樓主:

說話修飾一下,講和聽都唔會有壓力。自認霸氣嘅人例外,語不驚人誓不休的,唔想影響自己心情,我會少d對話,連話佢mean都慳返。
所以,樓主朋友肯同你講,你講嘢mean,即係俾你知道佢對你有意見,如果有朋友做,咪接受吓意見囉。否則,認為可有可無嘅話,就拉倒,但要明白,感覺是雙方的,對方都可以選擇繼唔繼續和你做交心朋友

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

其實感覺而家野個個都唔同
你用乜心情聽野 同一番說話 聽出黎都有唔同效果
所以唔需要太上心

大宅

親子王國15週年勳章

佢都冇直接講你mean,你已經接受唔到,大家咁多年好朋友,佢都只係講佢感受,你自己唔想作假但又想佢作假?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都怕比人話講野mean,
但又唔想講d唔係出自內心既說話,
(即係擦鞋果d說話我係從來都講唔到既)
如果我要講就一定係真話,
所以寧願唔講~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁

尾頁

跳至