懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

see完porporchi咁講,我諗我都ng會生得太耐掛!!
ar....同埋各MAMA有無聽過B型連球菌ar??

大宅

第一胎痛左28個鐘先生,順產
第二胎痛左8個鐘先生,順產
第三胎過左預產期要催生,痛左5個鐘先生,順產

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我係入醫院催生
痛36個鐘先生得出

別墅

真係越生越快wor...
但fannyman07 ,咁你會陰個o個位mi剪足3次law...好傷wor...

大宅

你重有7W就生,斷估唔會重得過我!

原帖由 fannybill 於 09-2-26 23:27 發表
CoffeeCake ,我到依家33wk都重左39磅la...重俾Dr.同護士話我超重,叫我see住黎食。
wa....你咁忍得ar!!唔食CARBOHYDRATES,唔知我忍ng忍到呢??我好為食尤其like食薯片,hehehe..... ...

大宅

有聽過B型連球菌,我果陣都有,第一次產檢驗到有。所以催生時要落埋殺菌藥,BB無事。
B型連球菌係好平常既菌,好多人都有,對一般人無害,只係怕初生BB經產道感染(順產)。如果做足措施係無問題既。

原帖由 fannybill 於 09-2-26 23:31 發表
see完porporchi咁講,我諗我都ng會生得太耐掛!!
ar....同埋各MAMA有無聽過B型連球菌ar??

大宅

我第1胎 痛左加加埋埋18個鐘 到生 3下攪掂

第2胎 痛左12個鐘 到生 兩下攪掂
我個人就覺得生第2胎 痛好多 辛苦好多
只係時間真係快d囉

複式洋房

想問點解會有B型連球菌呢?

子爵府

原帖由 cat20 於 09-2-26 15:05 發表

但催生痛好多嫁!
我果時開到兩三度,痛到失晒控(自問都忍得痛),我問助產士點解兩三度都咁痛既?佢話你催生嘛,催生痛好多嫁!後來痛到頂唔順做左無痛分娩先平靜落來咋!催生又無得食野又無得飲水,響張產床到廿幾個鐘又無得落地,我 ...

我第1胎大痛只係大半個鐘咋,之前果D好似M到甘痛咋,,,但第2胎催生,,,痛到我想暈低,,一落藥即大痛,,,跟住姑娘話我痛得勁得滯要即刻停藥,,我KEEP住大痛痛足4個鐘子宮1度都唔開,,,好彩之後一CHECK到開左就勁快,,,4個字到就由0度開到10度LU,,開到10度果時我先成身鬆晒,,,幾驚痛到冇力生呀,好彩最後都生得出姐,,,
而家有左第3胎,,仲有個幾星期生得,但我都希望催生,,雖然痛好多,,但我又驚我生得太快,,,去唔到醫院,,,所以催生有晒時間俾我去醫院我會冇甘驚

別墅

我好擔心ar!!昨天去檢查,BB細左2wk幾呀!!but我就過重,都ng gi 掂算??我依家已經33wk尾la!!if BB早左出黎,會ng夠重,好想喊

別墅

由見紅到生出黎大概12個鐘,真正生時唔夠半個鐘,痾左6,7下就生左!

大宅

fanybill

bb 夠5lbs 都已經安全, 唔洗stay o係醫院架喇, 你而家bb幾重呀@33w? (你應該around 33w係唔係)

bb 真係唔洗太重, 我個friend 佢個bb @38w 先5.1lb, 好在冇縮水, 佢一直個bb 都係behind 2weeks 架....

你唔好唔開心先, 佢就算快出世, 都唔會快到1-2個week既事, 所以你仲有時間.

如果你想想bb 增lbs, 你可以參考我呢個餐單, 我好注重飲食既, 我o係bb7個月時我就補充好多DHA比佢, 所以1week 就食一次三文魚(park'n shop 有d 一pack 頭頭尾尾既三文魚) 我就去焗佢, 好好食, 加d garlic 同salt 就可以....

但係呢, 三文魚真係好多fatty acid, 對bb 好之餘其實都令到我加左lbs, 我4個weeks 內令到bb 快左人地正常2-3w, 我亦都重左好多, 所以而家唔敢食得咁密, 一個星期一次啦, 另外唔好食白米, 只係食糙米/ 紅米, 因為白米比energy 我地, 但係營養就唔多, 所以我就白米食好少.

可以既食多d 合桃, eggs, 豆腐, 呢d 低熱量, 唔會令到你肥, 但係bb 就可以好健康

如果你想bb 都肥, 你就多食糖/ 白米呢d 野,不過呢....我覺得咁樣谷肥bb冇咩用.

係喇, 你食唔食到花膠呀? d 人話好長胎, 我唔敢食, 因為我個bb個頭好大, 如果我再補, 好唔掂, 所以我唔知係唔係好work 令到bb 肥d, 不過我好sure, fatty acid 高既食物, 好似三文魚頭呢d, 勁長胎! 希望可以幫到你啦.

別墅

porporchi ,BB 2kg ar!!得4.4lbs,so我先驚law...
but我每日都有食eggs, 豆腐,豆漿,燕窩咁!!佢都ng肥....
Dr.叫我食多D飯&訓,maybe我成日都訓ng著,加上由上wk起就無乜胃口la!!so中午食少左野,but我夜晚都有食飯ar!!我有食飯ar!!
三文魚&花膠好長胎ar,but我係一個勁ng like eat魚既人,不過都等我試下!!Thanks...

大宅

2KG 好ok wow!!!

一d 都唔輕喇, 好normal wow!!! 我睇下先...我好似bb o係31w4幾時2kg, 中size, 如果你33w去check, 2kg, 即係都係輕小小乍...........邊有2weeks 咁多呀

其實within 2 weeks 都ok 架, 唔洗擔心呀!!!!

別墅

聽完你講個心好D la...gum 你依家BB幾重ar??
我老公E家超緊張,佢聽完Dr.話BB輕左之後,每日都每分每秒哦住我叫我食野,我一話夠飽,無胃口,ng想食...總之唔食野,佢就話我,好似癲左gum,以前我食雪糕,佢都會話ng好食la越食越肥,E家重成盒買番黎我食,其實男人有無產前抑鬱ar??

子爵府

原帖由 fannybill 於 09-3-2 17:08 發表
聽完你講個心好D la...gum 你依家BB幾重ar??
我老公E家超緊張,佢聽完Dr.話BB輕左之後,每日都每分每秒哦住我叫我食野,我一話夠飽,無胃口,ng想食...總之唔食野,佢就話我,好似癲左gum,以前我食雪糕,佢都會話ng好食la越 ...

我睇書男人都有產前抑鬱嫁~
不過你老公都係緊張你同亞b

大宅

你老公只係緊張你同埋亞b o者.

我tomorrow 先去check, 到時34w幾, 我估比之前應該重400g, 因為一個week bb 重200g, 咁上次2kg, 2個weeks 後咪多400g, 即係total 應該會有2.4kg, 應該會有5.3lbs

我唔係太想bb 太重, 因為我好想順產呀!

別墅

係ar!!bb 太重好難生ar!!
我今日睇左書話,Dr.都係依BB頭圍,肚圍,大脾骨長度來粗略判斷BB有幾重&我睇番佢個表都只係輕DD,頭圍size又OK wor...真係嚇死!!同埋if一時間急速增磅MAMA&BB都無好處,so我老公即刻順番o西!!無再迫我eat野la!!hahahaha....thx各MAMA令你們都為我擔心...

大宅

fannybill

我諗瞓係好重要,所以你要休息多d.我大肚後餵口唔特別好,唔係食多好多野,但阿b都長得ok,因為我係1個勁瞓嘅人.

原帖由 fannybill 於 09-3-1 22:28 發表
porporchi ,BB 2kg ar!!得4.4lbs,so我先驚law...
but我每日都有食eggs, 豆腐,豆漿,燕窩咁!!佢都ng肥....
Dr.叫我食多D飯&訓,maybe我成日都訓ng著,加上由上wk起就無乜胃口la!!so中午食少左野,but我夜晚都有食飯ar!!我 ...

大宅

慘啦,我仲有6日(計埋今日)就到預產期啦,如果都唔生,都唔知揀開刀定係催生.

催生好似好痛咁.但開刀傷口又痛,仲要好得慢d,點算?

首頁

尾頁

跳至