論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:30
呢個姐姐我自己上helper choice搵架咋,我都係搏下,諗住agent fee都係2300,比出面平咁多,死就死啦:waha ...

我呢個都係5月請,9月入屋的,都係$4310

如果有90分,$4500都值得呀

Helper choice未試過,係agency來的嗎?

別墅

meetrush 發表於 18-1-6 11:33
我找本地完約,4年工作同一雇主。我都是依基本工資給付。今年是$4410。

...

請教妳姐姐要照顧多少人?聽妳們講,似乎本地完約都唔係請唔到人

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:33
姐姐一星期要去婆婆屋企湊b幾多日?2個孫幾歳呀?

我都識朋友同你差不多情況,依家都打算叫姐姐唔好來來 ...

打算叫姐姐一星期去3日(有2日我先生可以留家睇住姐姐)

兩個孫,1個7歲,1個11個月大

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 11:31
知道,我會train bb早點瞓,但佢3個月大,3小時飲得4-5安(飲唔到多點,舌頭會推走奶咀),唔知可以點拉長 ...

試下慢慢較到4小時餵一次丫,3個月大可以架喇

我仔女滿月就較到4小時,方便大人丫嘛

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 11:36
打算叫姐姐一星期去3日(有2日我先生可以留家睇住姐姐)

兩個孫,1個7歲,1個11個月大

7歲返全日,婆婆家有姐姐,咁叫婆婆11個月嗰個瞓覺時行開一下上你屋企望下得唔得?

始終我覺得喺自己屋企湊好d,同埋2個姐姐走埋一齊好煩好多事非

別墅

grapechan 發表於 18-1-6 11:34
請教妳姐姐要照顧多少人?聽妳們講,似乎本地完約都唔係請唔到人

2個大人+3歲仔+new born , 我亦是FTM
還是很多完約姐姐要接我的工作,沒有找不到的問題。當然素質參差,要自己面試評斷,選一個適合自己家庭的工人。

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:42
7歲返全日,婆婆家有姐姐,咁叫婆婆11個月嗰個瞓覺時行開一下上你屋企望下得唔得?

始終我覺得喺自己屋企 ...

11個月的孫瞓覺時係要抱住瞓,我媽咪都行唔開的

我都唔想兩個工人行埋一齊,我都覺得BB在自己屋企會舒服點,但又未信得過個工人⋯⋯

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 11:33
我呢個都係5月請,9月入屋的,都係$4310

如果有90分,$4500都值得呀

不是agent, 只是一個平台俾姐姐同僱主互相配對嘅地方

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 11:45
11個月的孫瞓覺時係要抱住瞓,我媽咪都行唔開的

我都唔想兩個工人行埋一齊,我都覺得BB在自己屋企會舒服 ...

噢,婆婆主力湊11個月,咁真係分身唔到~

咁11個月bb玩緊時姐姐睇住婆婆上你家得唔得?
或者婆婆帶11個月去你家一陣幾小時咁

別墅

meetrush 發表於 18-1-6 11:42
2個大人+3歲仔+new born , 我亦是FTM
還是很多完約姐姐要接我的工作,沒有找不到的問題。當然素質參差, ...

妳呢個例子比左希望我呀

因為我搵過2個agent(朋友介紹的)都話冇本地願意做我工的。

佢地話本地要家中冇人,仲要小朋友反晒學+上補習班,同埋要單人套房(我家中單人房+2個廁所唔係套房都唔得)

所以一直冇諗過請本地完約

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:45
不是agent, 只是一個平台俾姐姐同僱主互相配對嘅地方

咁即係direct hire? 要所有文件自己搞?

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 11:48
咁即係direct hire? 要所有文件自己搞?

係direct hire, 印姐姐新contract一定要agent做呀

子爵府

畀面勳章

妳呢個例子比左希望我呀

因為我搵過2個agent(朋友介紹的)都話冇本地願意做我工的。

嘩~
咁多條件~~~~

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:50
係direct hire, 印姐姐新contract一定要agent做呀

請問Direct hire 麻煩嗎?

係唔係要去機場接姐姐,再帶佢做身分證?

別墅

mmki 發表於 18-1-6 11:51
嘩~
咁多條件~~~~

所以冇諗過請本地完約姐姐

公爵府

grapechan 發表於 18-1-6 08:35
背景:兩夫婦+3個月BB, 家住3房2廁單位,菲姐姐來左4個月(海外,冇出國經驗)

要求姐姐每日做清潔和照顧B ...

你個姐姐麻麻地。 有自己房可請本地先約。醒目的。

水晶宮

妳呢個例子比左希望我呀

咪聽d agent 亂講, 工人要套房先肯做? 香港地有幾多家庭有個工人套房(連廁所)? 好多僱主自己間屋都冇套房啦。

另外, 工人大部分時間帶埋你 B走咗去伯母屋企, 佢做唔到/冇做你屋企d 家務係好正常。你要工人做妥家務, 你就唔好叫佢走來走去。

你擔心工人一個人湊唔掂個b, 但你有冇觀察过或比过工人自己整日湊B?你唔比工人呢個 task, 佢係一直都唔会自己湊到個b

別墅

lilysun123 發表於 18-1-6 12:15
你個姐姐麻麻地。 有自己房可請本地先約。醒目的。

第一次知道有本地完約肯做我呢種工,之前聽反太多工人揀工情況

別墅

birdbird 發表於 18-1-6 12:42

咪聽d agent 亂講, 工人要套房先肯做? 香港地有幾多家庭有 ...

我現在放假中,一星期只去媽咪度1-2日實習下,但其餘時間佢留在我們屋企,我揍B, 但佢未做好工作就入左自己房坐,例如我想泵奶時奶泵未洗、未蒸,水未煲好,要我由佢房叫佢做,咁叫佢佢唔係唔記得的話,佢都會做的,但次次都要叫自己覺得勞累點

在我媽咪度佢就全天候揍阿B, 媽咪少幫手,我在場時見佢會睇電視唔專心,我擔心冇人睇住仲會更加唔專心,所以唔放心

水晶宮

grapechan 發表於 18-1-6 13:13
我現在放假中,一星期只去媽咪度1-2日實習下,但其餘時間佢留在我們屋企,我揍B, 但佢未做好工作就入左自 ...

你想工人自己湊到個b 及做家務, 你就如23樓所説, 唔好掂個b, 尤得工人自己處理!
你亦唔好見到工人做得唔好的, 你就唔出声, 個心想住换人。冇工人係完美, 尤其呢-一代的工人, 你工人的 “不是” 並不是致命傷或过你底線。連呢個工人都要換, 唔知要換幾多個先滿意。

再講, 除咗個工人要学做工人, 你都要時間掌握如何做僱主、管理工人, 及湊仔!

首頁
12345...7

尾頁

跳至