自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

dream100 發表於 18-1-15 00:47
我c6果邊成家都係呢種人,次次都老逢遲到。好多時book枱食飯,係正佢地樓下商場,已婚果個姑9一家同99,62 ...

唉,同我弟婦一樣我地一家好難齊人响香港。
我弟一家幾口,大家知佢實遲,咪就佢地樓下商場食囉。
個個都住得遠,連八,九十歲長輩都到左,一齊餓住等。
最慘我兩個小朋友放學趕去,又餓又攰。
結果又等1.5小時至到,嚟到無人話佢地,但佢地話個小朋友訓左,怕嘈醒佢發脾氣,醒左又想睇電視
結果,我地食完,無得早走,飛車返屋企。
以後我都食左飯至去

公爵府

dream100 發表於 18-1-15 00:47
我c6果邊成家都係呢種人,次次都老逢遲到。好多時book枱食飯,係正佢地樓下商場,已婚果個姑9一家同99,62 ...

男家都係咁嘅人,約7:00食飯,我習慣預早10-15分鐘,等大部人等咗至少九個字,跟住男家其中一個姑奶遲個半鐘,長輩話:你地都唔餓㗎啦,等齊人先叫嘢食,結果由到達到有第一啖嘢食落肚,超過兩個鐘... 食得好少,因爲有人啜完筷子碟碟摷餸,話:一家人冇所謂啦!

我估我終生都唔能夠被同化成同一類人,永遠做唔到佢地一家人....

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前有個朋友,約親佢飯, 都要等成個鐘,餓到個肚咕咕聲,佢係因工作 ot, 雖然人很好,試過十幾次,我也不再約佢。

複式洋房

Argubay 發表於 18-1-14 11:47
最怕呢種人,好似人哋嘅時間唔係時間,約嘅時間無次準時。
遲都算,講清楚幾點,咁我可以做其他嘢。但永遠 ...

x2

子爵府

我都有朋友習慣性遲到, 然後我忍唔住問佢點解成日遲到, 佢話讀書時約親D同學都遲到, 所以為咗唔等, 冇人會準時. 出嚟做嘢又係抱住呢個心態, 覺得遲到就唔駛等人, 唔會浪費咗D時間, 所以人哋約12:00, 佢就遲半個鐘至一個鐘先到.

之後俾我剷到佢飛起, 尤其我習慣性早15-30分鐘到的. 我話我習慣早到, 唔祈望你早到, 只係想你唔遲到, 你遲一個鐘等於我要白等個半鐘, 你D時間係時間, 我都係, 我早半個鐘係我問題, 但我冇迫你早, 只求準時, 如果之後再係咁樣遲到, 我唔會再等. 自此, 佢冇再遲到 (除非塞車, 預計唔到ge嘢).

遲唔遲到, 真係視乎嗰個人重唔重視個約會, 重視就一定唔會遲到.

BTW, 我自己就唔關重唔重視嗰個人, 只係由細到大, 父母都教做人要守時. 出嚟做嘢, 阿head就教我, 尊重人的話係唔可以遲到. 所以由讀書到而家出嚟做嘢咁多年, 除咗一次返工大塞車, 我未試過遲到. 讀書會晨早企喺學校門口等開門, 返工就企門口等清潔姐姐開門.

首頁

尾頁

跳至