論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好心啦!又不見$

你不用好1month in leiu.......明顯她真是老手; 小心她去財仔借款,後還款日NO SHOW!伙你會手到財仔信及電話, 你不用驚謊,你會日後習慣(賓賓僱主常見);你只要fax入境信証明她走了.(不用太nice對他們.... )
如你有她的新僱主名,我會叫他們找她罷!或告訴新僱主聽....)
good luck!下次小心d!
remark: $3580-salary-air ticket$800(最平)-holiday-transportation fee = 正+ 就不是 - 付數了.好似冇這傷嗎?????
原帖由 ccbeauty 於 09-3-12 14:09 發表
我ge case 同你差不多, but 佢就話個老公走咗, 個仔入咗醫院冇人理lor, but 佢係俾1個月notice 我, 擺明呃我lor, if 真係咁serious, why 唔即刻走bor, 我話唔駛佢賠$, 可以早走, but 佢話唔好lor, 後來俾我發現, 其 ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

回覆 # 的文章

我都唔明, 自從佢遞了辭職信比我之後, 佢的工作表現仲好過以前, 又有記性, 同以前大大不同, 其實佢係可以做到的, 點解係要唔做呢?

大宅

回覆 # 的文章

我都唔明, 自從佢遞了辭職信比我之後, 佢的工作表現仲好過以前, 又有記性, 同以前大大不同, 其實佢係可以做到的, 點解係要唔做呢?

大宅

我覺唔想:-
1.辛苦又有$
2.責任大
3.另有目的good benefit

原帖由 sinleung1207 於 09-3-12 15:33 發表

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

或者去canada,心情好!!!!!

大宅

回覆 # 的文章

如果佢真的唔係為家事而走, 我覺得佢真係好無責任心, 佢係都搵個無BB的家庭啦, 依家攪到又無人湊BB, 又要駛多好多錢, 好無人性呀!!

大宅

回覆 # 的文章

如果佢真的唔係為家事而走, 我覺得佢真係好無責任心, 佢係都搵個無BB的家庭啦, 依家攪到又無人湊BB, 又要駛多好多錢, 好無人性呀!!

大宅

回覆 # 的文章

大宅

就算她自己有BB在故鄉,都大多數放下一千元左右/每月便不呢小朋;
我個賓請她是有二個小朋友,又是周圍WET!
何況SINGLE,我二年的SINGLE(BROKE CONTACT)現叫我寫REF LETTER,仲教我掂寫真掂我(NO WAY)
真是無勿人性!掂咪人望高處,不過太過份不負責任......
原帖由 sinleung1207 於 09-3-12 16:04 發表

子爵府

樓主,其實你都唔須要唔開心,佢地係噤,只係你看唔開.
我同你的case完全一樣, 但你都不要怪她們無責任,你們只是建築在金錢上,不是講感情.講感情只是你自己一廂情願.
相反,如果我問你,如果有份新工薪金較高,福利好,時間較短(即加拿大),噤你走唔走?不過你宜家個老闆其實都唔差,你一走佢的小朋友暫時可能無人照顧...
人人都係為自己,你自己都走啦! 係咪???
同佢地講責任,咪天真傻啦. 不如積極一下搵新工人,同埋諗下那兩個月誰照顧你的小朋友仲好?
我之前個菲菲都話回菲解決了家事會找番我,幾個月啦,電話都無個, 你千萬不要等佢地番黎啊.

大宅

回覆 # 的文章

我個賓賓昨晚話好唔捨得我個仔, 其實佢話佢好想回菲律賓搶完仔後番嚟做, 但佢又話真係唔知要需時幾耐, 攪到我都好無耐. 後來我同老公相量了如果佢真的會番嚟的話, 我地會係佢走果個月出half份人工比佢, 其餘的會等佢番嚟香港第一日比番佢, 唔知咁可唔可行呢?

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yes a lier

大宅

其實我都唔想一時一樣架, 我成個星期都有叫Agent幫我搵工人, 我晚晚都上網睇video, 真係想搵個順眼D都好難, 我明天都會去Agent度interview, 但都係格硬搵幾個去interview,希望可以有著落啦!!

原帖由 傻BB 於 09-3-14 14:27 發表
佢搞咁多野又話返嚟做 ... 你諗住等佢返嚟等到幾時? 你都識講佢不負責任, 而家又話等佢返嚟 ... 你知唔知自己想點架~ 你自己咪又係一時一樣~ 自尋煩惱~
算把啦~ 把心一橫請過新既仲好啦~ ...

大宅

昨日見了6個工人, 真係無一個得, 一係話我屋企有camera, 一係話我個BB食奶用的時間太長, 一係話一定要放星期日, 真係個個都有佢自己的性格. 而且貨又不多, 最後都請唔到, 要等agent遲些再介紹D貨比我. 我個工人又表示佢一定會番嚟幫我after佢攪完家事之後, 我真的好苦惱啊!!:cry:

大宅

回覆 # 的文章

其實我覺得我個工人根本就係想番菲律賓睇仔, 但係佢唔知比到好多trouble我

子爵府

原帖由 sinleung1207 於 09-3-14 14:16 發表
我個賓賓昨晚話好唔捨得我個仔, 其實佢話佢好想回菲律賓搶完仔後番嚟做, 但佢又話真係唔知要需時幾耐, 攪到我都好無耐. 後來我同老公相量了如果佢真的會番嚟的話, 我地會係佢走果個月出half份人工比佢, 其餘的會等佢 ...

嘩! 同我之前個賓講埋的說話簡直一模一樣,樓主你唔好等佢,我之前個賓都話唔知要需時幾耐, 其實係大話.你都不應再留戀她,她一定不會回來,只是騙我們.我賓騙我只是希望我可以寫封好的介紹信,現在目的達到,她臨走時仲話回菲解決左就回致電比我,現在一走數個月當然都 無 個,如果我真的等她回來就慘了 .我現在請的印印都唔差,當時我都好擔心唔知她得唔得,不過舊唔去新的又唔黎,話唔定新果個仲好

子爵府

原帖由 sinleung1207 於 09-3-16 13:50 發表
昨日見了6個工人, 真係無一個得, 一係話我屋企有camera, 一係話我個BB食奶用的時間太長, 一係話一定要放星期日, 真係個個都有佢自己的性格. 而且貨又不多, 最後都請唔到, 要等agent遲些再介紹D貨比我. 我個工人又表 ...

以上的是否菲?菲比較執著,印雖然無噤叻,不過都唔係好差.
不論國籍,最緊要係幫到手.
我之前都好想請菲,不過菲好難請,一係無經驗,一係年紀大,仲有菲好難做得長,朋友中能做到完約都好小

禁止訪問

大宅

工人信不過,賓賓工人更信不過,七情六慾表露冇為................
信一成都死!算啦!見得多..... 真好戲
一笑而之......
到時給了錢,真是成串眼淚加失望..... mouth:
唔信就一次罷!

首頁

尾頁

跳至