跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 catng1111 於 09-4-17 11:16 發表
睇下來緊10月去報出年N班lu, 吾收都吾緊要o米 K1先入學

留意, 有幼兒園已經接受緊n1報名, 到10月時人地已經面試緊, 現去問問心儀嘅幼兒園啦!

別墅

睇到/諗到, 有啲頭都大埋....

因為要2歲8個月先可以讀k1, 所以10~11年度, 我地個b先得2歲6~7個月, 咁就冇份入學...

咁, 通常n1, 2歲就可以入學, 即係, 如果間幼兒園有得插班, 就可以10年年頭早少少入n1, 即係呢幾個月要睇定搵邊間插...咁樣的話, bb會讀年半n1...

早啲讀, 可以早啲學獨立同待人接物, 可以對報讀11~12年度的k1時, 即係大約10年9~10月度有幫助...

遲啲讀, 可以慳$$, 因為n1冇學卷, 又唔駛讀多半年, bb大少少抵抗力會好少少, 冇咁易病, 揍的人可以多少少清閒時間...

再考慮埋playgroup呢個option...

===================

09年年中(bb歲半左右): 搵定10~11年n1...[我想揀啲接住上k1又有學卷果啲...hehe]
10年年頭(bb2歲左右): 玩住playgroup先, 揀啲學自理的...[如果weekday的話, 要搵啲屋企附近, 揍果個可以方便帶佢去]
10年學年(bb2歲7個月左右): 返n1, 最好屋企附近, 返半日都ok

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

珍珠宮

我都諗住返半日, 下午free d, 等佢洗咁辛苦

子爵府

原帖由 lyhv 於 09-4-1 17:08 發表

我個b都係2月出世, 冇錯, 當佢地可以入讀k1時都已經3歲零六七個月! 係因為同一時間入學的小朋友有年紀比較少, 例如08年12月出世的小朋友理論上可以同妳個b同期入學, 但因為妳個b大人地足足九個月, 已懂得嘅野同自 ...

其實, 除左報k1外, 大仔報n1都會著數d: 一來小朋友interview時比同年的小朋友大, 識ge野多d, 得分會高d; 二來因為學校都要考慮本身的收生, 多數會響9月開學時已收晒學生, 變相9月至12月出細ge細仔入學機會細d, 好多時都要on waiting等人退學先可以補上, 所以話大仔係著數d~

我剛剛幫阿仔報左n1, 同學校講左若果明年3月有人退學, 就俾阿仔插班, 多讀幾個月n1(主要希望阿囡可以帶住細佬幾個月, 易d適應返學), 2010年9月時繼續n1, 我覺得佢地自理會好好多! (不過學校話插班機會唔大, 好少會有人退學, 通常係因為搬屋)

至於病, 我個人認為係必經階段, 由平時少同人接觸, 至突然要接觸好多唔同ge人, 一定容易感染細菌生病, 終於身體無乜抗體. 有人認為遲d入學抵抗力高d會好d, 亦有人認為早d入學早d病, 增加多d抗體.....無話邊個啱邊個錯, 主要係睇父母係咪捨得.

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我大女同我細仔都係2月出世既小朋友,我分享下,我大女依家k3,當年佢都係大仔,學野及獨立程度高過我依家既細女,我細女就9月出世,所以佢就正常時間入學k1,依家獨立能力真係唔係咁ok!!

我個仔依家15個月,我都想幫佢報n1,大家有冇係葵涌or荃灣報架???

首頁

尾頁

跳至