論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

1。成日講電話 - 完全無出現過
2。成日SMS -炳過一次,之後未見過
3。未經同意用洗衣機 -N [我比佢用的]

4。用洗衣機洗底褲 -N[佢自己用手洗,我唔理呢D o野]
5。黑面 -N
6。駁咀 -N
7。買成屋衫同鞋 -N
8。對於食嫌三嫌四 -N[就算佢唔鍾意食都唔會出聲,例如腐乳 XD]
9。偷野食 -N
10。偷日用品 -N
11。唔沖涼 -N[夏天佢會早晚沖涼]
12。唔洗頭 -N[頭髮應該係佢條命~我相信
]13。用手”拿”食野 -N
14。私自坐SOFA -N[我同C6係度佢唔會坐,平時我無限制]
15。私自瞓太太張床 -N[我同C6去夜街,佢要陪呀女訓,試過,不過我唔多介意,因為真係有咁o既需要嘛!]
16。私自開影音器材 -N[我相信佢唔會,因為只有呀女會搞,連我都唔識用 XD]
17。疏忽照顧兒童-N[佢當我個女係佢個女~我煩少好多]
18。無衛生意識 -N[呢樣真係要讚,佢一教就keep到要求]
19。講大話 -1/2[善意o既我接受,基本上佢無咩需要向我講大話]
20。打斧頭/偷錢 -N[肯定唔會,佢連毫子都計埋 ]

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:46 發表

西灣河中女:(紅字代表罪名成立)

1。成日講電話
2。成日SMS
3。未經同意用洗衣機
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自瞓太太張床
16。私自開影音器材
17。疏忽照顧兒童
18。無衛生意識
19。講大話
20。打斧頭/偷錢

侯爵府

畀面勳章

check 下先:

1。成日講電話 (多)
2。成日SMS (多)
3。未經同意用洗衣機 xx
4。用洗衣機洗底褲 xx
5。黑面 xx
6。駁咀 xx
7。買成屋衫同鞋 xx
8。對於食嫌三嫌四 xx
9。偷野食 (大食算嗎?)
10。偷日用品 xx
11。唔沖涼 xx
12。唔洗頭 xx
13。用手”拿”食野 xx
14。私自坐SOFA xx
15。私自瞓太太張床 xx
16。私自開影音器材xx
17。疏忽照顧兒童 xx
18。無衛生意識 xx
19。講大話xx
20。打斧頭/偷錢 (冇...卦)

haha... not bad woo...

男爵府

1。成日講電話 - 試過係屋企行來行去講電話, 炳完依家只會夜晚間中係房傾)
2。成日SMS – 經常, but only 夜晚

3。未經同意用洗衣機 – no
4。用洗衣機洗底褲 - no
5。黑面 – 有!!!
6。駁咀 – no
7。買成屋衫同鞋 – 唔算多
8。對於食嫌三嫌四 – 超嫌尖!!
9。偷野食 – 佢自己會買零食
10。偷日用品 - no
11。唔沖涼 – 會沖但日日要叫, 成日夜晚訓覺, 訓到11:30pm過咗先肯沖涼, 叫極都唔肯早啲
12。唔洗頭 - no
13。用手”拿”食野 - no
14。私自坐SOFA – 好少
15。私自瞓太太張床 - no
16。私自開影音器材 - no
17。疏忽照顧兒童 – 全部都係因為lazy, 就自己, 但唔算嚴重
18。無衛生意識 – 有!
19。講大話 – 講唔停, 乜都唔關佢事, 乜都賴人

20。打斧頭/偷錢 - no

我個都有8樣..... 仲有就係成日都話唔舒服, 頭痛呀, 頭暈呀, 作感冒呀, 尤其星期六做完一日嘢or星期日唔想做嘢 (我估)佢最多病!

大宅

我家印印暫時有4樣喇....
1,2,6,19

大宅

我中左三樣啫
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

1。成日講電話
2。成日SMS

3。未經同意用洗衣機
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自瞓太太張床
16。私自開影音器材
17。疏忽照顧兒童
18。無衛生意識
19。講大話
20。打斧頭/偷錢
21。借大耳窿又唔還
22。偷懶/咋病
23。用你屋企電話傾計

我個工人第1項同第8項真係好嚴重 !! 但我見佢湊我個仔湊得幾好, 做家務又ok, 無諗住炒佢.

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 # 的文章

昨天在商場見到有個印傭,分享一同分享一對幾嵗大小主人的軟雪糕,一人一啖咁,真係唔合衛生呀,我諗這都算係一宗罪啦.

大宅

我都見過有工人將自己飲緊既水比bb飲,又用bb條紗巾打乞”痴”。。。

原帖由 samsmama 於 09-3-18 12:03 發表
昨天在商場見到有個印傭,分享一同分享一對幾嵗大小主人的軟雪糕,一人一啖咁,真係唔合衛生呀,我諗這都算係一宗罪啦.

男爵府

好媽媽勳章

5樣:5,6,8,18,19

另加:
- 做錯嘢唔認+多多藉口
- 自把自為 / 唔跟指示做嘢
- 超級被動 (e.g. 做嘢唔識唔問自己亂嚟,有嘢又唔話你知,問佢時佢話「以為你知」)
- 唔答/回應僱主

大宅

醒目開學勳章

新呢件就暫時一樣都無, 上一件肥賓都仲有8樣, 我都頂唔順. 不過有水魚請左佢, 好自為知. 肥賓叫 GENAXXX BOLXXX, 38歲

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:46 發表
1。成日講電話
2。成日SMS
3。未經同意用洗衣機
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自 ...

我個工人中咗4樣, 最衰係借財仔, 欠agent 錢, 做咗 15個月仲未還過 agent 錢, 已經申請緊新工人, 依家等同忍. 欠agent 錢-佢仲要講大話, 已經用咗菲律賓塊地做抵押, 唔還由得agent 攞走塊地, 咁都得. 你地信唔信呀??
樣樣都好, 無論煮餸/焗蛋糕, 人又醒目, 真係冇嘢講.

男爵府

熱血勳章

1。成日講電話......always
2。成日SMS......always

3。未經同意用洗衣機......NO
4。用洗衣機洗底褲......NO
5。黑面......sometimes
6。駁咀......sometimes
7。買成屋衫同鞋......always buy shoes
8。對於食嫌三嫌四......NO
9。偷野食......sometimes
10。偷日用品......sometimes
11。唔沖涼......NO
12。唔洗頭......NO
13。用手”拿”食野......NO
14。私自坐SOFA......sometimes
15。私自瞓太太張床......NO
16。私自開影音器材......sometimes watvh TV
17。疏忽照顧兒童......sometimes
18。無衛生意識......sometimes
19。講大話......sometimes
20。打斧頭/偷錢......never give her money
21。借大耳窿又唔還......don't know
22。偷懶/咋病......sometimes
23。用你屋企電話傾計.......don't know

she came here for 6 months, I just resigned my job and know the above

大宅

都中左唔少喎!

原帖由 nancy 於 09-3-18 13:49 發表
1。成日講電話......always
2。成日SMS......always
3。未經同意用洗衣機......NO
4。用洗衣機洗底褲......NO
5。黑面......sometimes
6。駁咀......sometimes
7。買成屋衫同鞋......always buy shoes
8。對於食嫌三 ...

子爵府

5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
14。私自坐SOFA
15。私自瞓太太張床
17。疏忽照顧兒童
18。無衛生意識
19。講大話
20。打斧頭/偷錢
22。偷懶/咋病

我之前件極品有齊以上15樣, 岩岩上個月炒左, 用左佢一年幾, 有佢係度, 真係冇日安寧, 而家送左佢返歸, 返到屋企舒服晒!! 各位, 小心請到我件極品呀, 佢又開始搵工啦!

大宅

等我UPDATE個LIST,排埋位(個人覺得比較難接受排先)

1疏忽照顧兒童
2借大耳窿又唔還
3黑面
4駁咀
5講大話
6工作不主動
7自把自為/當太太透明
8偷懶/咋病
9成日講電話
10成日SMS
11用你屋企電話傾計
12對於食嫌三嫌四
13打斧頭/偷錢
14偷野食
15偷日用品
16無衛生意識
17私自坐SOFA
18私自瞓太太張床
19私自開影音器材
20未經同意用洗衣機
21用洗衣機洗底褲
22唔沖涼
23唔洗頭
24用手”拿”食野
25買成屋衫同鞋

大宅

1。成日講電話............有,but BB訓咗先勁講,ok la!
2。成日SMS ..........有
3。未經同意用洗衣機.........I dont mind.
4。用洗衣機洗底褲........無
5。黑面.........有 but rare..
6。駁咀........一時時
7。買成屋衫同鞋...........ok la, acceptable!
8。對於食嫌三嫌四..........,非常!唔食豬,牛,講只食海鮮!勁鍾意食toast!
9。偷野食.........時常!食咗幾盒金沙!but屋企無人食無所謂。
10。偷日用品.........應該無掛
11。唔沖涼......無
12。唔洗頭.......無
13。用手”拿”食野........無
14。私自坐SOFA.......無
15。私自瞓太太張床.......試過1次坐系my bed到講電話。
16。私自開影音器材.........無
17。疏忽照顧兒童......無,有唔小心but可原諒。
18。無衛生意識............唉...一DD野啦
19。講大話.......系佢嘅強項。
20。打斧頭/偷錢........無,but有唔見嘢。
21。借大耳窿又唔還........無
22。偷懶......唔知唔想知。
23。用你屋企電話傾計.....有,自已電話唔用,用屋企電話打IDD。

首頁

尾頁

跳至