自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tabbysan 發表於 18-3-26 00:15

你有冇切換錢包地區呀

未開通到係無得切換架

侯爵府

tabbysan 發表於 18-3-26 00:19
大陸錢包只能綁大陸戶口,而且手機號碼要同大陸銀行戸口登記嘅號碼相同先可以開通,香港戸口或信用卡只能 ...
唔係呀, E家可以用香港VISA, MASTER CARD 綁大陸錢包呀, 我早兩個星期先綁左VISA CARD係大陸錢包, 綁完仲即時用得添

禁止訪問

侯爵府

tabbysan 發表於 18-3-26 10:58
咁正?
係呀, 不過只可以FOR 線上俾錢, 線下即係店舖果D唔用得, 不過聽其他JM 講可以叫有大陸錢包的朋友轉錢俾你, E大陸錢包有餘額就可以係店舖付款, 呢個我未試過. 之前我已開通大陸錢包但未實名, 收到既利是就唔用得, 轉唔到俾人, 我用VISA CARD 實名左之後, 試過收到利是又轉到賬俾其他人, 黎緊可能過幾日上大陸會試下係咪真係可以用餘額俾錢先

水晶宮

esther_fong 發表於 18-3-26 11:25
係呀, 不過只可以FOR 線上俾錢, 線下即係店舖果D唔用得, 不過聽其他JM 講可以叫有大陸錢包的朋友轉錢俾你, ...

我同朋友綁信用卡開通咗大陸錢包,跟住過啲人民幣比佢,佢上大陸啲店鋪買野用到,佢話超方便

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 10:46
就係唔得呀

唔知點解你唔得,我同4個朋友綁過信用卡,好容易就開通到大陸錢包。
一係試下問客服,如果再唔得,用住大陸支付寶先,dl個大陸支付寶App認證後就用得唔駛綁信用卡。

侯爵府

ddkaka 發表於 18-3-26 11:28
我同朋友綁信用卡開通咗大陸錢包,跟住過啲人民幣比佢,佢上大陸啲店鋪買野用到,佢話超方便
...
THANKS. 真係好啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 18-3-26 11:28
...

幾時綁架?有朋友話好似從24號起真係整唔到到,微信又改左規則

瑪瑙宮

ddkaka 發表於 18-3-26 11:37
唔知點解你唔得,我同4個朋友綁過信用卡,好容易就開通到大陸錢包。
一係試下問客服,如果再唔得,用住大 ...

惟有係咁

瑪瑙宮

ddkaka 發表於 18-3-26 11:37
一係試下問客服,如果再唔得,用住大 ...

大陸支付寶要入回鄉咭資料,係正常步驟?

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 19:33

幾時綁架?有朋友話好似從24號起真係整唔到到,微信又改左 ...

最近一次同朋友綁卡係16號

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 19:39
大陸支付寶要入回鄉咭資料,係正常步驟?

係,要入回鄉證資料,拍回鄉證照片同人臉照片

瑪瑙宮

ddkaka 發表於 18-3-26 19:54
係,要入回鄉證資料,拍回鄉證照片同人臉照片

好驚,要俾咁多資料

瑪瑙宮

ddkaka 發表於 18-3-26 19:50
最近一次同朋友綁卡係16號

如果我早d知就好

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 19:33

幾時綁架?有朋友話好似從24號起真係整唔到到,微信又改左 ...

我自己剛試綁多張信用卡,幾分鐘就綁完,冇System Busy呀

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 20:00
好驚,要俾咁多資料

我覺得就算比咗我啲資料比陌生人,我都唔會比佢呃到我錢,可況比呢啲大公司,我又唔覺得好驚呀

大宅

畀面勳章

回覆樓主

請問是否一定要大陸電話?香港電話得嗎?

大宅

cindy618 發表於 18-3-25 12:58
未呀,轉用繁體香港,彈出一串數字話已提交 但又㩒唔落下一步,唔知想點

我又係咁,開通唔到

水晶宮

cindy618 發表於 18-3-26 19:35
惟有係咁

https://hk.finance.yahoo.com/news/微信支付准綁定港信用卡-214500937.html

內文:
值得留意是,這個方式開設的帳戶只容許用家在內地作線上支付,即包括網購及共享單車租賃等,未能覆蓋線下支付如實體商店等。香港金融管理局總裁陳德霖去年底就曾預告,冀一八年市場上可做到「香港錢包、內地使用」,進行跨境支付。

水晶宮

zinacef 發表於 18-3-26 20:40
請問是否一定要大陸電話?香港電話得嗎?

唔一定要大陸電話,但係大陸用微信支付時,一定要上到網

首頁

尾頁

跳至