自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

人地肯俾幾多$裝修我唔知, 但我無貪平, 細單位大裝無咩花神野都預最少幾拾萬, 未計電器

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

甄小bee 發表於 18-3-26 23:21
我娘家之前有大裝過2 次,2 次個師傅都好好,好感恩!

今次試第三個師傅,暫時,佢比我更詳細,希望一切順 ...

請問可唔可以pm我,幾位師傅嘅資料,thx!

男爵府

回覆樓主:

我揾設計公司

伯爵府

回覆 小方b 的帖子

我都搵設計公司, 係設計師同師傅都唔掂呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-3-26 14:42
裝修考體力 定力 耐性... 加油

仲有財力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

osmanthus 發表於 18-3-26 15:11
有次睇奇妙電視個日本裝修節目「空間改造王」,感覺佢哋啲裝修係物有所值,啲師傅又盡責。 ...

我好鐘意睇,見証由無到有,好特別。 不過我上 utube 睇多,成日唔記得節目幾時做。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實我唔明,我寫清楚用呢樣料個樣料,列明起貨日期時間,價就你報,大家傾好先開工。

總係中間呢樣加錢個樣加錢,呢樣錯個樣漏,又起唔到貨,到左可以入伙,叫執漏又唔理又唔來,想點?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

登!登!登! 發表於 18-3-27 07:56
回覆 katie0921 的帖子

對自己外母都咁樣?

唔好話對外母,自己女對阿媽都系咁啦。

有次食飯,因找錢沒有太多100元紙,所以阿女婿出多咗$200元,跟住出到門口,阿女竟然問阿媽攞返$200

寶石宮

2023年兔年勳章

登!登!登! 發表於 18-3-27 07:56
回覆 katie0921 的帖子

對自己外母都咁樣?

可能係因果 機會難逢
女婿-$->老婆-$->外母-$->女婿

伯爵府

登!登!登! 發表於 18-3-26 12:35
裝修近尾聲, 真係好多谷氣嘢....

係,超煩,錢就識搵你收,我果個都係熟人(老死個細佬但我裝修時先識佢細佬),一間3佰尺唔夠既屋夠膽做我4個月,之後都有大鑊野同小野,新年前叫我比埋尾數佢話放心熟人一定跟足,我其實好被動,唔比又唔得,條友成身都紋晒野,雖然同我講嘢好客氣但我都驚佢有背景,最後扣左d佢唔攪我都可以搵人攪,唔想再死細胞,但搞笑地個個上嚟我屋企都話整到好靚,其實我覺得靚係起設計上(設計係老死老公公司partner,所以搵佢設計一定要搭佢細佬做,咁講真未合作過我又唔知佢細佬原來係咁)同埋我捨得洗錢買料既原因,但我屋企嘅小問題仍然等緊佢上嚟幫我搞

男爵府

登!登!登! 發表於 18-3-27 08:16
回覆 小方b 的帖子

我都搵設計公司, 係設計師同師傅都唔掂呀

咁大獲!

男爵府

登!登!登! 發表於 18-3-26 12:35
裝修近尾聲, 真係好多谷氣嘢....

同感!!

男爵府

唉! 我都中伏!
我經一間地產介紹一間裝修公司, 係西貢福民路, 西貢市場街, 有2間店, 有三個名, 分別是KUZ??, KINET?? 高創?, 姓楊的裝修.
村屋700呎, 只做3樣野, 報價$20,000.
1) 油灰水
2) 整2塊廁所櫃門(40X30cm)
3) 翻油天台一個鋁架 (約70CMX200CM),

講好15/3開工, 29/3 做完.

我老公22/3 上去睇時見到有3個南亞人在油油油. 我仲問楊生點解油到咁既, 三部分體機又吾用報紙包好, 佢話未油好.

24/3 地產帶個租客上去睇樓, 話個廚房水龍頭郁郁下, 要整實佢, 我WS 師傅, 叫佢睇睇, 第二日收到WS, 話已經換左新的(連廁所果個都換左), 買左$1300+500工. 我沒有同意, 沒有報價, 就自已整左.
個租客話要加攳窗花, 咁問佢幾$, 佢話$800, 好喇, 整埋, 點知過兩日變左$1500(做完自知$1500). 我都算了, 叫佢快快手, 搞掂埋.

1/4上去睇(因為23/3-29/3去左旅行), 廁所櫃門未整, 天台一個鋁架油到一撻撻, 三間房冷氣吾包好, 油到冷氣機一撻撻油, 所有角位也是一撻撻. 叫佢再執, 佢日日都無執, 6/4 兩執廁所櫃門現身, 係係垃圾站執回來的爛板. 之後話全屋做完.

過左幾日, 問我收尾數, 我要去消委會問下先.

原本廁所櫃門是白色, 因為爛左, 所以要換, 佢換左黑色, 你地話是新的嗎?

stagea    發表於 18-5-6 10:40

男爵府

回覆樓主

對住裝修佬,一眼都唔可睇漏。
人地講到幾好幾好都一樣!

珍珠宮

王國教室勳章

kaman813 發表於 18-3-26 12:43
十個裝修佬,九個都呃人,我都受害過

同意,我幾間屋,大大小小裝修,大公司細公司,有人介紹都一樣,係睇下點呃同呃幾多同有幾多手尾自己執,一聽到裝修都有陰影

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

我壓力太大攪到成身痕

子爵府

啲裝修佬,有部分都係得過且過,表面做左功夫實際好快爛/用料差!
要跟足先好啲!

珍珠宮

回覆樓主

我都怕怕,免得過都唔搬唔煩裝修。
無奈黎緊要幫媽媽間屋整,煩惱即將開始

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

alicialee1210 發表於 18-3-26 15:11
真係好怕裝修。熟人又死,唔熟都死

首頁
12345...6

尾頁

跳至