自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

回覆樓主

如果我話比你聽 佢隨時都可能唔係到時
仲會唔會不考慮咁多野?
已經去到癌症4期尾 每個人的病情都唔一樣
有d講2講快到聽日已經走左 有d真係捱好耐
今日唔知聽日事
如果安排到 你自己先回港見左呀媽先
仔女的可以再安排佢地遲d返黎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

地震寶寶 發表於 18-3-31 16:28
我都唔想有遺憾。
之前翻來來去去好多次。
今次都以為佢捱到耐啲。點知咁快就腳腫。

下?若果我老公咁講,一定鏟爆佢!!阿媽係生你出黎既,肯定係呢個世界最親最錫,我唔會考慮太多而抱憾終生!若果你c6咁多顧慮,小朋友咪交帶俾佢,你自己返過黎睇住媽媽,陪得1日多1日呀!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

地震寶寶 發表於 18-3-31 16:33
明白。我會盡快回港。
我媽最錫我大女。
都想比佢見下。

支持你!希望aunt平安!

伯爵府

MeBeHe 發表於 18-3-31 16:40
我覺得你搵緊借口俾自己唔返黎住 又想搵人支持你唔洗返黎住
樓主 有咩比自己媽咪重要 已經去左外國唔係成 ...

本身我答應屋企人4月尾先翻。已經同哂老公講話4月尾先翻。但尋晚搵癌症腳腫資料見到好多都好快走。
諗諗下,我唔想咁遲翻。
咪上黎問下過來人意見。
上年我翻左香港住左9個月,照顧媽媽。佢冇事我先走翻黎生仔。
個女1月1剛開學。而家又話退學。我都要好好同老公交代一聲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

快d返嚟啦
我親人腳腫之後兩星期走咗,唔好畀自己後悔呀

伯爵府

@mary@ 發表於 18-3-31 16:48
其實樓主好似唔想返?

我想翻。

但我家姐講到好似好小事咁。

唉。我冇氣解釋。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

祝福樓主媽媽
我細佬剛走。佢最初腸,結果腸無再有事但擴散左去腦同肺
最後2個月情況可以跌得好快。我細佬由痛,到暈,無力行,無力企,失禁,唔想食,唔想郁,係drop得好快。我弟婦一個人要全天候照顧,(醫院都無位好似人球咁俾佢地掟黎掟去),跟住我細佬弱到我弟婦扶佢落輪椅都做唔到,去唔到廁所沖唔到涼,就接受醫生建議俾佢入院癌症醫院
https://www.hkacs.org.hk/tc/medicalnews.php?id=46

我唔知香港有幾多間呢d,我呢間在黃竹坑。真係要讚一讚,環境好設備好,所有職員都好好。探期長,朝8晚後10,家人可以陪住,又有專業醫護。姑娘嬸嬸都好心機。有政府資助費用都係百幾蚊一日,精神好又可以home leave。如果有需要可問一問醫生(要refereal的)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

地震寶寶 發表於 18-3-31 16:53
我想翻。

可以變得好快,唔好令自己後悔

子爵府

回覆樓主

小朋友只係KG, 未來仲有大把機會讀書

阿媽走咗就冇得返轉頭

老人家永遠口不對心

呢3點樓主自己諗!

如果要再講,宜家個老公點保證點肯定
同你走到人生最後?
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

伯爵府

nobodyfool 發表於 18-3-31 16:47
下?若果我老公咁講,一定鏟爆佢!!阿媽係生你出黎既,肯定係呢個世界最親最錫,我唔會考慮太多而抱憾終 ...

有好多事發生左既。
我只係簡單解釋一下。

上年我大住個肚。由剛有bb開始。帶住大女就飛來飛去。
之後因爲宮頸短。出血。我都出出入入好多次醫院。
所以老公緊張我。

子爵府

地震寶寶 發表於 18-3-31 16:53
我想翻。

你唔洗理其他人,人與人之間感情唔同

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

伯爵府

森永牛乳 發表於 18-3-31 16:58
小朋友只係KG, 未來仲有大把機會讀書

阿媽走咗就冇得返轉頭

多謝你提示個3點!
我老公係好奇怪。但出發點只係為我好!唔洗理佢

禁止訪問

伯爵府

森永牛乳 發表於 18-3-31 17:00
你唔洗理其他人,人與人之間感情唔同

重點係原來真係需要早啲翻!
如果我唔咁傻,上黎問。
唔會有一個咁堅決既答案。
仲傻傻地等到4月尾。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-31 16:54
祝福樓主媽媽
我細佬剛走。佢最初腸,結果腸無再有事但擴散左去腦同肺
最後2個月情況可以跌得好快。我細佬 ...

rip
尋晚搜尋都有見到你講你細佬。
大家加油

珍珠宮

回覆樓主

莫講話仲剩兩個月定三個月,即使兩年,我都想日日陪著佢。我都明生咗仔女,有自己家庭,爸爸媽媽已變得好似次要咁,如果你唔想你仔女將來見你一面都要左度右度嘅話,我諗你而家應該知道點做。

大宅

地震寶寶 發表於 18-3-31 16:02
我媽4年前子宮頸癌2期a。之後切左子宮同子宮頸,上年反發,變腸癌。
一發現已經係4期。
發現之後完成左化療 ...

我覺得早啲返係好啲,4月尾同4月頭其實最後都係要退學,只係早1個月退學,另外,如果4月尾全部人返晒工,只係你1拖2,再照媽媽其實都係一個問題,照顧都唔單只買送煮飯,有病既病人照顧同照顧小朋友無咩分別,你照顧兩個細,到時真的仲照顧到媽媽,要諗定到時行唔通 有無其他親人同你一齊照顧會好啲,幫手有時睇下啲細,你可專注照顧媽媽

伯爵府

Moti 發表於 18-3-31 17:09
莫講話仲剩兩個月定三個月,即使兩年,我都想日日陪著佢。我都明生咗仔女,有自己家庭,爸爸媽媽已變得好似 ...

有。上年一直陪住媽媽。同老公分開左半年有多啦。
我只係剛剛番番黎。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

時間唔等人,等佢可以親近2粒孫都好!佢咁講都係體貼你錫你,你何不倒番𨍭早d番陪佢行埋最後日子!

首頁
12345...16

尾頁

跳至