婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我都覺得有虐老成份,犯法架, 又話要送人去老人院, 又餓佢仲要佢開口問准你先有得食去證明自己權威,唔好咁做啦. 頂唔順,大不了自己走囉,唔好用呢樣嘢要脅其他人.走完幾日又返來,咁樣走多幾次,你會知道呢個方法唔湊效的.

患左老人痴呆症既人,除左會喪失記憶之外,性格同習慣都會轉變.我在老人院工作,所以好明白佢地.但都有好多同住的老人家覺得,其實係d人係詐傻扮懞,你都無佢咁精,有時佢地真係身不由己的.

縱然你99有時點無理都好,如果你都係對你99好,你老公心入面會好欣賞你的大方包容的, 唔好再叫你老公揀你定你亞媽喇,佢都好難選擇的. 而看得多呢度既文章,面對同你差唔多既問題時, 會發現d亞仔多數會揀亞媽而唔要老婆的

伯爵府

你奶奶以前點樣唔理屋企都已經過左去啦...佢都係唔理自己d仔女姐,都冇搞到你丫?你何必做到咁絕情呢?如果你奶奶真係有病,佢真係好可憐囉...佢餓先問你工人姐..可能佢就係驚左你先唔敢問你...做人唔好去到咁盡!!!一個人幾衰都好...自己既親人係一世既...佢係你老公既媽咪...請你大方d包容下你奶奶囉~請你好好珍惜你身邊每一個人!!!

洋房

咁其實我又覺得你好偉大~ 付出好多~
只不過係換來一大堆屎~
老公自己既媽咪唔睇, 掉俾你~
個家掉俾你~ 咩都掉哂俾你~ 佢地自己2 手FING FING~
我可以完全咁明白當你咁辛苦而個老人家仲講埋D 咁既野~
係好激氣~
俾我, 我可能抱埋自己個件就同你地班人BYEBYE~
唔同姓~ 唔親架~
我嫁你~ 唔係嫁你全家~
我應承同你一生一世~ 唔代表同你家人一生一世~
好似我老公啊~ 佢屋企人好傳統~
我同佢結婚冇幾耐( 結婚個D 禮金~金器, 我都俾哂99)
之後佢不停咁問我地拿錢~ (我個時搵得多過我老公~ 而且又有左BB~擺酒, 搬屋, 傢俱都係我出既錢) 我話可以俾錢佢媽咪 ( 佢媽咪有鋪頭, 唔等錢用, 我地就死省, 俾錢佢)
佢愈要愈多~又話要養鄉下D人~
鄉下D人我見都未見過~
我火都黎~ 你地上一代再上一代D野又關我事!?
如果你地咁長命, 到我個B 生出黎咪要咩幾代D 屎上身~一出世咪勁辛苦咁做人!?
咁衰人就由我做~ 生我個D 就由我負責~
我都會俾錢我爺爺, 講真~ 俾得幾多年!?
但我唔會指意第時我個仔要養我~
我唔會要求佢養我媽咪~
咁樣樣囉~
我自己諗起都覺得辛苦!
做人做咩要咁辛苦!~?
我願意係有限的!

子爵府

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-3-24 15:11 發表
我尋日同我99炒鑊金..佢叫我搬(佢有輕微老人C呆&成日扮嘢)~~我第一時間打比C6:你老母趕我走呀!!好一係佢入老人院,一係就我搬!(我C6呆O左)...然後,我打比我姑仔(C6個細妹)問佢攪老人院攪成點,如果你唔攪就我搬LAW... ...

我覺得你好過份呀,老人家有病,緊係會咁發脾氣
但佢餓重要個工人問你俾唔俾佢食,重要同個工人係度偷笑.你咁的態度助長工人蝦你99,再者重要你99好似乞你食咁!
我唔知你99對你有幾過份,但你對佢都唔係好得去邊!

水晶宮

原帖由 MING(cat) 於 09-3-24 15:36 發表
http://f20.yahoofs.com/hkblog/rwZdkp6ZRkcPpS8kyG8MUg--_2/blog/ap_20081030102749193.jpg.jpg" border="0">?ib ...
睇到眼濕濕.

男爵府

畀面勳章

多謝您, subee
原帖由 SuBee 於 09-3-25 00:17 發表
咁其實我又覺得你好偉大~ 付出好多~
只不過係換來一大堆屎~
老公自己既媽咪唔睇, 掉俾你~
個家掉俾你~ 咩都掉哂俾你~ 佢地自己2 手FING FING~
我可以完全咁明白當你咁辛苦而個老人家仲講埋D 咁既野~
係好激氣~
俾我, ...

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

好多謝各位有咁多好的 & 唔好的回應,
點解你地會覺得我唔比飯佢食呢,
點解你地會覺得我幫人養仔係要交換虐待人嘅權利呢??
好!等我話比大家知 - 醫生話佢無老人痴呆症(係我姑仔帶佢去check嘅),所以佢d仔女都覺得佢扮嘢!!
佢當晚係專"燈"同工人講等工人支持佢!!
當晚係無煮飯,但7:00工人已煮o左個米粉比佢食!!
我照顧佢地係因為,我覺得佢地真係好可憐,亦係盡力去做,絕對無半點任何要求!!

等我講比大家聽,昨晚我放工返到屋企,
工人就開飯了,99就同我講:d湯我飲唔飲得,
我無咳wor.,
我就同佢講:所有嘢都係大家一齊食嘅,無邊個唔食得.
99再講:我尋晚講錯嘢,我掌咀!!
我就同佢講:唔洗啦!!我已經揾緊屋摋,搵到我就走la...
姪仔(13yrs.)聽到就哭...伯娘你帶埋我走啦!!
我都忍唔到...就入o左房哭...

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

咁你平時係唔係都係咁?

--唔明你想問咩??
平時食完飯就入房law...

禁止訪問

大宅

睇到妳姪仔既反應...我估你一定平日係對佢最好既人...(點解佢會同你住而唔係同自己爸媽?)...照前文睇,個家都係靠你頂住的。你99心裏應該好清楚,只係口硬唔認,又要面子又要裏子。你炒左今次大鑊,佢應該醒了掛。
laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

你真係搞笑,
唉!!緊係啦!!
平時枱上都會放d曲奇,餅乾,生果之類...

至於姪仔--係因為叔仔已經離婚,佢媽媽改嫁了...所以,我照顧law...無所謂la...

原帖由 FM94.8 於 09-3-25 13:55 發表
即是佢想食咩你都俾佢食?

男爵府

畀面勳章

sure!!

原帖由 yucopooh 於 09-3-25 13:54 發表

甘樓主個99都好扮野WO~

大宅

我都好同情你嘅處境,不過唔好同個工人一般見識,你應該點做人你好清楚,無謂俾啲小人影響到你,令你愈做愈錯,瞞住良心做事只會令你情緒更加受到困擾,毫無好處,損人又不利己!

既然改變唔到個大環境同其他人,而你有勇氣又有能力走出哩個困局,咁不如你主動走出哩個環境,起碼大家都唔駛咁辛苦先,情緒唔好,你又開始失去理智,根本做咩你都會覺得自己係錯,咁緊張嘅關係,你根本冇辦法處理,唔好諗咁多,做人最緊要開心,放鬆咗自己先啦,因為你太緊張對個小朋友都唔好,只會有壞影響,仲要揾社區家庭輔導社工,商量吓可以點解決!

男爵府

畀面勳章

多謝你的意見,
不過,我都係決定冷靜下先,(同bb離開)
thanks!!
原帖由 wmpl 於 09-3-25 14:30 發表
我都好同情你嘅處境,不過唔好同個工人一般見識,你應該點做人你好清楚,無謂俾啲小人影響到你,令你愈做愈錯,瞞住良心做事只會令你情緒更加受到困擾,毫無好處,損人又不利己!

既然改變唔到個大環境同其他人,而你有勇氣 ...

禁止訪問

男爵府

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-3-24 15:11 發表
我尋日同我99炒鑊金..佢叫我搬(佢有輕微老人C呆&成日扮嘢)~~我第一時間打比C6:你老母趕我走呀!!好一係佢入老人院,一係就我搬!(我C6呆O左)...然後,我打比我姑仔(C6個細妹)問佢攪老人院攪成點,如果你唔攪就我搬LAW... ...

我好明,又唔係自已媽咪重要俾佢.
但係老人痴呆係咁架!我老豆都係咁!你快啲同佢入老人院啦!我哋搞唔掂架

男爵府

原帖由 MING(cat) 於 09-3-24 15:36 發表
http://f20.yahoofs.com/hkblog/rwZdkp6ZRkcPpS8kyG8MUg--_2/blog/ap_20081030102749193.jpg.jpg" border="0">?ib ...

睇到眼濕濕呀~

首頁

尾頁

跳至