想生BB

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Na.Na 於 09-3-25 15:15 發表
我都唔係好明~
用薑,蔥煮軟d花膠=意思係唔係,煮軟左沖水再放2-3日先可以鄧呀?
通常你會買幾錢斤先ok?大約幾大一快到~
每次又要落幾多快先夠~

我屋企人通常係咁做法, 因花膠會再發大少少.

另有 d人做法係 : 薑 + 蔥 煮花膠一陣 (好似約20分鐘, 之後再焗20鐘先用) , 但覺得咁樣會令d 膠質少左.

落幾多塊, 其實視乎 你既花膠有幾大 , 如果好大塊差唔多 A4紙咁大, 就可以分開 2-3次食. 有D 得手掌咁大 到, 有時我煲湯既話, 就可能落 4-6塊, 因有時會溶左D.

男爵府

1個人1次食的份量: 發好後1x1吋size的, 約5塊最適宜, 如煲湯3人份量約用50g乾貨, 太多吸收唔到, 浪費

大宅

明白,唔該晒各位~

大宅

唔該晒你呀~
我仲想問,三樣材料要用幾多份量?
即係唔洗浸過夜,出完水即刻可以燉?quote]原帖由 lamjoanne 於 25/3/2009 11:28 PM 發表
鄧鐘我係日本城買,$39.9中型約5-6碗水到,我係將花膠用薑同葱出水約5分鐘,豬展我都會用熱水出一出水去下醒味,跟住將所有材料放入個鄧鐘再加熱水,跟住用個比較大嘅不秀鋼煲鄧,加水到個鄧鐘的一半,如果d水小咗就得閒加 ... [/quote]

男爵府

HI 各位請問..

如果我以前係有子宮肌瘤...因為而+割晒..但會唔會食左花膠 & 雞精會令子宮肌瘤番發呀?

因為我只記得醫生講唔好食咁多雞..因為雞有打針雞所以我盡量都唔會食雞..但我唔記得花膠得唔得..

請問有無人知呀?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lamjoanne, gkk, miffymiffy,

唔該晒妳地呀!

別墅

d花膠同響螺要浸過夜,鄧之前先用薑同蔥出水跟住就可以鄧
原帖由 Na.Na 於 09-3-26 11:34 發表
唔該晒你呀~
我仲想問,三樣材料要用幾多份量?
即係唔洗浸過夜,出完水即刻可以燉?quote]原帖由 lamjoanne 於 25/3/2009 11:28 PM 發表
鄧鐘我係日本城買,$39.9 ...

大宅

我岩岩去買齊晒材料同用具,聽日就試下燉黎同c6一齊食先~

伯爵府

燕窩代替到花膠嗎?

燕窩只要鄧45分鐘,又可以整定一星期,
所以我想用燕窩代花膠,
得唔得架?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 sasatt 於 09-3-26 22:25 發表
燕窩只要鄧45分鐘,又可以整定一星期,
所以我想用燕窩代花膠,
得唔得架?

花膠滋陰補腎, 對生bb 好d .
燕窩比較高蛋質, 對皮膚比較好d. 或者燕窩留番有左後先食啦 (不過有瘤的話, 燕窩不宜食用)

男爵府

原帖由 miffymiffy 於 09-3-26 22:31 發表

花膠滋陰補腎, 對生bb 好d .
燕窩比較高蛋質, 對皮膚比較好d. 或者燕窩留番有左後先食啦 (不過有瘤的話, 燕窩不宜食用)

hi miffymiffy

tks..我知燕窩同雪鴿糕都不能食....但花膠得嗎?

瑪瑙宮

原帖由 moledy 於 09-4-6 12:14 發表

hi miffymiffy

tks..我知燕窩同雪鴿糕都不能食....但花膠得嗎?

花膠含豐富蛋白質,膠質,磷質及鈣質, 可固本培元, 補氣活血, 增精強腎, 美容護盧, 補而不燥~

花膠唔知得唔得, 不過可以幫你問下~

男爵府

原帖由 miffymiffy 於 09-4-6 12:28 發表

花膠含豐富蛋白質,膠質,磷質及鈣質, 可固本培元, 補氣活血, 增精強腎, 美容護盧, 補而不燥~

花膠唔知得唔得, 不過可以幫你問下~

tks miffymify

我都好矛盾呀...又想補下..但有個咁既病又衣樣唔食得哥樣唔食得...驚一番發我就唔知有無得懷孕...再遲d年紀又更加大..

首頁

尾頁

跳至