自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 18-5-11 14:10
就那位X國際器官移植手術中途開小差去搞私家症事件,睇下前醫學院長去到幾盡去保愛徒,就知現在幾咁輕視“ ...

佢話要“罰”個醫生去公立醫院做嘛,結果自己“照顧”埋,呢個師傅真係唔話得。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

珍珠宮

就那位X國際器官移植手術中途開小差去搞私家症事件,睇下前醫學院長去到幾盡去保愛徒,就知現在幾咁輕視“ ...

總之去醫院的病人跟家屬要自己打醒十二分精神,否則分分鐘被「誤殺」。醫醫相衛,起碼要「調查」七年、九年才會有結果。我估計不是很多人會有那份毅力,去堅持尋求一個交代。

男爵府

Protea 發表於 18-5-11 20:24
被人搶野都唔報警係事主的問題, 但唔代表搶人野的人無刑責。

你見邊到大把人開工會玩野? 你攞嗰d咁兒 ...

開工會玩嘢,上司可以炒,議員玩嘢,無人可以炒,完全都唔一樣

禁止訪問

珍珠宮

loved 發表於 18-5-11 17:54
多年前入政府做微創手術,做完後,應該是一個高級醫生帶住幾個見習,真係只企響床頭睇住份病歷,唔好講掂我 ...

咁又唔好講到全部政府醫生都一樣,都只是某些醫生。
我早前做咗手術,之後有位醫生同我做超聲波,之後D啫喱抹得唔夠乾淨,另一位同我做手術的高級外科醫生,親自攞紙巾同我細心抹到乾淨晒,仲一路講,點可以搞到D傷口咁污漕,其實佢可以唔理或叫姑娘跟,佢上心先會親手去做。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-5-12 13:44
咁又唔好講到全部政府醫生都一樣,都只是某些醫生。
我早前做咗手術,之後有位醫生同我做超聲波,之後D啫 ...
咁我都相信有啲醫生係好好嘅,但係響政府醫院就比較難遇上

珍珠宮

loved 發表於 18-5-12 13:52
咁我都相信有啲醫生係好好嘅,但係響政府醫院就比較難遇上

都明白嘅,人生就係咁,遇到那些人同事,有時都控制唔到。
政府同私家醫院我都有住過,兩樣都好唔晒,差唔晒。
我係私家都遇著個大意姑娘,明明檢查前唔可以食野,但佢話可以食,仲攞埋餐紙叫我點,最後醫生問我做咩會食咗野。。。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港醫學會根本就係醫醫相衛,我記憶醫學會會長蔡堅做左n咁多屆,分分鐘在位時間同普京有得揮。醫學會副會長係陳以誠,即係搞到個小朋友手指斷左一截個位,根本又係無檢查傷口,搞到個bb無左(emoji)一截手指

https://www.hk01.com/社會新聞/178402/陳以誠案-處理不當致男嬰手指壞死-醫委會判停牌半年

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

護士要負責,但主診醫生都責無旁貸,醫生係咪已經忘記左自己既基本責任?

琥珀宮

畀面勳章

Danny3101 發表於 18-5-11 16:55
搶人野 吾覺得特別
香港 又吾系冇人搶野
但吾知有冇人報警

你咁既思維真係令人嘆為觀止
咁既民智,慶幸香港冇真普選

珍珠宮

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 18-5-11 22:19
總之去醫院的病人跟家屬要自己打醒十二分精神,否則分分鐘被「誤殺」。醫醫相衛,起碼要「調查」七年、九 ...

同意,仲有可以唔開刀嘅就儘量唔好開刀,陣間搞到好似個女仔咁

【少女中風】被刺穿動脈半癱 報告指與放導管有關但不涉人為疏忽
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180430/58135861

珍珠宮

2024年龍年勳章

circle212 發表於 18-5-12 00:00
開工會玩嘢,上司可以炒,議員玩嘢,無人可以炒,完全都唔一樣

議員當選之後係唔需要返工嘅 ,亦唔需要開會,或者扮野嗌兩句口號俾保安趕出去就得,但人工可以照袋,請問仲有邊份工咁荀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

「兒歌醫生」陳以誠 屍化 BB手指 壹周刊 1194 期

https://####.pixnet.net/blog/post/100276902-「兒歌醫生」陳以誠-屍化-bb手指-壹周刊-1194-

唔系私家就一定好服務架,上面果位私家醫生仲係醫學會副會長添,錢就識收,出左事就。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

紗布封喉案 3護士被除牌1個月

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1603897/紗布封喉案+3護士被除牌1個月

死左人,護士都剩係除牌一個月咋,刑罰太輕啦!

老實講,醫生護士都有責任,2者都責無傍貸。d大公司發生大獲野,d總裁都要即刻引咎辭拉啦,你估真係阿總裁本人落手落腳做咩,總之出左事就要負責,唔係學咩人做高層啊!宜家講緊係人命,更加就要嚴肅處理啦!d醫生一出事好似唔會內疚,只系擔心影響自己以後嘅 錢途,真係不知所謂!

男爵府

回覆樓主

如果封左個造口令病人唞唔到氣窒息死, 點解會封左8 日先死?

琥珀宮

Danny3101 發表於 18-5-11 16:55
搶人野 吾覺得特別
香港 又吾系冇人搶野
但吾知有冇人報警

所以醫生角度,佢冇問題,又唔係佢直接犯錯,觀點與角度互相有落差,依家香港市民對固有觀點與角度,漸漸偏離,例如佔中覺得大義,犯法都冇問題,社會上都有一大批人支持此理論,影響整個社會都如是,咁醫生冇直接令病人死亡,佢當然覺得佢唔應該承受護士犯錯責任。

子爵府

ajfamily 發表於 18-5-11 13:53
其實應唔應該考慮下要告誤殺呀!成村人做嘢都可以冇人發現,個病人真係死得慘! ...

agree

男爵府

littlesister 發表於 18-5-12 14:41
你咁既思維真係令人嘆為觀止
咁既民智,慶幸香港冇真普選

好認同

伯爵府

春季勳章

loved 發表於 18-5-11 17:54
多年前入政府做微創手術,做完後,應該是一個高級醫生帶住幾個見習,真係只企響床頭睇住份病歷,唔好講掂我 ...

我嗰次懷疑盲腸炎,入咗3日2夜,本身見習都還好,起碼望吓你。
到大醫生嚟,問咗我一句,就睇住牌板講一輪英文。
望都無望我嗰肚嘅情況,之後就到下一張床。
嗰刻真喺覺得呢個醫療體系好唔得!

首頁

尾頁

跳至