自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Tutu1717 發表於 18-6-3 22:26
唉 我地冇自己車
而架有時返媽咪屋企要坐長途
我都盡量哄咗佢訓教先上車

唔洗咁誇張無車就唔出街。
我仔細個果陣試過一次係巴士勁喊,扭到癲⋯氹左陣我見真係停唔到之際我就按左落車制⋯果陣我人都行左出黎準備落車,諗住落車氹掂先再搭,好彩到站前岩岩控制到佢,我先唔洗落。

複式洋房

ilikethis2005 發表於 18-6-3 22:42
唔洗咁誇張無車就唔出街。
我仔細個果陣試過一次係巴士勁喊,扭到癲⋯氹左陣我見真係停唔到之際我就按左落 ...

站與站之間近都好d
可以隨時落車
但如果坐比較長途既巴士或船等等就真係頭痕
我都好怕煩到其他人

大宅

回覆樓主:

我囡細個,我都好怕同佢坐長途巴士,我會帶定d玩具,新/佢好鐘意既,如果都無用就出動餅仔,如果都係唔得,我都試過落車,等佢冷靜左先再搭,我都明白係咁細既地方有個小朋友咁嘈係好煩,唯有落車

侯爵府

Tutu1717 發表於 18-6-3 22:44
站與站之間近都好d
可以隨時落車
但如果坐比較長途既巴士或船等等就真係頭痕

其實你行左出黎準備落車,乘客見到你有做野都唔會難為你⋯有時d人係憎人太老馮啫。
有d媽媽湊住bb就覺得其他人要忍讓要有同理心⋯攪到d人覺得最無同理心就係班蠻不講理既媽媽。

日月水火    發表於 18-6-4 08:09

大宅

Tutu1717 發表於 18-6-3 18:18

有時bb仔喊真係唔容易哄,我細女都係咁,一到時間點就會扭返屋企訓覺,奶咀咩都無用,有時都諗唔通一直唔出街咩!我而家唯有唔去遠既地方,去d的士路程十分鐘內到既地方出去行下就算

水晶宮

回覆樓主:

你可以咁理性地分折jm 比你的回覆

雖然好多的說話唔啱聽,但是,卻又係要明的道理

了解自己的小朋友性格,咩情況下坐車會喊,預計行程,咩時段佢會訓教就選嗰個時間出發,夾唔到的話就迫佢早起唔比佢訓自然坐車的時間就易訓著

帶佢鐘竟的野,公仔? 被被? 奶嘴

平時係屋企慣常唱定1首飲歌,當係陌生的環境時可以係佢耳邊輕唱這有安撫的作用

再喊,可或碎膠袋,碎膠袋或吹水樽的泡泡聲能分散注意力

別以為bb喊緊時聽唔到野,佢地係聽緊周圍發生緊的事,所以下次媽媽比耐性係佢耳邊輕輕的講不同詞彙的野,或唱歌

複式洋房

spikenard 發表於 18-6-3 22:54
你可以咁理性地分折jm 比你的回覆

雖然好多的說話唔啱聽,但是,卻又係要明的道理

我自己都會覺得bb太嘈所以都吾應該要求人包容
只係個陣嬲司機態度好差
不過諗返轉頭可能司機呢排有嘢煩吾開心先咁燥
冇既...都係互相體諒,嬲完就算,有錯就認
下次都係哄咗佢訓先坐長途車

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Tutu1717 發表於 18-6-3 22:03
因為我有影低個車牌
初初個陣好嬲想投訴佢所以落車前有影低車牌
跟住落車個陣佢用隻中指指住我

唔係喎!你開頭係話你落車後影司機,司機好惡咁指吓你,你就用中指回司機。宜家所有巴士都有 cctv,實影到司機係指定用中指。

複式洋房

11B 發表於 18-6-3 23:18
唔係喎!你開頭係話你落車後影司機,司機好惡咁指吓你,你就用中指回司機。宜家所有巴士都有 cctv,實影到 ...

我完全冇影過個司機
係影佢車頭上面個車牌號碼同司機編號
影佢個樣做乜
佢見我影佢車長牌佢就發惡

複式洋房

11B 發表於 18-6-3 23:18
唔係喎!你開頭係話你落車後影司機,司機好惡咁指吓你,你就用中指回司機。宜家所有巴士都有 cctv,實影到 ...

影完本身想send返email去投訴比個車長number人
但最後我都知自己bb好嘈都有吾岩所以冇投訴
佢有好細動作舉中指 不過算 因為我吾想再追究 因為我地嘈到人我諗返都吾好意思

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

bb即係幾大?

複式洋房

seaman1982 發表於 18-6-3 23:25
bb即係幾大?

岩岩一歲

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講到尾,唔好下下拎手機出來影人啦,呢個動作真係好挑釁,呢個時代人人都有手機就判官上身咁,你其實即使事後想反映,根本唔需要指名道姓,點解係都要做咁挑釁既行為?

BB 幾大? 出街其實應該拎d小玩具好似沙鎚呀咁,分散下佢注意力。喊多數都係餓,累,最緊要係知道BB 為咩喊

日月水火    發表於 18-6-4 08:13

複式洋房

至愛朱古力 發表於 18-6-3 23:29
樓主,司機可能今日輸馬仔,又話者比上級罵完,心情唔好,唔洗理佢,bb喊真係控制唔到,隔離左右又眼望望, ...

情緒呢d嘢真係好難控制
不過經一事長一智
以後多d企係人地角度諗 大家都happy

複式洋房

rayrayus 發表於 18-6-3 23:30
講到尾,唔好下下拎手機出來影人啦,呢個動作真係好挑釁,呢個時代人人都有手機就判官上身咁,你其實即使事 ...

係 而架知啦 不過我冇影佢個樣 正係影個車牌
但我都知人地會有hard feeling
不過我比佢鬧完都有燥底所以下次會改了
BB佢眼訓就咩都吾要吾理 一定要行來行去佢先好d
所以我好快就落車

大宅

Tutu1717 發表於 18-6-3 22:15
因為一開始我都覺得自己岩
但見到人comment話吾係個個接受到bb喊所以我就知自己激動咗d,當然都想人認同啦 ...

JM妳心態好好

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Tutu1717 發表於 18-6-3 18:18

巴士會給奶或咀,地鐵就奶咀同玩具或者下個站休息喊到包

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

冇錯,bb 既喊聲真係好煩,但係因為bb 喊而要趕落車真係好冇人性。

世態炎涼!人變得如斯冷漠,真係好恐怖!

我地係應該盡量唔好騷擾到人係啱嘅,唔收bb 車上車果d 緊係唔得,但係,bb 黎架,瀨濕左喊有幾奇!肚有風喊有幾奇!大熱天時趕落車,有冇諗過果個位置可能冇瓦遮頭個喎!bb 黎架!咁係咪落雨都要趕落車?理得佢咁多!?佢係bb 搭巴士喊唔停就係佢一家唔啱啦呵!!!

話唔係必然要忍受bb 喊既人,唔該你老左唔好出街,我唔係必然忍受你行咁慢阻住晒,唔係必然忍受你戴尿袋或著片有陣屎尿味臭親我,你有栢金遜震震下震親我,明知自己有病就咪出街咁自私影響到人!開始老退化都唔好出街,免得唔見左要麻煩到人搵你。

我睇唔到樓主打乜,如果只係因為bb 喊要趕落車我一定投訴,一係你寫明bb 唔搭得巴士。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至