夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

唉, 我同你一樣, 佢衰到問銀行借5萬蚊去賭, 一個月都冇, 就話冇曬錢, 問佢D錢去曬邊, 佢話賭曬, 仲係到發我顛, 而家每個月要還2千幾蚊,佢冇錢還就問我攞錢還. 佢都唔諗下屋企要供樓, 要養2個仔女, 我對佢都好心淡.
之前賭得唔多, 都係幾百蚊, 我都唔理佢, 當比佢減下壓, 點知而家赿賭赿大, 一個月賭成千幾2千, 賭我唔係唔比佢賭, 一賭就賭咁多, 次次賭完都話唔賭, 佢講到我都唔信佢.
仲話攞D金去當.

男爵府

一個家庭冇積畜旁身,係好旁徨架,接一個地盤,即使係三,四判,流動資金都唔少,所以晤夠錢的話,真係冇理由同意老公咁做架,我覺得樓主出發點絕對正確 但有時忠言逆耳,我老公有時問我意見,我擺明唔同意,但明知佢想做,我會say no兼漫漫分柝,然後再睇佢反應,無論佢agree with me or not,我都會話真係想咁你就做啦,我唔同意但能力範圍內都支持你,但講明後果自負 有D男人係咁,越話唔好越要做,唔想頂撞你咪偷偷地做lor,就算佢聽你講,噤住個人,噤唔住個心,以後問題更多 而家最緊要搞好家庭嘅關係la

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好感慨, 好似講緊我既心聲咁,,,,,,其實我只係想過d平淡既生活, 公一份婆一份, 唔望發大達, 因為唔想再博, 唔想再受刺激喇
原帖由 heihei1975 於 09-3-29 17:22 發表
我係咩人??我地早幾年前捱過窮, 爭人幾十萬, 好辛苦先還晒, 叫做而家先有d錢剩, 我唔想再行番以前條路咁都唔岩咩???況且佢同我講做生意, 究竟係咪真我都唔知, 我同佢一齊咁耐都冇野呃過佢, 但係佢就一而再, 再而三咁 ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

其實你的感覺我好明白,因為我都試過,不過時間無咁長。果時我老公都試過因為做生意問題而無交家用,要我負責起成頭家。后來清哂所有債后,亦試過想再搞生意而商量過。我同佢講,我希望手頭上的錢可以夠頂一年的生活費,其他的可以交佢去安排。不夠的由佢自己去想辦法,而我亦set咗個銀碼上限給他去試,若果超過的話而又不幸要賠錢,那超出的部份我並不會再同佢挨。佢亦都同意,但后來唔成事.........

大宅

唔好唔開心, 我無覺得你唔arm.
若果要還十年錢+現時生活朝不保夕... 所有人都會緊張錢.

三萬蚊是多是少, 見人見至ah!
從未試過生活(真)困難的人,不能體會!

有經濟環境時, 阻止老公發展是不應該.
但相反經濟環境惡劣時,要任性強求是不成熟/沒體諒家人.
可幸的是你老公沒有在失敗之時,要你還錢而自己想法子, 可算有擔當啦!

原帖由 heihei1975 於 09-3-30 21:05 發表
我唔係完全唔俾佢去試, 只不過而家咁既巿道, 大家都有眼見, 係咪真係博得過, 我只不過話得個巿好D先, 咁都有唔岩??點解個個都覺得係我錯??我真係唔識做人老婆

...

大宅

sorry 都要講, 比我我真係同佢死過!
錢無咗都算, 阿嫲遺物no way..

原帖由 heihei1975 於 09-3-30 20:49 發表
佢試過冇出聲攞我唯一一對金呃去賣, 仲要係我阿嫲留俾我既遺一一樣野, 最終又係俾我發現唔係佢自己講, 我當其時真係好嬲, 個陣係最窮既時候, 我都唔捨得賣, 但係佢問都冇問過我就攞去賣, 佢話佢係還佢自己D債, 我又 ...

大宅

畀面勳章

俾我都會心淡, 呢件事度溝通都係次要, 根本就係樓主老公唔守信用, 出爾反爾, 仲點可以講落去, 沒完沒了咁呃呃騙騙點做人世呀, 樓主唔好唔開心要自強, 決定始終要做, 要為小朋友將來打算下, 加油!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 阿韻BB 於 09-3-30 11:37 發表
d 男人唔試過係唔心息架..
而家蝕晒d 錢仲好啦.. 好過唔拖唔水..
到時一陣愈借愈多, 就死ar..

用3萬蚊比佢一個死心..
叫佢的起心肝打份工好過la..

你估做生意諗得咁易, 實賺架咩.. ...

係lor,個個都話吾想打死一世工架la...做生意甘易,無人打工la...你老公真係吾生性!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 廿廿 於 09-3-31 12:16 發表
唉, 見到樓主的post, 講真, 我都知而家香港地三萬蚊唔係多, 但對於一個無乜儲蓄的家庭來講, 又真係唔少, 我諗樓主嬲的唔係佢c6借錢去做生意, 而係覺得佢好自私, 唔理家庭, 淨係一心想搏一搏, 但完全無諗過自己會蝕或 ...

agree!!!

伯爵府

我明白你ge辛苦, because 我果件都係咁, 幫佢"咩"住條數幾年, 清完, 佢又嚟過,我真係好辛苦"pity:

禁止訪問

子爵府

唉, 我呢刻真係有想死既衝動, 今日我姑奶打俾我話有d野想同我講, 係關於我老公, 我個一刻心諗都唔會係好野, 跟住放左工之後見到我姑奶, 我姑奶話個c6又爭10幾萬咭數, 唔知點面對我, 唔知點同我講, 仲話我唔原諒佢既話, 佢會以後都唔返黎, 我個一刻真係冇野好講,咁即係威脅我次, 1次又1次呃我, 仲要每次都大獲個一次, 我個心好痛, 我以經同左我姑奶講話咁叫佢以後都唔洗返黎啦, 跟住我姑奶話叫我返去冷靜下, 聽日再約我出黎傾

頭先我真係一路喊一路行去搭車返屋企, 我好想死, 我真係好想死

男爵府

之前我c6又系甘啊,借左銀行2萬蚊無話俾我聽,之後都系拆左拒d信先知者,唉,之後還左,依家我都迎住迎住甘啊,我都好明白你咖心情.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 heihei1975 於 09-8-18 20:17 發表
唉, 我呢刻真係有想死既衝動, 今日我姑奶打俾我話有d野想同我講, 係關於我老公, 我個一刻心諗都唔會係好野, 跟住放左工之後見到我姑奶, 我姑奶話個c6又爭10幾萬咭數, 唔知點面對我, 唔知點同我講, 仲話我唔原諒佢既 ...
唔好諗埋一邊啊~你都知呢個人甘衰,佢跟本唔值得你為佢而睇唔開,
借完一次又一次,還完又借既日子真係好苦,但你真係唔可以放棄咖,
既然佢話唔返黎甘就俾佢離開一排先再打算啦,等你可以休息下,清靜下

別墅

原帖由 elkykit 於 31-3-2009 02:05 發表
其實攞三萬蚊去做吓生意, 博一舖...唔係多, 不過...要去問銀行借嚟博就唔係好啱囉...既然暫時無呢筆錢點解唔安份守己呢!!! 我覺得呢個行為已經係唔啱!!!

之前有d mami 講...其實樓主老公同樓主已經提過, 但係樓主 ...

講得好o岩,你c6真係好唔成熟~
兩公婆商量好講明唔做生意,
但佢又自己偷偷去冒險做,
真係十分之細路仔!
未問過你同意咁賣你d野,諗住偷偷地過骨,
真係同細路仔無分別!
做錯事仲要搵屋企人出面同自己老婆講和,
做錯事應該自己勇敢承認兼承擔嘛!
我一路睇都覺得吹到啤啤聲!

其實做生意真係要有長遠o既預備架,
有本,都要有流動資金,仲要計幾時番本、突發應急儲備、仲有頭家o既生活費呢?
e家個市更加搏唔過啦!
你估賭錢一鋪買大細咩?

唉~既然佢經已唔係第1次,係3番4次!
我覺得你唔好再咁1而再,
再而3咁為佢o既任意莽為還債啦!
你輕易咁又幫佢還債,
一來佢唔會得倒深刻o既教訓去改過,
二來佢都唔會知驚要馬死落地行踏踏實實做打工囉~mouth:

複式洋房

樓主,你都唔好為C6激心啦,唔值得。
如果我係你,不如好好打算下自己及小朋友既生活仲好啦。個死佬令你絕望啫,D小朋友總會有希望架。振作呀!

別墅

樓主唔好唔開心啦,大不了要叫老公申請破產.
到時重好,起碼佢借唔到錢.
唔洗驚佢又多一條債.
天無絕人之路呀.
好多人支持妳架.

珍珠宮

原帖由 heihei1975 於 09-8-18 20:17 發表
唉, 我呢刻真係有想死既衝動, 今日我姑奶打俾我話有d野想同我講, 係關於我老公, 我個一刻心諗都唔會係好野, 跟住放左工之後見到我姑奶, 我姑奶話個c6又爭10幾萬咭數, 唔知點面對我, 唔知點同我講, 仲話我唔原諒佢既 ...

唉...你c6真係爭唔落, 咁你有咩打算?
好好過每一天......

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好明白樓主o既心情!未識我老公前,我都試過"咩"住二十萬數 (係老豆的,詳情唔講嘞),仲要幫手供妹妹讀大學,果幾年我覺得係我人生最黑暗o既時間... 自此之後,我唔能夠容許自己個銀行存款少過某個數,因為我會好無安全感!

既然樓主的c6一而再再而三咁借錢,樓主仲要同佢還債,不如放手啦!自己搵幾少都好過要同人還債,但果個人根本唔值得你再咁樣為佢。

大宅

唔好咁傷心, 以前97我C6(當時仲係男友) 都係咁, 接工程做, 計錯數加收唔到錢無咗十幾万, 佢又要比家用佢屋企, 個個月係credit card到draw, 又欠多十幾万, 我連自己讀書既loan+part time既錢都比晒佢, 佢爸爸過身辦白事既錢都係我屋企借比佢. 我同佢由1997還到2007先還晒D錢! 就表面睇佢係唔係好衰? 無出色? 好無用? 但我就認為佢係一個好叻好叻既人, 做生意無包賺, 做三行/工程淨係打工坦白講好難有出頭天, 所以我認為博無乜唔啱, 最多大不了咪破產, 四年後又一年好漢! 佢雖然蝕過錢但有咗經驗之後D工程越做越多! 當年佢為比家用欠咭數, 佢寧願自己欠債都不願父母擔心(佢爸爸當時有cancer), 一個人咁有承擔唔好咩?
男人把口好多野唔会講, 你最緊要知道佢係咩原因欠債, 我認為為事业為家庭ok.
咁la 最重要解決面前問題, 還唔到咪破產law, 一家人最重要係互相支持ar!你c6話"我唔原諒佢既話, 佢會以後都唔返黎" 其實未必係威脅, 可能係佢亦自知無面目要求你同佢一齊承擔先咁講呢?
黑暗過後有黎明, 我都捱過咗, 而家同C6有車有樓有番狗有BB!

首頁

尾頁

跳至