自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

唔好想唔到紅磡站就冇事,禮頓不是小公司,好多工程都有份:
翻查資料,禮頓過往承辦不少本地基建工程,包括與俊和聯營,負責港珠澳大橋的兩張合約,如興建大橋香港口岸旅檢大樓、行人天橋等;又為中環及灣仔繞道工程興建隧道大樓、中環交匯處,以連接中環及灣仔繞道與中環的道路網;建造蓮塘/香園圍口岸的邊境設施。另外,除了港紅磡站的工程,禮頓又承辦不少港鐵工程,包括與中建聯營沙中線會展站及西面連接隧道工程;與金門聯營西九龍總站(北),以及西九龍總站連接隧道(南);過往亦曾承辦南港島線的工程。

佢咁的做事風格能令人放心嗎?呢單野一定查清楚,到底是否禮頓下令落剪

大宅

回覆樓主:

https://www.facebook.com/icablenews/videos/876976255827777/

唔看生果,看有線吧!
不明白,很多人不看新聞的嗎?

子爵府

minlbc 發表於 18-6-29 11:16
是不是出事的紅磡和灣仔兩站,盡量少到?

佢話聖誕新年唔好去。因為呢啲大時大節人流比平日多。如果禮頓要買幾部油壓剪去剪鋼筋,數量一定唔止千幾條,所以佢個承托安全系數應該唔高。突然多人企係短鋼筋嘅樓層就好易冧。

男爵府

回覆樓主:

有貪就未必, 趕工就肯定。 連日既報導, 完全唔關政治事, 呢啲民生野, 大家有份。
我聽哂幾個台訪問中科, 佢無證據, 好難作出黎, 有人話小事, 小小鑼絲, 但行外人聽佢分柝,唔明都聽到好大件事, 列車每日不定震動, 過唔到安全系數, 將來真係好大問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

馬爾太 發表於 18-6-29 11:11
我老公真係工程師

我識好多港鐵工程師 佢哋叫我放心,但我盡可能都唔會搭港鐵嘅

公爵府

Ronnym 發表於 18-6-29 11:18
咁先得人驚~中科睇唔過眼, 舉報, 仲要比MTR STOP 左D CONTRACT....

究竟而家係咩世界.....

佢呢個係溫馨提示,篤背脊不得好死~

大宅

馬爾太 發表於 18-6-29 11:24
佢話聖誕新年唔好去。因為呢啲大時大節人流比平日多。如果禮頓要買幾部油壓剪去剪鋼筋,數量一定唔止千幾 ...

記住記住 !!

男爵府

oran04 發表於 18-6-29 11:21
翻查資料,禮頓過往承辦不少本地基建工程,包括與 ...

你上網查下港鐵高層,佢地以前辦事既公司重耐人尋味。

子爵府

回覆樓主:

禮頓係UGL子公司。嗰五千萬唔係白俾嘅!

風扇    發表於 18-7-1 09:14

珊瑚宮

畀面勳章

Ronnym 發表於 18-6-29 11:18
咁先得人驚~中科睇唔過眼, 舉報, 仲要比MTR STOP 左D CONTRACT....

究竟而家係咩世界.....

坦白講偷工減料,唔多唔少都會有。
即係港島綫條行車隧道設計都有問題(大學師兄有份參與), 不過過問題會喺隧道建好後七八十年後先會發生,如期間有做補救工程,應該可以解決。
不過工程係價低者得,而呢個承建商成日都上報,大家自己諗下係乜料。

珊瑚宮

畀面勳章

馬爾太 發表於 18-6-29 11:28

撇開 UGL, 呢間嘢喺行內

伯爵府

小可愛11 發表於 18-6-29 11:32
坦白講偷工減料,唔多唔少都會有。
即係港島綫條行車隧道設計都有問題(大學師兄有份參與), 不過過問題會喺 ...

我覺得好得人驚既係運作手法.....
禮頓惡到想點起就點起, 完全OVERLAP 晒政府同MTR, 自己想點改個圖則就點改, 唔洗同人交代, 唔想交代, HEA 住交代

中科睇唔過眼舉報就比人STOP 晒D CONTRACT

田少出黎爆料, MTR 竟然登報鬧佢...

我真係,已經睇唔明呢個係咩世界...

大宅

馬爾太 發表於 18-6-29 11:28

UGL ???????????

男爵府

好媽媽勳章

珊瑚宮

畀面勳章

俊和同禮頓都係
我只可以講呢兩間好多工程做緊,但問題亦唔少,俊和連街喉都可以成日整爆,可想而知工人 / 監督人員嘅質素。
仲有,大家可以留意一下久不久有工人抗議有汗出無糧出係邊間承建商嘅地盤。

珊瑚宮

畀面勳章

Ronnym 發表於 18-6-29 11:34
我覺得好得人驚既係運作手法.....
禮頓惡到想點起就點起, 完全OVERLAP 晒政府同MTR, 自己想點改個圖則就 ...

或者咁講,我哋呢啲小市民唔知佢哋合同內容,又或者一早已埋下魔鬼細節而令各方動彈不得。
只係怕如果有人一交代,可能牽連甚廣。
至於田少,其實唔多唔少對港鐵有情意結,做主席期間引發九鐵兵變。

大宅

馬爾太 發表於 18-6-29 11:03

我老公話幾大鑊。話大時有節唔好去紅磡站,因為鋼筋短咗承托 ...

Agree. 多謝分享

公爵府

馬爾太 發表於 18-6-29 11:24
佢話聖誕新年唔好去。因為呢啲大時大節人流比平日多。如果禮頓要買幾部油壓剪去剪鋼筋,數量一定唔止千幾 ...

其實點解要剪斷佢,剪斷左果 D 再用得返 ,要人手要機器要時間去剪,又要運返 D 斷支走,會有著數

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-6-29 12:03
其實點解要剪斷佢,剪斷左果 D 再用得返 ,要人手要機器要時間去剪,又要運返 D 斷支走,會有著 ...
物料費袋左一半.........即係你比個仔$100落街買野,佢打虎頭袋左$50......再買半包米返黎收埋佢......同你講呢度係一包米........

大宅

唔好話自己小朋友,如果你比姐姐管錢買野都唔多唔少.........

首頁
12345...12

尾頁

跳至