自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

20020116 發表於 18-7-26 11:28
半包菜擺垃圾桶蓋
sorry,我仲以為呢啲行為工人先會咁做

我媽的確成日求求其其又唔抵幫

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

panyeung 發表於 18-7-26 12:05
所以我好唔明,呢度D人成日話比工人湊唔放心,我又唔覺得比長老湊好放心囉
...

拿!我係人辦
我6299又係求其派,明明發緊燒摸下就話退燒唔駛食咁啦
我好難忘記我妹結婚,我出左去幫手,夜晚佢地湊住細路黎(最勁帶埋耳探但出門口前唔探),我仔燒到103無人知,結果我要即刻的佢返屋企,miss左我妹婚禮

反而我工人都跟到足,幾時食退燒幾時食助退燒一清二楚

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-26 20:12
拿!我係人辦
我6299又係求其派,明明發緊燒摸下就話退燒唔駛食咁啦
我好難忘記我妹結婚,我出左去幫手, ...

103應該摸落都發滾喎

伯爵府

2018復活節勳章

小肥楊 發表於 18-7-26 10:51
在職媽媽要靠長老湊B, 好多野都你有你講, 佢有佢做(因為佢食鹽多過我食米)
今朝又行雷又閃電, 叫老媽 ...

身同感受
真係好易抑鬱

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唉。。。。你不孤單

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我媽最鍾意整鬼工人,冇個肯續約
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

回覆樓主

老實說講,如果婆婆湊到咁危險,你根本返工都唔得安心。樓主其實仲有冇其他方法?例如請工人

子爵府

回覆樓主:

全家中毒 地獄廚媽 慘慘

男爵府

回覆樓主

完全明白樓主感受,俾阿媽湊,你有你講,佢有佢做,我女8歲,我返工時食到最尾唔太想食,婆婆一樣照餵,不過我返到去就唔會,回到自己屋企也不會,阿女有我或爸爸時唔敢要婆婆餵,不過樓主長老又誇d,搞到中毒都唔識死!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

步步驚心喎
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

mariyar 發表於 18-7-26 10:58
要靠長老湊
就要接受
所以我搵工人湊

絕對是

大宅

mariyar 發表於 18-7-26 10:58
要靠長老湊
就要接受
所以我搵工人湊

唉,工人一樣陽奉陰違,激死又唔可以鬧佢

子爵府

在職媽媽要靠長老湊B, 好多野都你有你講, 佢有佢做(因為佢食鹽多過我食米)

我完全唔洗長老湊, 亦有大把說話聽
「教」 我點點點湊女教女, 如要佢湊
肯定哦到飛起

教唔到你媽就教小孩拒絕啦, 佢自己講自己食
餵就唔食囉, 要人湊真係要忍受埋呢d 氣啊,
加油啦!

水晶宮

回覆樓主:

只可以講,凡事都有辣有唔辣,世事好少完美,有人遇到可能人哋好彩、要求低或易滿足。
阿媽睇,即管諗多啲得著嘅嘢,除咗自己最信得過就係佢,咁自己又唔會無咗事業及收入。假如自己湊,係自己想點就點,但到時又家務又教仔又困身,一樣有問題會發生。
所以,睇開啲。
餵咪由得佢餵,餵得幾多餐,9月返學無人餵咪又係自己食,食得衰自己無面,都費事為呢啲事令自己唔開心。

珍珠宮

Kayaya 發表於 18-7-26 12:19
我女都係俾我媽湊, 最慘是係我老豆當佢金菠蘿咁 , 咩都幫佢做晒
玩具又幫佢執, 飯又喂佢食, 一飲水就拎住個 ...
明白你都想教好個囡, 我係FTM, 囡囡由出世開始已經係自己湊, 所以我女既教養的確係不錯, 而我妹的3個仔女就係我父母湊大, 好明顯的, 我父母錫佢地多D, 湊佢地3個就唔嫌辛苦唔嫌煩, 到我有事要做想請佢地幫睇我囡幾個鐘就話好多野做唔得閒......... 心, 的確係傷的, 睇到你講你父母好愛鍚甚至縱你囡, 我好羨慕....... 我都想我女得到公公婆婆愛鍚啊!

PS, 如果出街唔想小朋友扭買玩具, 可以出門口之前同佢講定, 今日我地要做D乜乜乜, 冇時間買玩具(or只能買一件), OK? 咁出到街如果佢見到想買, 就可以話出門口之前你應承左媽咪啊! 偶爾我就會扮考慮一陣, 買件細細地既玩具比佢, 有時就會話上網買平好多, 仲同佢計數, 而家買, 100蚊只買到一件, 上網買會有3件喎! 抵好多, 不過要等我訂返來啊! 通常都肯, 而家佢有時同爸爸行街, 仲會主動叫爸爸影底D玩具個樣, 叫我訂返D差不多既玩具比佢~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

panyeung 發表於 18-7-26 21:26
103應該摸落都發滾喎

我唔慌唔發滾囉
個仔發燒,叫佢地睇住,睇成咁!攪到自己個妹婚禮都miss埋

王國長老

小寶貝兒 發表於 18-7-27 01:42
明白你都想教好個囡, 我係FTM, 囡囡由出世開始已經係自己湊, 所以我女既教養的確係不錯, 而我妹的3個仔女 ...

我係wm,有6299有工人同住
但我6299實在太唔掂,而且我係虎媽,所以小朋友教養我唔會假手於人(可以唔過佢地手我都唔過)

長老俾我訓練到「哦~~~過黎麻麻錫返」到時運高咩都睇唔到,中間一定有抗爭,又要做到唔反檯真係漫長過程

小朋友好醒嘅!邊個對佢地付出最多心機一定知。我一放工就接手湊,小朋友嘅價值觀、做人dos and donts,就係咁學返黎,想佢跟自己果套,係要擺心機時間,但假以時日就有成果

大宅

回覆樓主

感同身受
我成日講
如果我抑鬱
一定關長老事

男爵府

回覆樓主:

明白,我媽幫我湊了3年半,初初bb時幫手餵埋夜奶,我好感激佢,但到阿女開始大,真係愈來愈愈唔ok,成日比tv佢睇,餵飯就緊啦,仲成日買零食,講了好多次都係咁,最後請了工人,大家都解脫了

伯爵府

想生BB熱投

求人真係好慘,叫「你自己湊」嚟要脅就無敵架喇。我以前叫姑奶一星期睇幾個鐘都一樣後患無窮。後來洗多啲錢請個工人先唔洗受氣,有返自主生活。
I am Agent P

首頁

尾頁

跳至