婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我結婚時,我叔仔沒有送任何東西 (但全日都幫手),他的女友也沒有做人情(99叫的)。
到他結婚時,99話如負擔得起就送條金手鏈。結果我送了一條約$2600的金手鏈 + $2000人情。
但我的仔滿月時,他們送了一個car seat及後補(經我向99申訴後)兩封$20利是。

做長輩理論上就應該有d表示,鬼叫你是大嫂咩。
我費事嬏仔在她的娘家數我。

我最鬼慶的是︰我入門之後,每年大年初一,我(c6不用)都要跪地斟茶比6299。
但嬸仔入門之後,99就不用她跪地斟茶,因為她是基督徒喎。吹脤。
我丕!為何入門就跪,大年初一就不用。
要計,有排計。
令人負我,我莫負人。費事之後面左左就唔好。

男爵府

原帖由 ngauBBmon 於 09-4-17 21:02 發表
我結婚時,我叔仔沒有送任何東西 (但全日都幫手),他的女友也沒有做人情(99叫的)。
到他結婚時,99話如負擔得起就送條金手鏈。結果我送了一條約$2600的金手鏈 + $2000人情。
但我的仔滿月時,他們送了一個car seat及後補(經 ...
我最鬼慶的是︰我入門之後,每年大年初一,我(c6不用)都要跪地斟茶比6299。

你係大家族的媳婦?咩年代啦,仲要跪?仲要年年跪!

洋房

如果係我,就同老公事先聲明,斟茶就送金器,否則就俾利是!

其實講傳統係應該俾金鐲一對嘅,我結婚嘅時候,啲兄嫂全部都係一對一對咁送嘅,啲呀嫂話傳統係要咁喎(我諗佢哋都好錫我,嘻嘻)

唉,你大人有大量,前事不計啦,以前叔仔細個,唔識諗嘛,你做呀嫂嘅,咁大個咯,就大量啲原諒佢哋咪算囉!

不過咁,如果茶都唔肯斟,就收埋對金鐲,改俾利是仔一封算嘞,金鐲留返第日送俾人囉......

個人意見啫,唔啱聽都唔好嬲呀!

男爵府

我叔仔結婚, 我冇送嘢,不過我借咗外家架車俾佢哋做花車,原本借兩架,到時一架老公揸,一架我揸,但後來我只想借一架,因為我大咗肚,唔通你要我結婚當日成日做你哋司機呀,我又唔想我叔仔揾佢d朋友揸,話晒我都係問外家借車,有咩花咗都唔好啦,但我老公有少少怪我反口,我做咗衰人.都結婚前一日,因99家太遠,所以租酒店做男家,99叫我老公同我去酒店訓.唔係租一間房俾我哋,係8,9個人屈一間房,講真,就算冇大肚我都唔想啦,何況仲大肚,但我老公覺得有所謂,一啲都唔為我諗,最後老公去酒店訓,我自己留喺自己屋企,第二日又落雨,我細妹要特登送我去觀禮.到夜晚飲,我叔仔叫我老公同我講,話主家枱多咗一個,叫我自己一個坐去我爸爸媽媽嗰枱,其實我一啲都唔恨坐主家,同自己屋企人一枱仲好,但大嫂都坐主家,老公又坐主家,我坐出去好核突囉,我都明白有時人太多冇辦法,所以我同老公講冇問題,但你要同我一齊坐第二圍,如果唔係我唔肯,我覺得我好有point喎,其他人見到只會覺得主家席太满我哋兩公婆坐出嚟,並唔係我一個人無啦啦咁,但佢哋知道後覺得我好煩,生事端,最後我二伯因單身一人所以坐去第圍,不過我又再次做衰人.
本來我一向好憎我叔仔兩公婆,超級自私加貪心,成日要全家人就佢兩公婆,呢次之後更唔使講啦.多謝借個位發洩一下.

男爵府

我咩都唔送
只會$20利是
因為當時男家個個都係咁對我
大姑奶、2姑奶、大伯
仲要阿99借左阿大姑奶對厄係我針茶俾佢時借我帶:;pppp:

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

複式洋房

我99咪仲搞笑, 叔仔都講明只註冊唔擺酒, 但佢媽都同C6講話一定要送對鈪畀細佬, 都唔知送黎做乜, 鈪呢D係著掛時的排場黎架嘛, 連"針"茶都唔知有無TIM, 唔通到時去到註冊處先畀佢地? 對鈪平的都要8K, 就咁無聲無色畀人, 唉, 畀$5000 CASH咪重好, 佢由可以自己買喜歡的野

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

車~買條鏈仔咪算數囉...我入門個時咪又係得99對鈪仔...我大姑奶都好似送條鏈仔咋...大伯梗加冇...

不過...之後佢地都對我好好...

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 man930 於 09-4-21 13:20 發表
我99咪仲搞笑, 叔仔都講明只註冊唔擺酒, 但佢媽都同C6講話一定要送對鈪畀細佬, 都唔知送黎做乜, 鈪呢D係著掛時的排場黎架嘛, 連"針"茶都唔知有無TIM, 唔通到時去到註冊處先畀佢地? 對鈪平的都要8K, 就咁無聲無色畀人 ...

5000咁多?

$2000 + 條鏈仔都唔駛啦...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

比條毛佢穿下鼻lor:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

只送條手鍊咪算~
家陣金價高企, 已經好厚禮
對得住自己, 對得住佢, 買左塞住人家把口, 廢事比人唱一世:;pppp:

大宅

其實睇你同巨關係嗟,條氣唔順,比少啲羅。巨唱你係巨小家嗟。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

妳同佢又唔算好熟,
其實一對戒指都ok,

(最多咪封埋人情or利事)
妳叔仔一隻, 妳叔仔老婆一隻,
如果兄弟感情都算好既,
咪幾兄弟再夾錢買條金手/頸鍊俾妳叔仔~

大宅

咩都唔好買, 當去飲做$1000人情, 如果佢地敬茶比你地, 咪比$20利是囉.

"結婚當日我無收到叔仔同女朋友任可禮物&人情之如,99仲要我斟茶比叔仔個女朋友,話係相識茶,仲要我比利事佢,我心諗,佢都未入門,不過99叫到,點都要斟茶比佢飲"

當時只係你斟茶, 你c6冇斟嗎?, 咩叫相識茶, 痴線.

一於唔好再同你c6講呢件事, 就話比佢聽你會搞掂, 到時比人情($1000)就算喇. 冇人知你比幾多, 總之對得住自己良心. 冇人可以話你. 話你果個當佢唱歌, 總之唔好做d自己做左會唔開心的事. 其實你買咩都比99話,不如慳返.

複式洋房

我結婚果時男家一條毛都冇俾我..!!利是都冇封..!!
如果係我既話..我都唔會送..!!

別墅

我同你的情況有d似, 我結婚時叔仔無做禮, 佢女朋友就好似有做正常人情 (因為來飲), 我奶奶就比左對鐲我, 到叔仔結婚啦, 佢就問我地會唔會比對鐲佢老婆, 因為佢外家唔會買金比佢喎..... 我只收過我奶奶一對鐲, 如果而家要比番叔仔未等如無收過禮.... 而且而家d金成9000蚊呀, 所以我地諗諗下都係做幾千蚊啦, 仲算係一點心意, 相比起佢當初咩都無比我地我覺得okay la. 而且佢女家無金比佢又關我咩事呢???

男爵府

其實呢個年代,兄長點算長輩呀,大家平輩,真係好有米就話唔至在啫,如果大家都係打工仔,有咩理要個哥買咁重禮?做足自己份人情,咁未算囉.如果遇着樓主嗰件極品未來弟婦,就更加唔使諗啦,你送咩俾佢都預咗佢彈架啦,做咩要益佢?平時仲要受佢咁多閒氣,仲離譜係叫都唔叫人就嚟白食,臉皮真係厚.至於99,你唔需要為迎合佢而送咁大份禮俾個女人,又唔係你99收,佢嫌唔夠未自己送多啲金俾個女人囉.而且日久見人心,件極品唔通可以永遠扮嘢落去咩,遲啲同你99實有意見.所以都你可以慳返.

首頁

尾頁

跳至