自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

李露眉 發表於 18-9-8 09:47
夾錢食飯??

小朋友食得少俾少d就真係夾錢食飯

飲茶叫小菜就可以食少d叫少d俾少d錢,任何酒席都係咁上下餸菜冇得加多減少,都唔好意思俾偏離市價太多啩,要朋友親戚貼/貼太多都唔好意思

大宅

heather1106 發表於 18-9-8 09:43
點解你會諗到小朋友食吾到多 大人一定會幫手食埋多一份?除非你講明大小同價啦!仲有,點解我會好意思封50 ...

睇交情而定就非常合理亦係慣常做法,但你講到小朋友食得少俾$500一位就完全唔同以上做法,如果小朋友食唔曬嘅食物無人食俾職員收走就入主人家數所以你俾$500?或者我食咗你小朋友嘅食物我要補封多$200?照你個concept大隻佬大食去飲要俾多d?
我話”當人地1萬蚊一圍”啫,出席者佔座位就應該不分多少俾返份錢,你唔同酒樓講小朋友飲得少水茶錢減半?

大宅

Jnam 發表於 18-9-8 10:07
講到咁不如擺5000一圍嘅,或者唔好請人飲

出席者Budget緊的話不如唔好帶小朋友去自己一個大人去,都唔明點解d人鍾意帶細路去飲,細路同主人家無乜交情,去到又悶,大人又要照顧細路同朋友少咗交流

大宅

回覆樓主

酒樓係計座位,
所以我為左唔想朋友蝕+友情,
係會比多的,反而朋友都不想我破費,
會一早問我一個定全家,
出帖就只出我一個名,
所以我多數1人會做1000-2000

樓主朋友請得1大1小,
應該係好熟,
除非真係手頭緊,
如果唔係,我建議1500-2000

500呢個數,近10年都真係未出過...

男爵府

mic326 發表於 18-9-8 12:38

飲茶叫小菜就可以食少d叫少d俾少d錢,任何酒席都係咁上下餸菜冇得加多 ...

你講得岩,小朋友都佔佐一個位

男爵府

mic326 發表於 18-9-8 12:49
睇交情而定就非常合理亦係慣常做法,但你講到小朋友食得少俾$500一位就完全唔同以上做法,如果小朋友食唔 ...

咁去飲 主人家都吾係諗住吾蝕一定要個個除返圍錢?我認我窮呀⋯⋯俾吾起 但如果主人家知我經濟亦都照請我 咁佢預左我吾會俾得多。吾係講啲咩、但你咁講 就好似明碼實價 一圍幾錢 除開十二個 你地位位出席1000,不論大細都同價出席飲宴 大家都係安自己能力付禮金 同埋出席都係祝福主角,我諗人地都吾會限每人俾幾多,多少都係心意(我又吾認為一大一細俾1000/1300/1400會好失禮囉)你咁講,出面放題咪一樣 小朋友俾半價 。

更何況 幾大食都吾會食埋隔離位果份啦、去飲食咩大家都知,小朋友可以食到幾多?我地大人食開頭幾樣都開始飽啦!我認為 主人家請得人 就預左人地會帶小朋友 人地蝕吾蝕錢 吾係要啲賓客做保證架麻,依家擺酒仲諗住賺錢?

大宅

heather1106 發表於 18-9-8 13:02
咁去飲 主人家都吾係諗住吾蝕一定要個個除返圍錢?我認我窮呀⋯⋯俾吾起 但如果主人家知我經濟亦都照請我 ...

介唔介意講下點解唔可以一個人去飲?

你budget有限點解唔自己一個去飲?既然你講到自己窮點解唔有d骨氣自己一個去飲唔使人貼你個小朋友?你一個去封$800得體唔失禮又唔使朋友倒貼,朋友知你財政狀況預你唔俾得多唔等如要預埋貼你小朋友
祝福主人家點解你一個唔祝福得要帶埋小朋友?放題係你叫幾多俾幾多野食你,叫得多食唔晒要額外俾錢,酒席係梗咗咁多就咁多,根本唔同

大宅

kittynleo 發表於 18-9-8 12:53
酒樓係計座位,
所以我為左唔想朋友蝕+友情,
係會比多的,反而朋友都不想我破費,

That’s the point!

男爵府

mic326 發表於 18-9-8 13:18
介唔介意講下點解唔可以一個人去飲?

你budget有限點解唔自己一個去飲?既然你講到自己窮點解唔有d骨氣自 ...

你又岩哦⋯⋯直情叫朋友吾好請我仲好,吾去都封幾百,吾好請我直情幾百都慳返。

咁你結婚擺酒係咪都叫親朋戚友俾吾起就吾好帶小朋友出席?我依家先知 原本結婚擺酒既意義變晒質,不如講明結婚擺酒要大家AA好過啦⋯⋯咁樣我冇問題哦⋯⋯就算帶個一歲b去我都照俾1000一位唉,我地窮人真係吾該生bb⋯⋯生左bb因為經濟吾好 咩飲宴都吾可以出席

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

睇交情及
睇酒樓定酒店擺
$500 ~ 1000/位

伯爵府

回覆樓主

當然單親、失業或有困難另計,否則無論大人或小孩都係比公價好d

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Poyau 發表於 18-9-6 10:14
一般兩三千可以

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-9-8 13:53

公爵府

mic326 發表於 18-9-8 12:38

飲茶叫小菜就可以食少d叫少d俾少d錢,任何酒席都係咁上下餸菜冇得加多 ...

"貼".... 唔係佢哋辦喜事擺酒請人咩?

大宅

molasses 發表於 18-9-9 10:40
"貼".... 唔係佢哋辦喜事擺酒請人咩?

真係’請’就唔會有’人情‘同’回禮‘呢兩樣嘢

公爵府

mic326 發表於 18-9-9 21:06
真係’請’就唔會有’人情‘同’回禮‘呢兩樣嘢

咁即係一切門面堆砌下, 講白咗就係夾錢食飯, 仲係局夾。

利申: 去得飲都係親戚或好友, 都會送上最真摯嘅祝福同埋出於愛錫佢哋嘅禮數。

首頁

尾頁

跳至