懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人係沙田私家診所到食左,
唔該介紹吓邊間好.

原帖由 士丹利妻 於 09-4-11 00:37 發表

輪狀病毒係口服藥, 我bb食咗啦.
我嗰間$670一次, 要食2次

3.91kgs - 出世

大宅

你搽邊隻cream?

原帖由 士丹利妻 於 09-4-11 00:40 發表

我個b之前都有好多粒粒, 有d人話係胎毒, 有d話係奶蘚

我就轉咗奶粉+搽cream+用金銀花敷面. 依家開始白滑返, 不過唔知係邊樣有效, 所以3樣都會keep住用heehee ...

大宅

我阿囡剛剛相反,琴日開始食好少,唔知係咪我埋身餵咗兩餐打亂咗佢食奶pattern.

琴日返阿媽到,唔想佢食奶粉,又未買冰袋,所以就埋身餵咗佢兩餐.佢食15mins就瞓咗,跟住1個鐘又要食.又食15mins又瞓.但放低佢又眼碌碌唔瞓,但又唔咸,所以我就唔理佢.食咗兩餐都係咁.

琴晚返到屋企之後,用番奶樽餵之前揼咗的人奶,只係食3oz,平時佢食4.5至5oz.幾餐都係咁.

點算好?唉,唔開心,好似自己攪到佢飲咁少.之前明明好地地,飲成4安半,開始進軍5安.

原帖由 origins 於 09-4-11 08:44 發表
bb呢幾日食奶食得好密, 日頭每隔個幾鐘就扭食奶, 埋身餵攪到我好唔得閒.
昨晚一點幾餵完(30mins), 佢又眼仔碌碌唔瞓, 隔一陣又口旭旭想食奶, 之後我又餵佢兩次, 直到4點, 我眼瞓到死, 就叫c6開2oz奶粉比佢食, 點知 ...

大宅

origins

我根本上唔係埋身餵,但試過一兩餐係,都係之後即刻補番人奶俾佢食.其實係佢冇食哂1邊,我就揼埋remaining個d,餵番俾佢,因為我知道自己揼1邊大概有4oz,所以佢食唔清就係唔夠(因為佢之前一路都係食4oz).

原帖由 origins 於 09-4-11 08:44 發表
bb呢幾日食奶食得好密, 日頭每隔個幾鐘就扭食奶, 埋身餵攪到我好唔得閒.
昨晚一點幾餵完(30mins), 佢又眼仔碌碌唔瞓, 隔一陣又口旭旭想食奶, 之後我又餵佢兩次, 直到4點, 我眼瞓到死, 就叫c6開2oz奶粉比佢食, 點知 ...

大宅

venicaso

我都係唔可以用呢招,因為阿b慣咗隻手係出面,包實雙手,佢會係d衫到伸番出黎,即係自己除咗衫袖係領位到伸隻手出黎,我驚咁會整到佢,所以give up包實佢.唔包都好,唔使擔心佢會焗親,因為佢雙手會頂開d被.

原帖由 venicaso 於 09-4-11 10:08 發表

我噚晚試過用毛巾包實bb,佢發脾氣呀,因為手仔旭唔到,攪到出哂汗,我終於比佢放翻隻手出來!

大宅

琴日係小妹生日, 亞b比左兩個禮物比我, 分別就係9號11點食完奶後就唔肯瞓, 扭到10號朝5點幾至瞓, 可能佢想同我一齊迎接生日來臨la(自我安慰一番hoho), 另一禮物就係亞b真正懂得笑, 我地同佢講野而家會笑同埋ee呀呀woo woo咁回應, 第時一定係個口水佬~~

大宅

我果醫生叫我唔駛打肺鏈住, 等9月政府免費時才打, 不過呢幾個月儘量唔好去d人煙稠密的地方(不過就算打左都係, 因亞b仲細), 佢仲話離9月前亞b都只係打到2針, 都無用, 因要打足4針, 咁我地可以慳返幾千蚊~~

我亞b食輪狀$650.00

男爵府

原帖由 wingl410 於 09-4-11 15:00 發表
我果醫生叫我唔駛打肺鏈住, 等9月政府免費時才打, 不過呢幾個月儘量唔好去d人煙稠密的地方(不過就算打左都係, 因亞b仲細), 佢仲話離9月前亞b都只係打到2針, 都無用, 因要打足4針, 咁我地可以慳返幾千蚊~~

我亞b食輪 ...

係咪阿b6個月之前食左2次就ok啦?

大宅

我一聽個陪月話一小時內唔好洗手, 我就get到應該係會令個大人風濕.. 所以我冇再問

原帖由 jinglepop 於 09-4-11 13:18 發表

點解1hr內唔好洗手? d風過左响大人隻手留耐d有咩作用呀?

大宅

夜晚我包實亞B時, 一定只除剩內衣, 同麻開冷氣 (最low cool).. 咁佢就訓得好好

開初包時, 唔識同佢除衫, 熱到佢發哂脾氣, 流哂汗.. 因為諗下, 張包被都係cotton, 包住都有成兩三層.. 係人都熱到訓唔到啦.........

原帖由 mmf3 於 09-4-11 14:29 發表
venicaso

我都係唔可以用呢招,因為阿b慣咗隻手係出面,包實雙手,佢會係d衫到伸番出黎,即係自己除咗衫袖係領位到伸隻手出黎,我驚咁會整到佢,所以give up包實佢.唔包都好,唔使擔心佢會焗親,因為佢雙手會頂開d被.

...

大宅

TOleung,

我剛才問番我工人點解唔可以遮個肚臍.. 佢話因為我亞仔條臍帶未脫... 若脫在係可以的...

唔好意思.. 我之前mislead在你.. mouth:

我個陪月今日放假, 等我再問麻佢, reconfirm可否遮住肚臍我再話你知..

原帖由 TOleung 於 09-4-11 00:01 發表
想問下大家「如來神掌」掃風手勢,唔遮住肚臍o既原理係點解呀?因為我阿媽話佢地老一輩教係要遮肚臍o既,所以我覺得幾confused,又唔知點說服阿媽係唔遮肚臍。 ...

大宅

原帖由 住家女人 於 09-4-11 16:58 發表

係咪阿b6個月之前食左2次就ok啦?

惠氏食2劑, 我亞b食"樂幼康rotateq"就要食3劑, 2個月b食第一劑, 之後每兩個月食一劑

大宅

原帖由 mmf3 於 09-4-11 14:17 發表
我阿囡剛剛相反,琴日開始食好少,唔知係咪我埋身餵咗兩餐打亂咗佢食奶pattern.

琴日返阿媽到,唔想佢食奶粉,又未買冰袋,所以就埋身餵咗佢兩餐.佢食15mins就瞓咗,跟住1個鐘又要食.又食15mins又瞓.但放低佢又眼碌碌唔瞓 ...

mmf3,

我個8/3bb唔知點解今日又係食少左.

大宅

origins, 想請問你有關餵亞b的姿勢...
"我坐係床道餵, 背脊艾係床頭, 雙手抱住bb, 都ok創服, 有時餵到我同阿b都瞓著. 瞓係度就更舒服."

咁係咪亞b面向你坐你大脾食奶呀? 佢條頸未夠硬, 咁個頭仔點擺呀??

男爵府

我個BB都係成日埋身食, 冇几耐就瞓...
又會食極都唔夠咁, 但係唧過都仲有奶
所以依家會每餐埋身食30MINS + 補奶粉. 半夜嗰餐就齋奶粉

大宅

第二份禮物好sweet呀!!!

我阿b有時都會ee呀呀,好似應你咁.笑就係unconscious,唔係笑俾我地睇,通常食飽,瞓緊都會笑.

原帖由 wingl410 於 09-4-11 14:55 發表
琴日係小妹生日, 亞b比左兩個禮物比我, 分別就係9號11點食完奶後就唔肯瞓, 扭到10號朝5點幾至瞓, 可能佢想同我一齊迎接生日來臨la(自我安慰一番hoho), 另一禮物就係亞b真正懂得笑, 我地同佢講野而家會笑同埋ee呀呀wo ...

大宅

唔通8/3bb今日係食少日??頭先個餐,好辛苦先餵到佢食4oz.唔知幾時先正常番,定係要由頭黎過.

原帖由 origins 於 09-4-11 20:56 發表

mmf3,

我個8/3bb唔知點解今日又係食少左.

男爵府

原帖由 mmf3 於 09-4-11 14:06 發表
你搽邊隻cream?

之前D粒粒勁多時, 搽 BURT'S BEES RES-Q OINTMENT (綠色細細鉄圓罐有個老人頭)
後尾開始好D時, 就搽俄羅納英

男爵府

原帖由 mmf3 於 09-4-11 14:17 發表

琴日返阿媽到,唔想佢食奶粉,又未買冰袋,所以就埋身餵咗佢兩餐.佢食15mins就瞓咗,跟住1個鐘又要食.又食15mins又瞓.但放低佢又眼碌碌唔瞓 ...

唔好唔開心啦.我之前都為咗餵奶, 佢又唔食好担心, 唔開心
我個B有時都係食好少. MA咪, C6佢地成日話BB肚餓會喊KA啦. 叫我唔使担心喎

男爵府

原帖由 wingl410 於 09-4-11 14:55 發表
琴日係小妹生日, 亞b比左兩個禮物比我, 分別就係9號11點食完奶後就唔肯瞓, 扭到10號朝5點幾至瞓, 可能佢想同我一齊迎接生日來臨la(自我安慰一番hoho), 另一禮物就係亞b真正懂得笑, 我地同佢講野而家會笑同埋ee呀呀wo ...

生日快樂呀^^

首頁

尾頁

跳至