家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

大宅

Money.ngaiTse 發表於 18-10-22 19:37
點解人壽需要係按每年減少???不明白??
唔係應該越大年紀越需要人壽咩??
...

係呀。你既負擔會隨住年齡愈來愈少,人壽賠償唔係留比自己架嘛

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Money.ngaiTse 發表於 18-10-22 20:43
其實有啲人壽供15年就供完,但就係保到100歲

好簡單,因為你在15年內已經比左去到一百歲的保費。

純人壽保險其實好簡單,你去滙豐恆生網站已經可以即時報價。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Money.ngaiTse 發表於 18-10-22 20:42
其實有啲人壽供15年就供完,但就係保到100歲

也是呃唔識計數人買~

Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係騙人~

年紀輕保費當然平,所以他們便同客講,供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

60年前人工每月袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,根本就是騙案~

所以 agent 成日話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hanxunv 發表於 18-10-23 10:00
買樓投資當然好啦,當動輒都幾百萬入場費,最少100萬吧? 不是每個人都像大力先生你那麼有錢?投資有道呢 ...

月供股票呢?

如果月供15年,持有#2800 60年 ,每年收息連升值,應該有幾十倍吧~

禁止訪問

回覆樓主

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hanxunv 發表於 18-10-23 10:08
比個列子:
張先生,40歲,421典型家庭結構的夾心層,公司裏的中層管理者,家裡的主要經濟來源。隨着近幾 ...

買保險機會,是用來珍惜~

真係笑左~

50萬住私家醫院醫?

年初我外父入了私院40日,用了98萬~

除非5~10年領獎,否則買保險是供養保險公司及agent......

子爵府

大力大力 發表於 18-10-23 10:14

買保險機會,是要珍惜~

我又咁睇,如果你認為保險是有需要的,我認為亦要物有所值,純人壽保險,純醫療保險,再加多一份純危疾現金保已經頗足夠。呢D產品大部分經紀唔想做,保險公司亦賺得最少,即是對於投保者性價比最高。
儲蓄留番自己做啦!

禁止訪問

大宅

Money.ngaiTse 發表於 18-10-23 12:17
其實又可以咁講:
信保險嘅人,佢哋唔會真係想拎得到嗰份錢。特別係危疾嗰啲。因為咁樣咪即係大吉利是。

保險的確是有自已存在的價值。
可能您地覺得大力大力太偏, 但其實佢所講的亦不無道理。
甚至令呢到好多媽媽們, 太太們有反思過當中的論點,

甚至會自已去印証究竟邊面講的合理。

我亦search 過各大討論區, 都會有人討論保險問題,
會見到當中有好多觀點/見解/ 同大力大力所說一樣。

而不是盲目咁覺得
" 我有小朋友是一定要買保險 (而且是買晒全部, 包括危疾/醫保/人壽+儲蓄)"

好多人會被經紀覺得所有野買先好/而且愈早買愈好) ,

特別有小朋友的家人就易俾人哄騙。

就好似您都會誤解人壽愈大年紀愈有需要買,
相反, 從功能上, 其實愈大年紀更不需要買人壽。

買定唔買, 了解先好買。

大宅

imcd 發表於 18-10-18 22:16
其實危疾愈細個買愈平,
我唔明樓上果位成日都叫人唔好買係咩原因?!
講真, 危疾都係有事賠錢, 冇事都係草錢

左手同右手•1 年前第一,好多人買危疾的原因係因為好驚會中到大病,驚會冇錢醫病,但其實危疾最主要的功用唔係用筆錢黎Cover你的醫療開支,而係用黎保障你患病期間的必要家庭開支(如生活費、供養子女、供樓費)。舉例而言肺癌往往需要幾十萬醫療費用,其中包括一系列的療程,例如胸腔電腦掃瞄、胸部和腹部磁力共振、胸腔鏡肺葉切除術、標靶療程、化療、治療前後門診等。以藝人張達明為例,在2012年不幸患上鼻咽癌,整個療程花了不下數百萬,期間更需要賣左二千萬o既層樓去醫病。如果你想用危疾賠o既錢去cover醫療開支,保費會大得驚人,以二百萬保額的危疾單黎計.儲蓄危疾每年約需HKD52,949.30年的定期危疾每年都需要HKD6,805(會隨年齡增加).以一般人而言係較難負擔得到。
所以危疾主要功用係你醫病時的必須日常開支,醫療開支的部份係應該買份保障較足的醫療去cover。

第二,係危疾只會包保單上面列出的疾病,換句話說,新出的疾病不會在舊保單的保障範圍內。部份危疾會有「末期疾病」作為較廣義的保障解釋,但都會有存活期或等候期的限制。就算有個新型危疾,買落o既plan都好少更新條款,舊客就唔會有相關的cover。

第三,即使你患左保單上所列出的疾病,你都要小心每個病的定義。例如做通波仔手術中,有啲公司指名冠狀動脈狹窄或閉塞的數量最少1條,有啲需要2條塞夠50%先包,又例如癌症有啲公司指名需要惡性細胞擴散,有啲唔需要。或者例如斷肢,如果你只係斷左一隻手,會叫做早期所以有可能唔賠。所以每間公司就相同的病都會有唔同的定義,買之前一定要問清楚你個agent。

就保障而言,危疾可以話係咁多種保險入面較難索償的一種,因為一但唔符合保障列表上的定義或病名/存活期/等候期,保險公司的理賠都會行使詮釋權拒絕賠償。要留意o既係,agent同你講包到唔代表最後真係賠到,要去爭論邊個病去到咩程度包到最後都係要睇Terms and Conditions。

大宅

imcd 發表於 18-10-18 22:20
危疾同醫療通常一齊買,
做咩要分開既?
純人壽就冇分別,只係保費可能間間有D差別架姐

轉~~~~~~~~~~~``

基本上,要去決定買一份醫保,主要你要留意以下幾個地方:

第一,一份保障好嘅medical唔應該係以rider形式出現
第二,買單核保時唔應該誤報任何可被驗證嘅病歷
第三,要注意自己買嘅medical plan係唔係pool rating
第四,「最高賠償額」可以同實際賠償額相差極遠
第五,不論個人或公司醫療,一般 每年每症 > 每年 > 每症或每住院
第六,想要醫療保障得足,
通常由一份無墊底費嘅medical(例如公司醫療或一般純醫保)同
有墊底費嘅medical(例如topup或中高端醫療)組成

子爵府

望月童 發表於 18-10-23 13:55

以上呢篇節錄清楚話比大家知危疾保障的灰色地帶及限制,與其花咁多精神時間,不如買一份有墊底費的中高端醫療保險,咁就唔需要理太多定義,只要有醫療需要的治療就有得保。

個人真實體驗,一條血管阻塞七成另一條五成,由於未達標,冇得賠。大佬,十幾年前買個陣點會逐個病去硏究,點會估到自己十幾年後要通波仔。

大宅

kt1 發表於 18-10-23 14:08
以上呢篇節錄清楚話比大家知危疾保障的灰色地帶及限制,與其花咁多精神時間,不如買一份有墊底費的中高端 ...

似乎是保險界的人喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
咁快轉左態的???????????!!!!!!!!!!

買保險不是買菜, 有d講緊終於供/或者供的至少幾年?
點解唔可以花多d時間/精神去了解呢?

有墊底費的中高端醫療保險,咁就唔需要理太多定義,只要有醫療需要的治療就有得保。

咩野係
醫療需要?

醫療必需」係由你嘅主診醫生去界定

如果只有你自己comment唔舒服而醫生冇提及,
呢類型嘅treatment唔會當做「醫療必需」
呢個情況下照去做checking而check完之後冇事,
筆醫療費就要自己bear返

所以索償前要確認有冇醫生會因應你目前嘅病況配合你
如果到時冇醫生寫紙但自己堅持要睇,
就只有檢查後發現有「需要」(有醫生認可)再做手術或者住院先可以賠

===============

提一提其他人

轉文的確是由保險界的人寫不同保險的灰色地帶及同問題。

52左手同右手•20 日前
顯示更多
有咩公司你會推介?
其實好視乎你想要買邊類型嘅保險,唔會特別推介某間公司嘅PRODUCT
因為一間公司會有好多種類嘅產品,總有啲產品唔夠其他公司competitive

如果危疾+住院+意外你點睇? 會唔會話拆散幾間公司買
通常都建議獨立去考慮每個部份,而唔係貪方便一間搞掂哂
因為每份保險都係一份合約,而合約內容好唔好唔係根據公司名氣而定

以危疾為例,每間公司對唔同疾病嘅定義都唔同,有啲定義較嚴就要等個病好嚴重先賠到
另外等候期,多次賠償或者計劃若干年後嘅現金價值,都應該係買計劃前要考慮嘅因素
https://www.darkmoneyhk.com/comparison/categories/危疾保險比較

另外,由於住院係實報實銷嘅關係,買前會先考慮你現有嘅醫療保額
如果自己有個人保單或者公司醫療保障,可以直接買份有墊底費嘅醫療加大保額
(通常可以用更平嘅保費買到更大嘅保額)
https://www.darkmoneyhk.com/single-post/2018/09/17/【醫療保險比較-】善用公司團體醫保-教你揀最全面的醫保保障

至於意外,主要作用分兩種:「意外死亡及斷肢」同「意外醫療」
而一般人多數希望有「意外醫療」嘅保障,可以包意外引致嘅門診費用,
包括中醫、脊醫、MRI、物理治療等等

呢三類保險,都好難搵到一間公間嘅產品嬴哂其他對手

子爵府

望月童 發表於 18-10-23 14:18
似乎是保險界的人喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

保險sales 點會鐘意我D意見,我只支持純醫療,人壽保險,什麼投資相連及儲蓄危疾保險,除非你好有錢,最好唔好掂。

子爵府

望月童 發表於 18-10-23 14:18

連登呢個討論算好有質素,大家買保險前可以上去睇睇,可能幫到大家。

首頁
12345...7

尾頁

跳至