自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

blackberry 發表於 19-3-17 22:43
是,每年肥佬,補考,試升,肥佬,補考,留班。來回地獄又折返人間 今年升中六,唔得都唔想佢留,快 ...

點會咁㗎 係咪真係跟唔上? 情況令人好擔心,何況你個仔成績一向好好

伯爵府

fanny2014 發表於 19-3-17 21:48
上學期家長日,老師話成績接近留班邊沿,叫啊仔去補習,死都吾肯。(小學時有補習,升上Band1尾中學,中一話 ...

成績唔好,留中二較理想,因為中三太多科,一定讀死,留中三生死梗,更加冇心機讀
如果中三成績唔好,爭唔到自己喜歡的科,之後三年又係要讀冇興趣既科,一樣死,所以中二打好啲個底
要留班未必唔係好事,媽媽要正面啲

wcpcelia    發表於 19-3-18 16:03

水晶宮

回覆 fanny2014 的帖子

有冇諗轉校呀!重拾興趣及自信好重要
至於你怕自己冇面,你唔應該咁諗

男爵府

回覆樓主:

其實學校要你留,但家長唔想留得唔得架

禁止訪問

男爵府

話極都吾聽,又吾肯補習,又咁夜先嚟溫習,即係冇付出過努力,咪由得佢留班,佢自己樣衰自己承擔後果,可能經過失敗,從此發奮圖強呢!我們身為家長,勸又勸過、盡在家長責任就算了,勉強冇幸福!

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-18 09:48
咁點解會咁呢?
因為小學程度差,但中學程度高?
因為個性轉變?

通常因為小學谷盡左,燃燒殆盡,未無心戀戰

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

fanny2014 發表於 19-3-17 23:07
我覺得可能系。咁点算?唉,好煩。

我大仔小學成績很好,到中一升咗去一間在區內有名氣的直資中學,越讀越差,所以留了一年班,但也沒有進展,第二年也沒達標,也沒可能再留多一年,而學校見副校長,言語克薄想迫我仔走,當時日日為他常留堂及學業家嘈屋閉,親子關係變差,個仔讀到好似放棄態度咁,我心唸不能再留此校,只有2條路,1)轉間政府學校讀,但佢成績差唔會有band1-2收,如果讀band3果班學生讀書風氣差又怕易學壞 2)出國讀書,結果同個仔討論後決定去外國讀書,去了外國讀書頭一年成績普通,我同佢講唔緊要継續努力,第二年起數學是全球級第二而其他科是B, 他讀得很開心

子爵府

scso 發表於 19-3-18 10:37
我大仔小學成績很好,到中一升咗去一間在區內有名氣的直資中學,越讀越差,所以留了一年班,但也沒有進展 ...

續:到現在大二account每次做卷都取滿分,所以我認為香港教育是迫到學生放棄,其實我覺得成績差的學生未必全部讀唔到書,可能是教學方式出了問題,我亦都唔認同呢度曾經有post講孩子成績差不應去外國留學浪費金錢倒不如買層樓比佢,上次X’mas呀仔放假返香港,我也問過他,如果時光倒流,你會選擇外國留學或選擇我買層細價樓比佢,他還是選去留學,我也高興他選這答案,學問是好重要,讀好書將來出路不差到那裡,從我仔的故事,希望各位家長不要放棄讀書唔好的子女,不要吵鬧,慢慢傾,總有出路的,大家繼續努力(emoji)(emoji)

love_nice    發表於 19-3-18 12:58

男爵府

2018復活節勳章

你只係擔心你有無面~
但有無諗過亞仔咩心情先?
如果留一年 可以令到小朋友有得重新一次~
我覺得何嘗不可?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

~緣~ 發表於 19-3-18 08:36
點會咁㗎 係咪真係跟唔上? 情況令人好擔心,何況你個仔成績一向好好
...

我有2個仔,一個自覺只讀書,一個鍾意課外活動多過讀書

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 09:48
咁點解會咁呢?
因為小學程度差,但中學程度高?
因為個性轉變?

佢直升中的,小童易唔駛用腦都考得好,大個懶之後就愈來愈跟唔上,跟住就冇哂信心

公爵府

長琦良美 發表於 19-3-18 10:14

真可憐

男爵府

回覆樓主:

我仔有fd中四留班, 又有轉校重讀, 大家都好ok, 完全無問題。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

blackberry 發表於 19-3-17 23:44
我仔小學時名列前茅架 一升中就 。

問題出係邊呢? 小學基礎好, 上到中學點會差咁多? 係咪學校程度太深?

用戶要求終止服務

長琦良美 發表於 19-3-18 10:14

我相信呢一個係主因,因為chur倒太盡,中學無力再上.....

小朋友要打好基礎,但又要比佢有hea 嘅時間,香港係難,仲有係香港唔止要成績好,課外活動都要好.....小朋友都幾辛苦....

男爵府

fanny2014 發表於 19-3-17 21:48
上學期家長日,老師話成績接近留班邊沿,叫啊仔去補習,死都吾肯。(小學時有補習,升上Band1尾中學,中一話 ...

你首先要接受留班先囉!冇面,面子吾可以當飯食架,你自己都吾接受,吾通你想迫死佢咩!留班吾係咩大件事囉!我仔留過兩次,冇辦法的,吾鍾意讀書係迫吾到的!最緊要吾好懶就得啦!

水晶宮

應該從阿仔學習心態著手,同佢好好傾下,可能了解到佢多D從而幫到佢。

首頁

尾頁

跳至