自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 tammy2008 於 09-4-29 04:00 PM 發表

一齊睇啦...係邊樹呀..... ?

訂凍肉呀.....
http://texasfood.silver.yp.com.hk/member/2589/diy/PriceListChinese.pdf

水晶宮

原帖由 catjeffcat 於 09-4-29 16:18 發表

訂凍肉呀.....
http://texasfood.silver.yp.com.hk/member/2589/diy/PriceListChinese.pdf

嘩 ~~正野~

我鐘意 "野雞" 同埋 "大肉腸"....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 tammy2008 於 09-4-29 04:22 PM 發表

嘩 ~~正野~

我鐘意 "野雞" 同埋 "大肉腸"....

但係野雞 22 安係咪雞仔黎咋.... 我都唸住試..... 大雞阿哥話佢試過都有雞味..... 幾大隻下. 我都揀左香料豬肉腸.

子爵府

我以前訂過, 而家要 $1000 先送貨 ? 而家價錢貴咗好多.

如果你買黎切小塊炒,我覺得紐西蘭牛柳食得過, 但如果你要扒房 feel 即成大塊上, 咁就一定係安格斯 prime. 唔好用其他醃料, 只係用少少海鹽加黑椒己經好好味.

其實你咁近兒興泰, 點解唔去那邊買, 又唔使佢地送貨, 又唔使買咁多. 其實間間凍肉批發貨式都差唔多, 都係在那幾間大入口商入貨. 德州網上好多人講, 但有人講話荃灣海港質素好 d. 海港我未試過, 但我試過佐敦有間又係凍肉批發, 質素都唔錯, 可以零售, 比批發貴少少.

原帖由 catjeffcat 於 09-4-29 16:18 發表

訂凍肉呀.....

大宅

原帖由 靚咪媽 於 09-4-29 10:08 發表
kpb4000,
唔該晒. 但請問提到那個'雪芳蛋糕'係咪=戚風? 係食譜有分別,定係模有分別呢?

雪芳=戚風,好似係只是各地譯法不同,戚風是台灣的叫法,而現在多數用台灣食譜書,所以跟咗咁叫法。

珍珠宮

原帖由 Sania 於 09-4-29 04:27 PM 發表
我以前訂過, 而家要 $1000 先送貨 ? 而家價錢貴咗好多.
如果你買黎切小塊炒,我覺得紐西蘭牛柳食得過, 但如果你要扒房 feel 即成大塊上, 咁就一定係安格斯 prime. 唔好用其他醃料, 只係用少少海鹽加黑椒己經好好味.

...

係呀.... 我阿哥都係咁講..... 我都未唸定點整, 都有機會係攞黎炒都未定..... 咁你而家仲有無買凍肉, 又會係邊度買.... 咁而家我講呢間又覺得點?

大宅

原帖由 Sania 於 09-4-29 16:05 發表
搬唔搬我都覺得無所謂, 即使我咁耐無黎, 一樣搵得返. 不過如果自己無做錯, 係咪要堅持. 呢個係原則間題.

如果自由講場容許吹水 topic. 我地呢個都算係, 不過我地範圍大部係係煮食分享同講心事, 包括仔女, 家庭, 如 ...

點解要搬? 其實發生緊咩事

珍珠宮

火石.... 不如你係 topic 度加番光波.... 有 D 人想買都係出面開 topic 問.

大宅

原帖由 火石 於 09-4-29 12:25 發表

菜乾, 大白菜, 羅漢果, 紅蘿白, 豬展, 南北杏, 蜜棗

請個正 我鍾意!

原帖由 火石 於 09-4-29 13:32 發表

人地話 sogo 有真身,
屯門 Best , 吉仔, 豐澤, 可以幫你訂貨囉,

係咪話我吖

伯爵府

留條腳毛先~
恭喜晒大家,又開新Part

牛柳 ~ 美國牛有牛味d,我都會買安格C. (個人意見)

原帖由 catjeffcat 於 29-4-2009 14:45 發表
搵人答我.......安格士牛柳好定紐西蘭牛柳好??

珍珠宮

原帖由 靚咪媽 於 09-4-29 04:34 PM 發表
留條腳毛先~
恭喜晒大家,又開新Part

牛柳 ~ 美國牛有牛味d,我都會買安格C. (個人意見)

阿哥都係咁講, 不過想聽多 D 意見....

子爵府

出面有人開 topic 問點解我地呢個 topic 可以响自由講咁耐都唔搬去烹飪那邊.

原帖由 Panda-Z 於 09-4-29 16:31 發表

點解要搬? 其實發生緊咩事

大宅

唔知咁妳地睇唔睇到段片呢?
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1545574

珍珠宮

原帖由 Sania 於 09-4-29 04:27 PM 發表

其實你咁近兒興泰, 點解唔去那邊買, 又唔使佢地送貨, 又唔使買咁多. 其實間間凍肉批發貨式都差唔多, 都係在那幾間大入口商入貨. 德州網上好多人講, 但有人講話荃灣海港質素好 d. 海港我未試過, 但我試過佐敦有間又係凍肉批發, 質素都唔錯, 可以零售, 比批發貴少少.

我怕羞囉.....
其實係我懶有人托埋去我家不知幾好.....:lol

伯爵府

未追得切post,只憑猜想又係無聊人上網嫌"別人上網"阻住佢. 我唔會理會,除非BK出warning...

BTW, 小妹愚見~ 若各姊妹想改,不如改:"教主有嘢用你講..."
原帖由 火石 於 29-4-2009 15:09 發表
請大家俾意見,
唔轉名/topic轉名(什麼名)

珍珠宮

原帖由 KPB4000 於 09-4-29 04:38 PM 發表
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1545574

睇到..... 又用番 KA

子爵府

而家普通野我在家附近凍肉鋪梁x記買, 佢地又係差唔多貨式不過賣零售, 唔使一次過買咁多, 而且有得 pack 細包. 方便我. 同埋佢好多入口醬料/食品賣, 比出面平. 我喜歡到那裏尋寶.

但買貴野就一定去德州那些大批發買, 比起 sogo, citysuper 平好好好..............多.

原帖由 catjeffcat 於 09-4-29 16:29 發表

係呀.... 我阿哥都係咁講..... 我都未唸定點整, 都有機會係攞黎炒都未定..... 咁你而家仲有無買凍肉, 又會係邊度買.... 咁而家我講呢間又覺得點?

大宅

原帖由 KPB4000 於 09-4-29 16:38 發表

好似睇到喎....妳地留意下中段我影住部機個機身和機頭接連位,佢係搖得好勁的,但在其他用途上不會有此情況。
由於我拍這段片時已是深夜時份,再加上二少突然醒咗,我要攪返佢瞓,所以都有啲唔知自己拍乜,希望唔會睇到妳地一頭霧水啦!

大宅

原帖由 Sania 於 09-4-29 16:37 發表
出面有人開 topic 問點解我地呢個 topic 可以响自由講咁耐都唔搬去烹飪那邊.

oic...

大宅

原帖由 catjeffcat 於 09-4-29 16:41 發表

睇到..... 又用番 KA

唔係吖.....這是我同佢的最係合作,我諗住俾妳地睇下佢打粉做包會點郁法。等想買的有個心理準備。kenwood無這個問題。但kenwood嘈過部ka好多。

首頁

尾頁

跳至