懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 Nickybb121 的帖子

你就好啦,可以home office。我唔想辭職,因為之前計劃咗放埋14個禮拜產假先辭職做full time ma,但係工種又唔可以home office。而家唯有帶口罩睇咩情況先,嚴重就請耐d SL。希望政府睇下有咩措施幫下在職媽媽。仲有4個月先生得,真係好擔心

大宅

回覆 Momoctal 的帖子

係啊,已經嗌咗c6返工要帶口罩,返到屋企即刻洗手+沖涼,要全身消毒。最擔心係長輩唔知嚴重性(冇衛生意識)同大囝,大囝得2歲人仔唔鐘意帶口罩。

複式洋房

Momoctal 發表於 19-4-5 23:16
本身我都想停薪留職,但諗諗吓,我老公都要返工,都要見人,所以就算我係屋企都好似無乜用咁。
唯有 ...

我叫老公即刻打左支麻疹疫苗,你都可以睇下老公打唔打,打左安心d。

我自己一出門口就帶口罩,帶到收工返屋企。

停薪留職都諗得過呀!避開搭車多人既風險!係咪可以停到開始放產假?

複式洋房

ymyyy 發表於 19-4-5 23:53

你就好啦,可以home office。我唔想辭職,因為之前計劃咗放埋14個禮拜產假先辭職 ...

我都仲有4個幾月呀!睇新聞似乎愈爆愈勁,應該好快傳入社區!出門真係好有風險!我仲要唔夠抗體!雖然老闆話可以比我home office,但仲未知幾時可以開始,我同老公都勁擔心!大家都要小心保護bb!

複式洋房

Momoctal 發表於 19-4-5 23:12
到28週,我會打埋百日咳針。
生完呢胎之後,會盡快打返麻疹針,我連乙型肝炎的抗體都無埋
我都 ...

百日咳疫苗可以懷孕打?

我中左流感之後都打返流感疫苗,點知又黎個麻疹懷孕咁耐就提心吊膽甘耐

大宅

真係想快d到7月尾放產假,你c6係邊打麻疹針?聽講周圍都冇,仲有幾錢啊?

大宅

Nickybb121 發表於 19-4-6 00:28
百日咳疫苗可以懷孕打?

我中左流感之後都打返流感疫苗,點知又黎個麻疹懷孕咁耐就提心吊膽甘耐:pi ...

百日咳我問咗中西醫,都可以。
不過,要28週後,所以我28週後會打定。
真係大肚之後,乜都驚,以前的我,天不怕地不怕,而家人哋打個乞次,我都怕

大宅

需要戴眼鏡的孕婦再戴口罩真係好麻煩,好頭痛!

男爵府

Nickybb121 發表於 19-4-6 00:28
百日咳疫苗可以懷孕打?

我中左流感之後都打返流感疫苗,點知又黎個麻疹懷孕咁耐就提心吊膽甘耐:pi ...
係呀我啱啱30wk都打咗,醫生話外國好多都會同孕婦打。其實我哋細個應該打咗嘅,28-32wk打呢針係將抗體俾BB,要嚟cover BB由出世到可以打百日咳針前嘅空窗期(唔記得係咪半歲),預返支針幾星期先起作用,咁BB萬一早咗出世都可以受抗體保護。

水晶宮

2017陀b時,咩都無爆我都帶。出街就帶

大宅

ymyyy 發表於 19-4-6 00:03
回覆 Momoctal 的帖子

係啊,已經嗌咗c6返工要帶口罩,返到屋企即刻洗手+沖涼,要全身消毒。最擔心係長輩 ...

我老公返工,好難長時間帶口罩,而家都係叫佢勤洗手,勤消毒。。。
唔好話啲長輩唔知嚴重性,係因為大肚的唔係佢哋,佢哋唔覺得有咩大問題。。。我之前同我媽講,啲人去完日本,唔好見住,我媽都話我誇張。
其實,我哋都係大肚先咁驚,唔太肚,驚乜
你大囝都仲好細,呢啲年紀,真係好難帶口罩,卡通嗰啲得唔得呢?

大宅

Viviluby 發表於 19-4-6 03:06
係呀我啱啱30wk都打咗,醫生話外國好多都會同孕婦打。其實我哋細個應該打咗嘅,28-32wk打呢針係將抗體俾BB ...

Thx 呀,好詳盡!

複式洋房

ymyyy 發表於 19-4-6 00:54

真係想快d到7月尾放產假,你c6係邊打麻疹針?聽講周圍都冇,仲有幾錢啊? ...

我老公係屋企樓下診所打咋!上星期一打的。我媽咪同細妹都打左,係醫薈體檢坊打,你睇仲有冇都係3xx蚊。

複式洋房

Momoctal 發表於 19-4-6 06:46
我老公返工,好難長時間帶口罩,而家都係叫佢勤洗手,勤消毒。。。
唔好話啲長輩唔知嚴重性,係因為大肚的 ...

認同,奶奶同兩個姑奶岩岩去完日本返黎。 奶奶仲話要即刻見,真係人都癲 慘在我老公衞生常識都唔係特別高,邊有咁易中wor。

別墅

我一知道有左到宜家35週只要離開屋企就戴口罩
反而有時冇戴會唔慣
宜家啲菌變種又快又各式各樣
有病嘅又唔戴口罩
都係自己戴返個罩保護自己同bb安全啲
Touchwood 整個孕期都冇病過

大宅

fa9bb 發表於 19-4-6 13:19
我一知道有左到宜家35週只要離開屋企就戴口罩
反而有時冇戴會唔慣
宜家啲菌變種又快又各式各樣

你好勁呀,我24週,已經病左幾次
不過比起未懷孕前,算叫病少咗,以前平均一個月一次

大宅

Viviluby 發表於 19-4-4 15:35
係打齊兩針嘅人「預防效果可達97%」,笨唔係100個打齊兩針嘅人入面有97個人有抗體而其餘3個人就零抗體!你 ...

真係笑左出黎算啦,佢唔明仲死撐,唔駛理佢啦自己錯左仲咁大條道理真係大開眼界,唔好勞氣

別墅

asukav6 發表於 19-4-4 13:01
一開始有,之後揾返針卡確認自己打左2針,就冇再戴

依家除左麻疹勁,甲型流感仲勁
我好多frd中左,有1,2個留埋院!

大宅

我都好驚中…出街會戴口罩,其實麻疹check完而家都冇得補打…如果發現冇左抗體只會自己仲驚…我都冇特別去check,只能自己勤洗手…

男爵府

zuniceso 發表於 19-4-6 17:08
真係笑左出黎算啦,佢唔明仲死撐,唔駛理佢啦自己錯左仲咁大條道理 ...

已ignore佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至