婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

ninachu 發表於 19-4-6 14:43
請陪月請工人(你一定要返工),唔好靠99,你99向錢看靠唔住,叫老公減99家用
...

工一定會返。唔會再求奶奶幫手。太貴了。家用唔變.因為唔關我事.係老公自己比開

複式洋房

Shellyxlk 發表於 19-4-6 16:12
咁佢覺得兩大一細萬一蚊夠洗,點解佢一個人要洗萬7呢?如果你真係要拎萬7出嚟佢先幫你,你不如比萬7你媽咪 ...

都諗住求媽媽幫手.奶奶就唔理佢啦.等老公自己搞掂.老公兩個細佬都未有家室都每人比3000蚊家用.

侯爵府

新手小妹妹 發表於 19-4-6 16:14
工一定會返。唔會再求奶奶幫手。太貴了。家用唔變.因為唔關我事.係老公自己比開
...

請海外有經驗識英文嘅工人,我請過幾個工人都湊都好好,如果唔請陪月叫月子餐,早D請工人到時工人可以幫手執頭執尾,一生完bb會超級忙

複式洋房

sheepmui 發表於 19-4-6 14:49
回覆 新手小妹妹 的帖子

唔明,一向俾開5000,你奶奶用咩説法將來就算唔幫手凑孫都要由5000加到17000呢? ...

因為要幫我坐月同睇bb大概要用4個月時間.坐月食同飲都係錢.奶奶話咁樣就會冇左本身份工.仲要貼錢買野比我食.4-5個月後我出返黎做野.奶奶話搵唔到工到時冇錢用.所以咪要我地比17000佢囉。

複式洋房

ninachu 發表於 19-4-6 16:19
請海外有經驗識英文嘅工人,我請過幾個工人都湊都好好,如果唔請陪月叫月子餐,早D請工人到時工人可以幫手 ...

其實我知我媽媽已經做左好多準備.只係等我同老公開口

大宅

bluegirlwai 發表於 19-4-6 16:10
育嬰院岩你地D,大肚要開始排架啦!
快D搵資料入表掛隊先

育嬰院 真係岩d 陪月 保母都好高支出 你搵13000 佢地人工分分鐘都高過你 雖然有得靠媽媽 不過咁大個人 吾通靠成世咩 樓主宜家做人媽媽 要學識自力自強 加油

育嬰院排左都可能半歲先有位 排定都岩

男爵府

回覆 新手小妹妹 的帖子

哦,咁明啦,奶奶怕俾人用完即棄(別誤會,我唔係話你,只係道出奶奶的心中顧慮,通常奶奶都係多心,同埋咁一旦佢被迫提早退休都要生活嘅,佢錯唔哂),咁不用考慮啦,奶奶根本無心凑,頭幾個月請娘家幫手(錢或人),之後育嬰院,辛苦幾年好快過。

公爵府

回覆樓主:

你99是否數學白痴? 自己兒子總共才15000蚊收入,但要求兒子每月要交出17000蚊俾老母? 天上面跌2000蚊落來呀 ? 99真係數學天才。

公爵府

新手小妹妹 發表於 19-4-6 16:19
都諗住求媽媽幫手.奶奶就唔理佢啦.等老公自己搞掂.老公兩個細佬都未有家室都每人比3000蚊家用.
...

3個兒子同樣俾3000蚊就最公平啦? 你C6為也要俾那麼多老母呀?自己又唔係溫得多過人。

複式洋房

美之選468 發表於 19-4-6 16:56
3個兒子同樣俾3000蚊就最公平啦? 你C6為也要俾那麼多老母呀?自己又唔係溫得多過人。
...

因為係大仔wo.同埋細細佬好遲先出黎做野.所以比開左個頭.就費事

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

直接請工人啦,之後你返工都要揾人湊bb㗎。
其實坐月食清淡啲均衡啲就得㗎喇,我坐月冇請陪月冇食過特別補品,我媽有嚟幫吓手,有工人整豬肉餅煲魚湯嗰啲,煲吓薑水沖涼洗手,網上其實有好多媽咪分享簡單坐月食譜,其實呢啲功夫好花時間,99老人家唔係太做得嚟,因為時間長又困身,你到時靠佢真係好肯定貼錢買難受。。

男爵府

我都覺得應直接請工人。請印印唔駛每月萬七喎。媽咪幫手煮嘢,照顧BB,粗重既俾工人做。反正你返工之後都要有人照顧BB架。
媽咪唔識煮一於訂月子餐,加埋工人,應該夠。

男爵府

新手小妹妹 發表於 19-4-6 16:26
其實我知我媽媽已經做左好多準備.只係等我同老公開口

開口,一定要開口。呢啲位唔好逞強話要獨立靠自己。要獨立等你話嗰四個月過咗,揾到嘢做再嚟獨立。
既然你媽咪願意關心照顧你,完全無必要say no。

珍珠宮

請媽媽返香港幫你手,請一個陪月。不過而家陪月都幾貴下,如果你媽媽唔係太唔識,將就下唔請陪月得唔得? 如果媽媽真係一啲都唔識,咁就問佢借幾萬,渡過難關先。女人要好好坐月,唔係將來身體有排受。
只於奶奶方面,唔好請佢幫手,唔洗理佢。 你亦都無咁多錢請得起佢。

珍珠宮

回覆樓主:

求佢做乜啫
請個工人咪得囉
貴到咁
點解要佢幫
仲有
一定勁受氣又踢唔走!

複式洋房

回覆樓主:

我上年生,都係自己坐月,生之前準備得好d, 藥材補品買定晒,買定d 滴雞精,請個鐘點幫手買下鮮肉,菜;網上有月子餐,有得訂新鮮雞/肉; 其實唔係大問題,係辛苦,但無求人,我覺得2 公婆捱下,好過欠人人情

大宅

新手小妹妹 發表於 19-4-6 03:13
我父母本有錢係外國住。家姐嫁得好有錢外國住但我冇。我只係一個返朝9晚6文員仔 。月入13000
我同家姐由細 ...

請個工人都係四千幾仲唔洗睇佢面色

公爵府

回覆樓主:

呢度有好多jm從未請過陪月的,坐月期間也是自己照顧自己,帶手套煮飯兼洗奶樽。

別墅

回覆樓主:

唔使返工就自己湊,一個唔會好難搞.

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至