自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Icy8899 發表於 19-4-7 17:02
背景: 我是新手媽媽,小朋友在一間學術性不高的幼稚園讀書

我眼見身邊的人或朋友,K2開始便為小朋友補習。 ...
幼稚園都補?補咩?唔好啦。

男爵府

whywhywhywhy 發表於 19-4-7 20:07
年代唔同,我真係覺得出奇㗎

見到呢個post我都嚇一嚇

翡翠宮

牛年勳章

mandy952 發表於 19-4-7 22:42
其實呢個先最有效,但時間長,最好係伴讀

係呀,建立閱讀習慣畢生受用。
我地由歲幾開始伴讀,放工返黎幾攰都堅持,到K2就會開始見到成效,K3已經可以自己睇小三小四程度既書。

公爵府

回覆樓主:

唔會,我覺得幼稚園咁細個,應該要俾返一個真正嘅童年俾佢地,我小朋友幼稚園放學後,做好晒學校功課,就係玩、睇書/電視同埋瞓覺,就算到而家小三,都從未補過習,返完全日學已經攰,仲要做功課溫習,再補埋習嘅話,我會覺得太辛苦,我見佢跟到,就所以冇補過,佢搞掂晒學校啲野,情願俾自由時間佢,等佢做自己想做嘅野

wcpcelia    發表於 19-4-8 12:11

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

唔會

珍珠宮

回覆樓主:

唔可以話係補習, 只能說去學個語言, 英文同國語已是最普遍的了!而且不是個做父母親的都會, 花點錢當是去學習, 始終小朋友6歲前學語言會好些!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

wm真係無甘多時間同佢做甘多野, 平日返到屋企食埋飯沖埋涼得番1個鍾, 星期6,日又想出去玩
教唔到甘多

大宅

回覆 Icy8899 的帖子

補習呢樣好睇父母心態有喲係擺明吹谷個小朋友, 要個小朋友勁, 得老師歡心,咁就可以代表學校去參加比賽
有喲係純粹自已唔想教,怕煩
又或者程度低唔識教, 又唔想小朋友落後於人太多
如果自已有能力又有心機教, 唔補習都無乜問題

珍珠宮

其實睇你想小朋友上什麼的小學,呢代的小朋友唔裝備自己,好難同人比拚的。

子爵府

回覆樓主:

我冇

珍珠宮

回覆樓主:

父母自己教叫做裝備,外人教叫做補習。不必介意叫甚麼,有教和沒教才值得計較。

伯爵府

半歲就上playgroup,幼稚園就補習真係唔奇

男爵府

bluetulip 發表於 19-4-7 20:12
成日都有人話去課外活動班無壓力,只係去玩。不如問下d細路,想去“興趣”班玩定去公園玩?
...

我仔真係答"踩車"同"唱歌歌"喔!
只要唔落雨,公園幾乎日日去,但踩車(balance bike)果度有賽道有教練,佢不知幾期待,撞啱紅日停課,我仔無得去上興趣班,佢喊㗎!
另一個唱歌歌就係英文唱遊,我仔勁鍾意個老師,每次路過都以為去果度上堂。

只要小朋友對果樣嘢有興趣,真係唔係慘事。一講補習,興趣班,個個都話D細路慘,重點係家長係咪幫佢地搵到興趣姐!

另外,我自己係好鍾意讀書考試,我好變態㗎!我細個係書蟲,同阿妹去公園玩,我都坐埋一邊睇書㗎。現今社會人地一定覺得我阿媽係怪獸。我好鍾意考試,考試前溫書,果種動力同緊張,我好enjoy,特別考到好成績,我好有滿足感

公爵府

複式洋房

1998Ruby1998 發表於 19-4-7 20:18
我識嘅小朋友,好多都想去興趣班、上堂,所以都唔一定。

佢地冇其他更好玩嘅野玩,冇安排play dates, 自己不懂自娛啫。

公爵府

回覆樓主:

十幾年前我剛回香港,做part time補習,已有家長請我上門幫佢個K2仔仔補習(讀名校),幼稚園補習响當年已經係常事。

但我真心覺得冇必要,我哋响外國嘅小朋友到初小都仲係玩玩玩,我侄5歲响外國讀名校,早排見佢先寫緊mom, dad等字,不過應該好多香港家長接受唔到5歲先識寫呢D低能字。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 picamama 的帖子

都唔一定,識幾個係 play dates 自己都坐埋一二邊睇書、同大人傾計,要佢揀興趣班定出街玩,佢哋會揀前者,因為佢哋真心鍾意。我自己細個都唔鍾意去公園,唔鍾意出街,唔鍾意 play dates,去補習會仲開心因為可以學野又同其他「程度接近」嘅小朋友一齊上堂,但最鍾意就係留係屋企不斷作文,做閱讀理解。唔鍾意溫書但鍾意測考,亦鍾意額外上堂,尤其係作文班。尤其越高年級越鍾意做練習。
所以真係睇小朋友,如果係興趣,佢唔會覺得補習、去興趣班係辛苦差事。

大宅

睇吓你小學想要啲咩嘢
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

絶對唔會

侯爵府

我唸睇個人需要,見人地咁細就補補補...我覺得辛苦.

我希望小朋友臨考DSE先補,未知頂唔頂到.

首頁

尾頁

跳至