0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

taocc 發表於 19-4-8 18:27
我都係喂咗一個月,因為自己真係無乜奶,點解要勉強自己勉強bb食唔飽,奶粉得佢肥肥白白,有咩唔好
...
我而家都係奶粉為主,只係早晚1泵,所以我仔都係肥肥白白,出街有次有個阿叔問我b係咪食奶粉,個仔肥到吹脹左咁,真係吹脹咁講野

複式洋房

緊係唔好勉強啦~大把人唔夠人奶,補奶粉。況且依家啲奶粉都好好。唔好比太大壓力自己,加油!

複式洋房

comeonbb001 發表於 19-4-8 20:26
我而家都係奶粉為主,只係早晚1泵,所以我仔都係肥肥白白,出街有次有個阿叔問我b係咪食奶粉,個仔肥到吹脹 ...

我都好唔中意d人話bb大隻,肥之類嘅說話

男爵府

taocc 發表於 19-4-8 22:28
我都好唔中意d人話bb大隻,肥之類嘅說話
咩就係囉,個3唔識7既阿叔仲要講吹脹左,我頂

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-8 16:43
回覆 comeonbb001 的帖子

我都覺得泵奶好花時間,我自己一次一小時。但退奶我又有愧疚感。
我泵奶都要至少45分鐘

大宅

到無奶時就後悔喇,我係過來人,兩次都係餵人奶,覺得好困身,但子女大了就好懷念餵奶的親密。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

freshrose 發表於 19-4-7 20:34
其實食奶粉有咩問題?搞到自己精神咁有d多餘

唔好神化左人奶啦,食人奶又唔一定健康d

係咯 我bb全人奶,都有幾聲咳

複式洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-8 08:08
回覆 MaMiRei 的帖子

有人見到我嘅努力真係好感動。

真係覺得你老公好差,佢唔愛錫老婆,仲要話反你轉頭,講真,由生BB個陣要經歷10級痛,已經好堅強,到復原,餵人奶,湊BB,每日已經好辛苦好大壓力,佢呀媽依家表演到當時湊仔禁輕鬆,係因為已經過去左,所以你老公一路覺得湊仔好easy,單單餵人奶已經唔簡單,要經歷畀BB啜損,谷奶塞奶,追奶,唔多訓食少嘢又唔夠奶,你老公無親身經歷,根本無資格話你。而且完全無理由唔畀你屋企人探你,依個行為好小器,如果我老公係禁,我會開佢拖

別墅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

吃奶粉是沒有問題 - 在外國很多媽媽比奶粉BB吃,因為她們也是一腳踢,沒有工人

而我上一胎早產,人奶不多,醫生也叫我比奶粉

正如我們中國人吃飯,外國人吃包,我們都會生活到,不要太過辛苦自己....

複式洋房

回覆 KhloeNg 的帖子

我係有D心灰意冷,因為我知佢係唔會改變自己嘅諗法。

大宅

我早排好似你咁,人奶,奶粉方面比好大壓力自己,又要照顧小朋友,然後我睇開左,希望樓樓主一樣放開心情,現在我比得比多就幾多,奶粉就奶粉。我現在每晚都比奶粉得bb訓耐啲。老公又幫下手餵奶。輕鬆好多。日頭就埋身,泵下奶。諗深層,人奶又好奶粉都好,其實都有各既好處。

別墅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

媽媽你真係好叻架喇我湊一個已經精神崩潰,你仲要湊兩個,我當初都係因為人奶問題成日唔開心,泵完都俾人話:得咁少咋? 跟住因為返工路程實在太遠,把心一橫收奶,諗真啲其實bb飲奶粉都冇壞啊,自己又舒服啲,又唔使俾人奶限制出街,訓覺時間,半夜專登起身真係好攞命,盡力而為啦,無論人奶b定奶粉b,都係冇人可以質疑既好媽媽泥加油

別墅

回覆 Kingsleypo 的帖子

你已經做得好好!你矛盾停或者繼續餵,咁你試下調節自己時間和心情,接受自己可以有就有無就無,壓力無咁大奶量會多d。咁就唔會後悔無餵人奶又唔洗迫自己咁辛苦。

另外,你老公唔幫你對你情緒都會好多影響,你試下搵人幫你手和傾下計。你老公唔比你阿媽和家姐來探你,你默帶細路返去比自己抖下氣,返去幾個鐘休息下都好。你老公返左工,佢看唔到你咁多。唔係唔比要老公和老爺奶奶,係你情緒唔好,對你和兩個細路都唔好。

洋房

回覆 Kingsleypo 的帖子

咁你同你老公講,為咗個仔你何尚唔係受盡屈辱?俾人話兩句就叫屈辱,咁奶奶咪叫不停屈辱你?
如果你性格柔弱啲,唔敢反抗,唯有左耳入右耳出。餵奶粉唔係大問題嚟,好多人都係食奶粉大。

別墅

覺得你既焦慮唔係主要來自人奶定奶粉
而係就黎要返工

而返工係餵唔餵到人奶既關鍵

香港地產假太短喇

如果你份工作唔係話必須
咪辭左揍半年bb

識人都係專業人士
都辭職諗住full time 揍1-2年

複式洋房

回覆 cherrylee1105 的帖子

我係無可能唔返工,因為只要我無收入老公對我就會更加差。

禁止訪問

洋房

見到你個帖好似見到第2個自己(已經有想喊的衝動)10年前生大女,一心想餵人奶,點知因為唔太熟手搞到乳腺發炎,個種痛仲痛過生仔!後來仲要做手術排膿!被逼戒左奶,阿B先食左一個月人奶。。。阿B 5個月時就大病一場,個時成個星期晚晚無覺好訓!
自己湊個B,加上老公唔理解,導致嚴重產後抑鬱,覺得自己好無用,唔可以比最好既嘢BB。。。
但隨著小朋友逐漸長大,發現原來餵人奶同餵奶粉分別並不大,我大女鍾意食嘢同運動,體質都發展唔錯,所以我覺得餵唔餵人奶都唔系甘大件事,最緊要系小朋友快樂。媽媽輕鬆愉快的情緒先系俾小朋友最好的東西。

複式洋房

回覆 GINSEN 的帖子

其實我知道餵人奶同奶粉可能根本分別唔大,試問幾多年長一輩嘅人食人奶但都敵不過癌症。
只係當諗到要將辛苦追到嘅少少放棄就好内疚咁,不過亦自知自己能力未必負荷到,尤其返返工之後。

身邊人唔體諒坦白講係加添左自己好多壓力,個種無奈同難過真係難以形容。

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-10 22:08
回覆 GINSEN 的帖子

其實我知道餵人奶同奶粉可能根本分別唔大,試問幾多年長一輩嘅人食人奶但都敵不過癌症 ...

我好明白啊!我都係正處於呢種矛盾同內疚中...但我睇完呢度咁多jm分享,決定慢慢退奶了,希望低沉的情緒及精神可以有改善! 我地一齊努力! 唔餵人奶唔代表媽媽唔錫bb!

首頁
12345...6

尾頁

跳至