自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

艾森 發表於 19-4-9 15:38
事主應該有自閉譜系,佢地即使有工作,都好易被同事針對或排斥。社交技巧弱去應徵服務行業,不獲聘用好合理 ...

例如咩工種?藥劑,programmer?

侯爵府

星洲炒米 發表於 19-4-9 15:04
讀書同做人係兩件事

矛錯.... 我公司都有請個D Fresh grad 嘅後生仔.... 佢哋D舉止行為真係.....

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個別例子,5好放大個碩士啦唔該,專做新聞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我認得佢, 舊聞嚟喎

伯爵府

回覆樓主:

我記得佢細個比父親虐待
一個人性格變成咁 絕對係先天+後天環境...

屢遭父虐打留童年陰影 失業碩士悲情身世揭秘(詳盡版)
https://eastweek.my-magazine.me/main/10994

伯爵府

放低碩士生身份,洗碗工大把人請,攪到要攞綜授係佢自己攞嚟。

伯爵府

「阿鵬老竇好惡o架,過往成日打對仔女,街坊背後都叫佢『牛精梁』。」

住在梁家對面的盧先生一向打開木門不鎖鐵閘,約十年前一個下午,當時十四、五歲的阿鵬突然滿面披血,惶恐地衝入盧家,並即時反鎖鐵閘。

「阿鵬用手按住頭部傷口,沒有哭,但口震震說被阿爸用摺櫈打,我立即以跌打散替他止血,過了一會,牛精梁大力拍門,話要攞番個仔,還大聲用粗口講:『你係唔係想踢阿鵬入黑社會?』」

當時擔任屋邨互委會主席的盧本想報警,但考慮到鄰里關係,最後只好把阿鵬送回家。

伯爵府

梁家家嘈屋閉不斷,還有數年前一宗,不過今次受害人是阿鵬的妹妹,她與父親發生激烈爭執,孰料下場更慘,被連人帶衣服、書包等扔出門外。

「個女仔一邊哭,一邊在我門口執拾衣服,最後她揹着書包,用手攬着衣物離去。因上次其兄長的事件,我不敢再幫忙,以免被指有企圖。」盧表示,自此便沒再見該女孩回來。

他續說:「阿鵬父母都是勞工階層,早出晚歸,佢本來可趁他們不在時外出逛逛,但相信因怕鄰居笑他被虐打,終日躲在家中,面對四幅牆長大;阿鵬就算出街,總是垂着頭不望人,且會走上或走落一兩層才乘電梯,避免遇上街坊。一個大好青年變成咁,真係陰功!」

珍珠宮

碩士又點? 冇能力就冇能力

子爵府

2024年龍年勳章

SabrinaR 發表於 19-4-9 16:08
梁家家嘈屋閉不斷,還有數年前一宗,不過今次受害人是阿鵬的妹妹,她與父親發生激烈爭執,孰料下場更慘,被 ...

伯爵府

經多日接觸,阿鵬上周末終放鬆戒備,對本刊吐露對家庭的感受。

「自懂性以來,我就感到家不是家,記憶中,已多年沒吃過團年飯、開年飯,亦很久沒收過父母利是;即使考入大學,佢(指父親)都無講過一句鼓勵說話。」

問阿鵬是否曾被父親虐打,他說:「呢啲嘢,你鍾意點講就點講啦。(問:咁到底有無?)讀小學時試過,有次因為腳上有被打傷痕,仲驚動學校社工來家訪,但阿爸阿媽係咁話無事,社工就再無跟進。(問:你阿爸話你用嘢掟佢?)我無做過呢啲嘢,七、八歲搵玩具掟佢算唔算?」

琥珀宮

畀面勳章

麥當當都被拒,自己係咪要檢討下

男爵府

回覆樓主:

舊聞來的

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

N 年前我朋友圈中有個 HKU 1st Hon 畢業生,多年無工作,一樣係領失業綜援
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

星洲炒米 發表於 19-4-9 14:58
碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半 ...
唉....................要睇份工係什麼先,洗唔洗下下都曬比來,呢的咪叫低B

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

如果見老麥, 唔駛話比人知讀到碩士嘛
放下自在

大宅

幫人補習

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

舊聞⋯⋯

象牙宮

回覆樓主:

可能唔比人話,唔比人鬧

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我記得佢,接受訪問之後有公司叫佢見工時佢係遲大到,根本就係佢個人問題

首頁
12345...7

尾頁

跳至