自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

不如探下奶奶口風啦
剛湊大個孫上左小學,開始甩到下身,如果又要再湊一個初生,會不會好吃力?奶奶嘅體力同幾年前相比,都可能唔一樣啦...其實照顧一個小朋友,真係身心都好累,我自己全職湊大兩個,辛苦我都會接受,我有責任,但如果係交比老人家湊,真係要唸清楚佢地身體狀況係咪應付到呢?小朋友一日一日地成長,而老人家其實已漸走下坡。

大宅

我仔小一個時都想生多個,不過面對住經濟呢個問題當時好彩冇生,唔係早幾年我實後悔!小朋友到小4時右要煩學業,仲要開始博咀之後右要煩升中

大宅

真心我都唔算老湊一個都覺得好攰.....特別係佢開始識爬識行真係超攰.....湊兩個真係想屎

男爵府

升小學, 年紀差距比較大.

好就好在大會幫手照顧細.
唔好在, 唔可以一齊玩.
細一定好痴身.

如果兩個差唔多大, 捱過左幼兒期, 兄弟姊妹自己玩, 大人唔使煩.

水晶宮

香印提子 發表於 19-5-4 23:49
我仔小一個時都想生多個,不過面對住經濟呢個問題當時好彩冇生,唔係早幾年我實後悔!小朋友到小4時右要煩 ...

何止⋯⋯要煩既野條路仲好漫長.
出世怕佢成日病,N1 要搵KG 讀,之後煩升小學,再到程分試。好啦,到中學又怕佢唔知識咩人,到高中又怕佢升唔到大學,到升到大學了⋯⋯又怕佢冇工作經驗,畢業後搵唔到食。我好慶幸,自己只生一個,講真的。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我本身唔喜歡小朋友,唔會生多個
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

szeszeeee 發表於 19-5-4 23:17
如果生多個,我都明白奶奶年紀大了難應付,我有諗我從此做part time湊細 ,變相搵錢少左,仲有一樣被大家點 ...

其實你請個工人幫手做下家務都好... 反正你兩公婆搵錢, 又會加人工

大宅

Kittymummy 發表於 19-5-5 00:03
何止⋯⋯要煩既野條路仲好漫長.
出世怕佢成日病,N1 要搵KG 讀,之後煩升小學,再到程分試。好啦 ...

睇黎你隱憂仲多過我,暫時我都係煩緊呢幾樣,其他未諗到

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

szeszeeee 發表於 19-5-4 22:43
屋企方面有絕世好奶奶一路幫手湊,間屋都夠大再住多個人既,但就唔會考慮請姐姐,老公就冇話特別想要,佢 ...

咁多考慮,唔洗諗一定唔生啦

水晶宮

香印提子 發表於 19-5-5 00:09
睇黎你隱憂仲多過我,暫時我都係煩緊呢幾樣,其他未諗到

唔係隱憂,而係我女讀緊大一,仲有3年到讀書尾聲畢業。之前寫既係經歷呀⋯⋯ 一個都咁多擔憂,多一個我真係比埋條老命出黎。

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-5-4 23:42
不如探下奶奶口風啦
剛湊大個孫上左小學,開始甩到下身,如果又要再湊一個初生,會不會好吃力?奶奶嘅體力 ...

可能99 都想甩難嘆世界亦開始可以自己去玩下,老人家老6年同後生老6係差好遠架。 真係要認真同99 商量。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我有幾個老友既奶奶好開心湊大孫,錫到暈,金菠蘿咁,好恨再抱孫,但no 2 來臨後,都不約而同叫我d 老友s 請工人or 叫埋老友亞媽幫手湊

佢地係有心無力呀(當年全部都未到60歲架)。

侯爵府

回覆 香印提子 的帖子

咪係, 唔明d 人可以生3個, 真係服咗佢

大宅

你同我一樣25歲生,小朋友今年升小學不過我冇諗住生多個喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

birdbird 發表於 19-5-4 23:21
你完全講晒我想講的。

好老實, 樓主想生no.2 但竟然打算係比99 湊, 而99已經幚佢湊緊大女, 我覺得樓主將 ...

有時對人太好,好多野就會被視為理所當然。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

其實升小後教養都係大問題,不能長時間假手於人,何況奶奶年紀唔少,無理由一心旨意佢;你自己湊或請工人就話啫

樓主你好幸福,生仔竟然可以真係淨係諗生果刻就ok;如果生咗後同你預期唔同,大女勁憎細佬,日日家嘈屋閉,兩個讀書麻麻又唔算聽話,奶奶年紀開始大又湊唔掂,要你湊返嘅話,你又會唔會後悔?
請勿打招呼~

珍珠宮

如果經濟無問題我會生,唔想將來後悔

大宅

donald63 發表於 19-5-5 00:27
回覆 香印提子 的帖子

咪係, 唔明d 人可以生3個, 真係服咗佢

教育制度咁樣,真係成日掛住個煩字係咀邊,就算讀書好唔洗大人操心,難道真係完全唔洗理佢咩,右要比d魚樂佢唔好剩係讀書要比d野佢學下玩下,想比樣專長佢學右要掉錢落去比佢去學,真係唔係為生同幫佢搵個伴陪咁簡單

男爵府

生多個係為左令大女識分享、唔好咁自我、冇咁悶?
不如你抽多d時間陪佢、教佢、帶佢參與多d活動學群體生活好過啦。
俾我喺咁嘅條件同顧慮下一定唔會再生,一個就夠

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔生啦,兩個小朋友差成7年,唔會點玩得埋

首頁
12345...10

尾頁

跳至