自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

早餐一大二小$30(飲牛奶、粟米片等等大一盒嘅嘢,或整麵包、沖阿華田等,30都只係大約)
午餐一大二小$60
晚餐二大二小$80
(小朋友是9-11歲)

男爵府

回覆樓主:

四大一小
早餐:頭一晚煲定八寶粥,早上五個雞蛋,兩份蔬菜。30in total
中餐:兩大一小 兩份菜加份肉類 40in total
晚餐:四大一小 三份菜 50in total
老人三高,要清淡,肉類基本for小朋友。一個月5000買菜。水果就隔三幾天 一次幾十至百蚊。

珍珠宮

回覆樓主:

一家三口,仔初小要煮埋佢帶飯嗰份。我地大餸,唔煲湯嗰晚 dinner 都要 $100-150。呢排唔敢買肉枱豬,食多咗牛同來佬豬要再加 d

子爵府

回覆樓主:

我屋企3大2小,可能我地比較細食,通常晚飯仲可以帶埋第二日飯盒,但我地都只係每日比$120~$150工人買餸,買米個日就會比$300,不過我地煲湯啲料都好平,3~40蚊已經煲到全家飲2日

早餐小朋友只係食塊麵包,或者一個蛋糕仔
大人返工時自己出去買包

公爵府

mln 發表於 19-6-3 00:02
見post有人問星期一至五, 一家4口2大2小平時煮飯買餸開支幾多錢。我自己就以自己一家4口, 2大2小做例子計俾 ...

其實看地區
我轉左去深水埗買餸
比九龍城街市平兩、三成
老公一星期車我去一次

買當晚食的海鲜
另加份魚仔煎左,第二日㷛湯,
凍肉、雞蛋、咸蛋
Ginger garlic
㷛湯瓜菜嗰D
豆角、蕃茄等可以放耐嘅食材
生果、蕃薯、麵包等

有時買埋糧油雜貨
500 元勁好洗,選擇又多
加埋油$都抵
平時500 在kln city 只夠兩日左右

週中,D新鲜肉在屋企附近買

有時候無聊,生果在果欄買一星期的份量,反而最貴,约400 /500 一星期提子好貴,不過D仔喜歡

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

virgokaren 發表於 19-6-3 01:14
一家五囗(連姐姐),只煮晚餐,每日一定過$200。未計柴米油盬及家庭用品。
姐姐隔日總要去轉超市,$200-500 ...

我以前工人買餸好平,連佢共5人,只煑晚餐,同佢自己的午餐,都係$140-160。 可能唔敢買太貴。 我自己買餸, 一餐都要三、 四百。

水晶宮

我早餐係包,自己整,材料大約$15蚊, 加埋牛油$10(法國海鹽牛油),total $25

午餐包餃子,可以分3-4餐食,大約一份$60,加米缐$8,日式湯底$30, 菜心半斤$10,total $108。

晚餐:蘿蔔$15,魚肉$20,瘦肉$20,炸菜$10, 半斤菜心$10。水果$25, total$100。

全日$228

一個月30日,$228x30=$6840,只係好普通嘅餸。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

兩大兩小,昨晚晚餐花甲55,新鮮雞腳煲木瓜80,油麥菜10。一般晚餐睇下煲唔煲湯,唔煲湯就100-150,煲湯就要150-250,早餐兩個仔女+我大概30一日,呢度一個月六千左右,C6出去食。午餐好少煮,因為多數唔係屋企。一個月食物開支應該至少要過萬,因為午餐都係外面食。

珊瑚宮

小可愛11 發表於 19-6-3 06:58
X 2
我昨日買咗$130豬骨,仲未計其他材料。

咁我昨日晚餐好貴了:
泰式炸蝦餅-$15。
罐頭羅宋湯-$17。
意式三文魚雲吞$49。
759意粉-$10。
759幔魚-$58。
青瓜-$8。
網購夏雪芒果-50。
Lmlmli 千層蛋糕-$64。
=$274
(當然不是日日咁豐富。平日起碼無了蛋糕)

子爵府

3大1小(包工人姐姐) , 平均$100一日, 只煮晚餐
間鐘會煲魚湯、雞湯

公爵府

mln 發表於 19-6-3 00:02
見post有人問星期一至五, 一家4口2大2小平時煮飯買餸開支幾多錢。我自己就以自己一家4口, 2大2小做例子計俾 ...

你$217係一日早午晚三餐,隔離舖講嘅只傷晚餐(以我理解),如只計晚餐買餸,慳慳地$3000應該可以

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

1家4口,大餸家庭,只煮早晚兩餐,$6000左右。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

09daisydaisy 發表於 19-6-3 00:39
見你全部好平,原來加起來也要$200幾一天。
難怪我天天也是買便宜的,但是錢也是不見了
...

十分同意啊

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

babyhoi 發表於 19-6-3 00:16
我都係兩大兩小,
唔駛煲湯(每星期返婆婆度飲),
平日超簡單既一菜一肉:

晚餐只食菜+肉?我兩大兩細(5+7歲)晚餐要3餸

珍珠宮

小低子 發表於 19-6-3 01:31
4個人,早餐3個包,點分呀?

我之前係一田買台灣果只淮山沖劑粉做早餐, 沖出來有一杯, 而細女一個佢食唔晒,我食埋。

珍珠宮

Moti 發表於 19-6-3 02:50
請問早午晚餐都係4人份量??

之前係一田買台灣果只淮山沖劑粉做早餐, 沖出來有一杯, 而細女一個包佢食唔晒,我食埋。

珍珠宮

20020116 發表於 19-6-3 09:27
你$217係一日早午晚三餐,隔離舖講嘅只傷晚餐(以我理解),如只計晚餐買餸,慳慳地$3000應該可以
...

真的好難, 3000蚊太過少了,米同生果都未計, 仲要煲老火湯, 豬肉都好貴, 而我買的是超市湯包的,有埋瓜菜就平啲。

子爵府

回覆樓主:

我哋好少煲湯,兩大兩小,通常每餐兩個餸+1個菜:

晩餐:
一碟肉$50
一碟魚/海鮮/蛋 $20 - $50
一碟菜 $10
加埋柴米油鹽,一餐大概$100左右
(未計會斬料或外賣加餸大概$100)

午餐:
湯麵/意粉/炒飯
另加一碟菜
$100

恆常生果平均每日$20(蘋果橙提子),未計特別生果例如榴連

子爵府

二人家庭,bb唔計

早餐:通常買包 $25
午餐:帶飯 $0
晚餐:平時多數薯仔蕃茄湯/青紅蘿蔔湯,大概$40-$50就買晒材料,滾湯仲平。
半斤菜$8、蒸水蛋$10、麻婆豆腐$22、炆薯仔雞翼$35、炒節瓜$10等,多數煮多for聽日2人帶飯,基本上一日$100搞掂2個人3餐 主要係我地屋企飲食清淡,多菜少肉,唔好海鮮,但出街食飯我地就唔慳,有時都食千幾蚊fine dining

大宅

kikiboy 發表於 19-6-3 01:15
早餐4個人3個包,唔夠飽,
我自己都起要食$9蚊以上個包加一盒奶先夠

我3大1小,一至六煮午及晚餐,$3000/有魚.海鮮、肉、菜

首頁
12345...7

尾頁

跳至