自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 nicolwong 於 09-5-5 08:53 發表

當佢做左一d唔好既野.eg, 摷櫃桶, 入廚房,

飲水時特登吐D水出黎..........

應該點教./講?

因為bb悶, 所以去做呢d衰野。

我姑仔的仔仔比你更少時間同仔仔相處, 因為她返shift, 所以要把仔寄住在外家, 一星期只有幾小時的相處時間, 但佢阿仔依然好痴佢, 當然也痴阿婆啦。

其實方法很簡單, 你每晚回到家, 不要只是看著他, 不是叫他自己玩, 你這個媽媽一定要全情投入去親子, 陪佢玩玩具, 講故事, 一齊唱歌.....etc. 當你阿仔無時無刻都有你陪玩陪學, 還邊有時間作怪? 佢唔作怪, 你就唔駛喝罵, 又唔會傷感情。 你阿仔一定痴你。

男爵府

原帖由 gingerbeer 於 09-5-5 10:04 發表
其實樓主吾洗太擔心,慢慢來,你的99識做已經係一件好事,我建議你在這個階段不要想教他太多的知識,妳小朋友還小,盡量同他玩就好了。我想縂有一些遊戲是你99不會同他玩的,這樣就是你的機會,如果他覺得開心就自然想同你玩多D, 建 ...

我有諗過,亦知道成日同佢玩既結果係乜:

我老公次次同個仔玩得好癲,形成爸爸係一個
"玩"既角色.

所以,老公係餵唔到仔仔食飯,因為佢只知"爸爸=玩".

當然,我了解你既意思,唔好迫到大家咁辛苦,輕鬆D.

由佢果個方面出發!
做一個c9唔係易事.

男爵府

原帖由 VKwan 於 09-5-5 09:26 發表
更正:你唔係冇付出,你付出比你99更多!
你努力工作,付出勞動力,賺取酬勞,
你付出(犧牲)左你同仔仔的親子相聚時間,
你冇法親眼見証個仔成長中一舉一動,
你付出左同個仔的親密關係,

你無奈地失去你作為母親應有的特權,因為你要賺 ...

有時講FAIR都好睇一個人既既"黃金時候".

唔係代表你努力搵錢,可以畀佢有一個唔愁既家庭.

但,唔代表你又得到佢對你既感情.

當然,感謝你既講出在職媽媽既心聲.
做一個c9唔係易事.

大宅

好媽媽勳章

放心, 佢一定知道邊個係最錫佢既媽媽...有一個方法.... 你一定暗到佢訓.... 就係你99要行開幾日不在家, 到時佢一定好痴你 & 知道你係鍚佢

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好灰心, 努力呀~~
我個囝 (16個月) 朝早係我媽媽湊, 我放工就返去照顧佢, 我同我媽媽一齊住既~~
我個囝囝都好痴我架, 我一返屋企開門佢就知係我~ (因每晚都係上差唔多時間返到), 我每晚都會同佢沖涼, 切生果佢食, 開奶比佢訓覺, 咁夜晚訓覺就一定要搵我, 唔會要其他人架, 有時我個妹整古佢, 話同佢一齊訓, 佢就會"fing" 開我妹妹~
如果我放假o個兩日, 有我同婆婆, 佢就一定痴住我, 唔駛婆婆tim... 我放假一定24小時陪住佢, 或者帶佢去下公園, 行下街, 總之我去邊都帶埋佢去~
你比多d時間陪佢, 同佢玩多d, 咁佢自然會親媽媽架喇, (我有時見佢naughty都會打佢), 因為始終我地係佢媽媽, 佢係知道架, 你唔好以為佢人仔細細咩都唔識, 其實佢地好叻架~ ~~

大宅

若你可以令佢坐定定食飯, 証明係得, 只不過教孩子真的要用好多時間. 而且係值得既. d小孩好聰明, 你奶奶唔想跟你個套唔緊要, 最緊要個仔知道夜晚同假日你係揸fit人, 一定要聽你話.

其實睇你既回應就知你個仔唔屬於難教個類. 小朋友扭計好正常, 亦唔需要下下諗得佢好衰, 擇花既野, 你作個故事教佢擇左朵花, 等於朵花離開自己屋企, 冇得再見佢既媽媽同嫲嫲, 用擬人化令佢覺得呢個行為唔好, 小朋友係可以領略到既.

你多d錫下佢啦. 我大女已經10歲, 我仲成日攬佢錫佢, 仲周時同佢講'i love you'架.
原帖由 nicolwong 於 09-5-5 15:46 發表

你話教佢規矩,阿仔依家食飯仲要我地追幾條街先肯食,

又唔肯坐定定食飯!

.................................................

大家一定會問,無買high-chair咩?!

無!

依家我多次嘗試要佢坐係到,面對面餵佢食,

...

大宅

原帖由 nicolwong 於 09-5-5 15:50 發表

我有諗過,亦知道成日同佢玩既結果係乜:

我老公次次同個仔玩得好癲,形成爸爸係一個
"玩"既角色.

所以,老公係餵唔到仔仔食飯,因為佢只知"爸爸=玩".

當然,我了解你既意思,唔好迫到大家咁辛苦,輕鬆D.

由佢果個方面 ...

剛剛相反 ~ 我老公成日話我一日到黑就嗮的仔女,佢地成日要話玩,但我就話佢地已經做嗮我要佢地做既野,我肯定要同佢地玩啦。吾乖咪吾玩籮,等聼日有乖就即刻玩。我肯定佢地服我多D但我先係同佢地玩得顛果個。
I love Jesus!

伯爵府

小朋友兩歲,而且一直是麻麻湊,好自然會對麻麻既愛多d。

小朋友還少,有時你制止佢甚麼都say no的話,第一:小朋友會唔開心、第二:好自然會有抗拒感,嘗試放開一d,係你們的視線範圍內,小朋友做的是安全,你可以放心讓他做,而且小朋友是對這個世界充滿好奇麻。

還有,回家後,你可以攬他多d,跟他談心,可以問他今天你做了些甚麼?雖然他表達會不多,但每天跟他溝通多點,好自然他會親多d你地架。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

醒目開學勳章

樓主, 唔好咁灰心. . .我大仔細個果陣, 情況同你一樣。 不過小朋友大大下呢, 就會清楚明白邊個係媽媽架喇。 呢個情況我諗只係暫時性架啫...同埋分唔到身唔係錯, 所以唔駛太內疚既。

首頁

尾頁

跳至