親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我都係尋日去,好玩,大開眼界。我地即場搵教練,不用1小時已能控制snowboard不會常常跌, 教練很好很耐心。雪質很好,跌也不太痛,場地都好乾淨,可能新啦。

個商場外面仲有salon, 滑完雪去洗頭加上半身按摩31蚊人仔,我仔剪埋頭髮51蚊,再做埋facial 98蚊包洗頭按摩。服務一流。推介

男爵府

3btsoi 發表於 19-8-14 13:13
我都係尋日去,好玩,大開眼界。我地即場搵教練,不用1小時已能控制snowboard不會常常跌, 教練很好很耐心。 ...

Good!
我們明天又會入場去學滑雪,正呀!

今天去了樂園玩,超熱,冇物心機玩!去夜場會好d。今天非常少旅客,基本上不用排隊,repeat 玩都冇問題!
極力推介:飛越廣東(location 5 on the map). 同 flyover Canada 一樣的4D 體驗,好正!(我上年去加拿大玩過 flyover Canada ,成人要加幣30 元一次(約 HK$190),約10-15 mins), 今次不用另加收費,值回票價,一家四口玩了兩次,開心到爆!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maozit 發表於 19-8-14 08:12
我昨天去了廣州融創雪世界 - 2 小時娛雪區啦!整體來說:好玩!

現分享少少資訊:

謝分享, 請問是否包頭盔?
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

那裡訂票平?

男爵府

panda361 發表於 19-8-15 08:12
那裡訂票平?

我響klook 買,之前有promotion code, 有9拆,叫做平過現場買。不過最衰係唔係即買即用,要等一日要收到
QR code.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 3btsoi 的帖子

 Thank you.

大宅

我昨天去了廣州融創雪世界 - 2 小時娛雪區啦!整體來說:好玩!

現分享少少資訊:

請問 香港至廣州融創雪世界交通 怎樣安排?

男爵府

cyadma 發表於 19-8-15 12:45
請問 香港至廣州融創雪世界交通 怎樣安排?

融創係喺廣州花都(廣州北)我去程坐直通巴士轉滴滴(20至30蚊人仔),回程高鐵落深圳

巴士有永東/環島,我揀左永東,都成3個鐘先到。

其實香港都有高鐵去廣州南,但由廣州南去廣州北都要轉車,車程都唔短,呢個方法價錢亦最貴,時間可以慳到半個鐘。

如果夠多人,可以包車上。

男爵府

回覆樓主:

小小溫馨提示,我當日見到雪場有意外,應該係有個中年男人滑雪其間心臟病發,現場有醫生同佢急救,聽人講好似救唔番。

我估係室外內溫差太大,如果帶老人家去要小心身體狀況。同埋滑雪區都好多魚雷,帶住小朋友要小心。

大宅

3btsoi 發表於 19-8-15 13:23

融創係喺廣州花都(廣州北)我去程坐直通巴士轉滴滴(20至30 ...

多謝你的分享

男爵府

cyadma 發表於 19-8-15 14:31
多謝你的分享

唔洗客氣,開心 share

男爵府

cattz288 發表於 19-8-15 00:04
謝分享, 請問是否包頭盔?

上頁已有人 cap 圖分享入場所包裝備 (pls check again).

娛雪區只包雪衣、褲及鞋,不包頭盔,亦不用帶頭盔。

滑雪道才需要頭盔,裝備已包。

另外一提,融創茂這超級大商場內有不少商店賣滑雪衣物及裝備。

商場2/f 亦有游水衣服店(例如: arena ),亦有家品商店賣手套、拖鞋等,想到步才自補裝備,no worry!

男爵府

今天我們帶小孩入雪世界玩初级滑雪道(10am 入場,玩3hrs).

跟前日一樣,很多人在商場外等商場開門,但很奇怪,他們是衝向即日售票處買票。今天很少人去自動取票機取票,亦冇人在等入閘,所以我們今天不用2-3mins 便可入閘。亦由於前日我們巳check 好滑雪敎練(滑雪學校/教練是設於閘內,可即日另付費book),一入閘個coach 帶我們去取衣物,之後取滑具,所以今天節奏好快,好快便入雪場。一早,初級雪道大約有 20 人,大部分人過了大半個鐘才紛紛進來,中午12點左右,大約200人在這雪場(其實他們大部份人濟留在上山坡的電動滑梯,條梯行得好慢)。

我們初次滑雪,真的最好book 教練,要不然,我們連穿鞋及滑雪板也不識,wasting lots of time. 小孩可能有溜冰底,平衡感及控制速度感很好,不出一小時的coaching 便已滑雪滑得很好(雙板)。之後,自己滑山坡都冇問題。

有些人,冇學過便衝落山坡,非常危險!

初級滑雪道一上一落大約10 mins, 所以要預留時間還衣物及雪具。

但很開心,小孩今個summer 學會初步滑雪,下次我們便敢在冬天 plan 去滑雪了!yeah!

男爵府

panda361 發表於 19-8-15 08:12
那裡訂票平?

我所有票在淘寶買,比官網平幾十元而已。

但之前在淘寶check hotel + 2 成人breakfast buffet + 2 張成人入場門票, 也平少少,但勝在送一餐酒店bbq buffet ,及high tea. 我们諗多幾日,這些package 又完了,真氣人!所以大家不坊多check 不同providers , low seasons 可能有good deals!

附近亦有好多service apartments (公寓),看門面及promotions 相應該好企理,吸family 客,費用rmb 200 幾,想平平地,也可考慮。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maozit 發表於 19-8-15 23:50
上頁已有人 cap 圖分享入場所包裝備 (pls check again).

娛雪區只包雪衣、褲及鞋,不包頭盔,亦不用帶頭 ...

係呀!不過我又見話最好帶冷帽, 咁咪兩樣都帶? 我已經book左滑雪道票
希望唔太多人喇!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-8-16 00:05
係呀!不過我又見話最好帶冷帽, 咁咪兩樣都帶? 我已經book左滑雪道票
希望唔太多人喇!
...

Yes! 我們昨天去滑雪區玩,帶上自備冷帽後,再帶場內頭盔,暖好多。若你到時覺得頭部緊、不舒服,除去冷帽也很易,帶多少少保暖用品,好過凍僵。

象牙宮

maozit 發表於 19-8-16 01:13
Yes! 我們昨天去滑雪區玩,帶上自備冷帽後,再帶場內頭盔,暖好多。若你到時覺得頭部緊、不舒服,除去冷帽 ...

icic! thx
放下自在

男爵府

現分享少少資訊:
唔好意思, 見你話鞋有31碼, 請問知唔知最細幾碼?

男爵府

cattz288 發表於 19-8-16 00:05
希望唔太多人喇!
...
請問你幾時去呀? 我plan聖誕去

象牙宮

fatfat-hippo 發表於 19-8-18 15:39
請問你幾時去呀? 我plan聖誕去

下星期 如果好玩都想聖誕再去
放下自在

首頁
12345...9

尾頁

跳至