自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家小5, 盡量的補習, 如果進展不大, 可以考慮下中中. 當俾多個選擇自己;
英文底太差, 上英中會很辛苦.

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

上到b2已好好

男爵府

睇番你張成績表, 小朋友既語文能力頗弱, 特別係語言文法部分, 中同英都好差, 普通話都只係得B, 而家得番1年時間, 說實話用咩雞精都好難補升, 語言吸收力係天生既好難攪, 就算比佢入到英中都會好慘烈,年年包辦尾幾位, 數學幾好都冇用因為用英文教, 結果只會死係唔識解題答錯晒.

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢個成績,Band 2 中左右,要上 band 1 好困難,但求唔好跌落 Band 3。

宜家佢唔夠時間浸,文法同閱讀理解有得操。每次做文法練習都圈低字眼。閱讀理解如果係普通學校的話,通常都可以直接文中搵答案,題目字眼甚至 pattern 會同文中一樣。答句有格式,唔可以錯,例如:Where did Peter and Mary go?,自己圈低 did,上面寫 past tense: went,underline Peter and Mary, 然後寫答句,唔好貪快轉 they 之類,呢啲好多英文唔穩陣嘅學生好容易錯。

侯爵府

susannacns 發表於 19-7-12 02:32
小五下可期成績
區內算中上學校
英文太弱

說實話、仔仔唔止英文不好、中文也弱,佢keep到b2已不錯,下年升中人數更多,津校b2a都好搶手,暑假都要操埋中文!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

susannacns 發表於 19-7-12 02:32
小五下可期成績
區內算中上學校
英文太弱

你有冇同班主任傾過?我女班主任講,主科唔合格,己經可以唸定band 3.
現在兩手準備,搵定band 3、再問問附近的補習社仲有冇位?
我都已經幫我女搵補習社,暑假一定要惡補下。

伯爵府

睇長遠啲,而家唔追返,上到大學仲辛苦。

首頁

尾頁

跳至