自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MM2H 發表於 19-7-15 10:42
既然你根本冇興趣,聽親友講完一般會算,開個鋪嚟論點為乜?
...

好明顯揾水吹囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 19-7-15 13:08
好明顯揾水吹囉

哦,咁就……1分

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nancyli 發表於 19-7-15 12:45
親戚係個華僑, 佢話退休有錢住都還可以, 但要工作讀書就要想清楚, 仲話當地人只會想辦法走出去, 唔會想留係 ...

珍珠宮

fatchu@home 發表於 19-7-15 12:53
自己做生意嘛

易嗎?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果只係話退休為目的,跟本唔一定要移民,去星加坡15天出一出境去大馬睇套廣東戲,返過來星又有15天,好似過深圳咁簡單,大馬政府,大家有幾了解,果邊貪污仲勁,好多限制,你犯咩法,一查原來未有相關法例,為左要入罪就會即時加上去,改來改去D法規,唔係容易明白架,大馬一樣排華,打劫係拎槍架,就因為大馬從來唔歡迎新移民架,但無奈經濟唔好,就想用吸納外資,咪叫人去買樓,只係比10年居住權你,咪就係跟本要錢唔係要外人.
泰國返而比大馬好,起碼來講泰幣低,香港人去買層樓,過去住下,物價都冇大馬咁貴,兩個地方來比泰國會優勝D.
<br><br>

珍珠宮

樓價平,梗有原因啦

侯爵府

如果去馬拉會揀檳城,環境好,多華僑,普通話廣東話英文都可溝通.
不過即使用MM2H過去都唔考慮買樓,可租住不同區,揀最適合自已的.或者香港,馬拉,泰國,大灣區度度住吓,再視乎到時各地實際環境再算

我覺得香港又未到咁灰非走不可嘅,但應該冇乜大發展,對下一代影響大d

翡翠宮

chinatea 發表於 19-7-15 13:36
如果只係話退休為目的,跟本唔一定要移民,去星加坡15天出一出境去大馬睇套廣東戲,返過來星又有15天,好似過深 ...

早排有個國際性調查,邊個國家安全,結果係馬來西亞比泰國安全。馬來西亞好似排三十幾,比泰國差不多前十幾。

大宅

chinatea 發表於 19-7-15 13:36
如果只係話退休為目的,跟本唔一定要移民,去星加坡15天出一出境去大馬睇套廣東戲,返過來星又有15天,好似過深 ...

啱啱去完泰國旅行,泰國物價都唔平!家陣有邊個國家唔排華

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

penp0319 發表於 19-7-27 23:25
啱啱去完泰國旅行,泰國物價都唔平!家陣有邊個國家唔排華

泰國都唔平?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cathy-tse 發表於 19-7-28 00:16
唔平

但點都平香港三倍兩倍四倍

咁好平啦

禁止訪問

寶石宮

cathy-tse 發表於 19-7-28 01:06
但係事實已經貴左好多

可能要去再落後d嘅地方先更平

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

fatchu@home 發表於 19-7-15 14:22
早排有個國際性調查,邊個國家安全,結果係馬來西亞比泰國安全。馬來西亞好似排三十幾,比泰國差不多前十 ...

如果馬拉比泰國安全,咁泰國豈不是差得好好好緊要
我無去過泰國所以對泰國不願置評,但我喺馬拉住過,對馬拉嘅「安全」定義非常有保留!當地打搶非常嚴重,我當年住新山,每日打開報紙見唔少!巴冷刀係非常常見嘅武器,有興趣可自行上網查下係點嘅樣?行兇者通常係馬拉人同印度人,殘忍嘅係手起刀落,目的就係要你被打搶後追佢唔到~佢地通常駕電單車,所以我成日勸人去馬拉千祈唔好用斜孭袋,見過有人被扯住個斜孭袋拖行,最終腳筋被磨斷~佢哋覺得你身上有貴重嘢就會打你主意,朱二成、鞋都唔放過照攞走,唔會空手而回,問題就係為咗截停你就先傷害你,好恐怖
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

伯爵府

除非你好有錢移民去美加歐洲,我真係唔建議你去馬拉,其實香港真係好安全又方便,就算真係好想走返大灣區都好的

hungng    發表於 19-7-28 16:40

首頁
12345...12

尾頁

跳至