自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

如果老公係鐵飯碗,會FTM 2至3年至細B番N/K, 到時再衡量下經濟情況睇下出唔出番黎做野。
如果老公唔係鐵飯碗,會取中間方案,睇下可否轉半職或part time或time flex work。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會做一兩年ftm 試下岩唔岩 享唔享受

大宅

唔會,十萬蚊供兩層樓+生活費太大壓力,同埋FTM後仲請唔請姐姐?唔請嘅話湊仔+做家務,真係會崩潰,而且六萬一個月真係唔算小數目,草定比小朋友做升學基金好過啦,第時可以比多條路佢揀

子爵府

回覆樓主:

我朋友老公係醫生 ,佢請姐姐一齊湊2個,生活不成問題啊 見佢一個月都飛到1-2轉去旅行

子爵府

averymom 發表於 19-8-7 14:26
我本身個人比較stressed,如果長時間自己湊,我怕我會崩潰,因為我仔都比較調皮,但我實在好希望可以多D參 ...

老公支持就去馬啦,節省點用lor.

大宅

回覆樓主:

做 FTM 都唔可以冇姐姐,你有兩個,一個睇住一個,你都有時間陪另一個,冇姐姐真係全天候冇時間同孩子親子。

男爵府

我本身個人比較stressed,如果長時間自己湊,我怕我會崩潰,因為我仔都比較調皮,但我實在好希望可以多D參 ...

停工教返好大仔!小朋友三歲定八十。
樓主你係中學老師教英文,幫人補習搵part time啦。中學老師壓力好大,工時又長,真係顧唔到2個小朋友。

侯爵府

bk好多兩公婆都搵好多
你每年有4k加,似係政府工?如果係就唔好走啦,走左入唔番,最多唔好ot日日準時放工je

伯爵府

好媽媽勳章

我會揀繼續返工,請多個工人。

你都話自己比較stressed,長時間對住兩個咁細應該唔會輕鬆左,有工作緩衝下比較好。

大宅

回覆樓主:

狠心啲請兩個星期無薪假,睇下自己日對夜對相處得開唔開心。兩個小朋友細就算自己FTM,都要有工人幫手,工人宜家呢個時勢易送難請,幫多兩年自己上左手就容易適應啲。

大宅

回覆樓主:

我有能力,我會轉做ftm, 因為小朋友從小身教好重要,工人唔會幫你教, 只係負責照顧起居飲食

公爵府

Fishbbmama 發表於 19-8-7 14:55
而家香港甘既經濟環境, 甘多不明朗因素, 會唔會睇多半年再諗?
你細仔都就黎出世, 放下產假諗清楚吧
老公搵 ...

同意,多個小朋友負擔開支的確大很多,兩個也讀國際學校,只得爸爸出外工作,仲要供兩層樓,仲有家庭旅行等等開支,比較大壓力,若是如果兩小朋友能夠返全日學的時候,你也可以返回原本的工作,會比較好一點

男爵府

我唔會轉,既然有能力揾到一份薪金唔錯既工作,唔好輕易放棄。情願準時放工,每晚親子時間+weekend, 其實都有好多quality 既親子機會。2個小朋友要洗既錢唔少,同埋女人有能力靠自己就最好。我老公亦成日叫我一定要返工, hea 返都冇所謂,因為得佢一個揾錢佢覺得好大壓力。

複式洋房

averymom 發表於 19-8-7 14:25
我同老公都係專業人士,八十後。老公月入10萬,我6萬,有個三歲半大仔同一個即將出世的細仔,平時我地返工 ...

轉part time

珍珠宮

如果我搵6萬,我一定返工,最多請4大長老多d上黎幫手睇吓d孫。
香港依家時勢,搵得幾多得幾多,將來想搵都未必有機會.....
至於親子,放工放假高質陪伴已經好夠。

珍珠宮

回覆樓主:

16變10萬。。。 其實10萬一個月, 小朋友一讀書, 就會月月清

子爵府

babynetnet 發表於 19-8-7 15:53
做野好!
長期對住小朋友會癲……

同路人,試過幾個月full time mum, 即刻揾返工,大家都舒服D。

公爵府

你呢排放假多左先覺得工人做野阻手阻腳,自己教加湊兩個,好勞氣,我寧願叫工人唔准餵飯,自己產假後返一陣工先,感受到生兩個小朋友後每月支出既壓力,頂得到就辭工。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

catiou627 發表於 19-8-7 22:25
同路人,試過幾個月full time mum, 即刻揾返工,大家都舒服D。

我啱啱年資係兩年六個月……
我情緒真係不穩

珍珠宮

回覆樓主:

品德緊要過錢,順便糾正番D習慣性格,否則將來有排受

首頁
12345...6

尾頁

跳至