自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-8-15 11:52
我仔17歲有女朋友了, 都好快會飛走

我同我仔好似朋友咁, 佢咩都同我地講,依家仲會同我食飯唱k打邊爐, ...

Same here!

子爵府

牛年勳章

超正龍吐珠 發表於 19-8-15 11:02
吾太開心,好似隻雀要飛,關心佢地成日話我煩、溝通吾到,比關愛佢地感覺吾令我情,自己朋友好像越來越少, ...

同路人,但我吾覺悶,除左返工,其餘時間,做D自己想做既野,亦好享受獨處

水晶宮

KK20010609 發表於 19-8-15 12:42
我同你一樣, 遲啲我都係孤獨老人

唔好用孤獨呢種字眼,仔女長大就無咁痴家,樂觀點諗下而家可以自由自在唔洗困身,可以單拖同朋友去旅行

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

必經階段,難過總要過

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

伯爵府

我仔下年升中,一向都係我痴佢多過佢痴我,到時我實好鬼悶!

水晶宮

tester5 發表於 19-8-15 12:11
你仔仔係大暖男,一定可以維持到。

有時,我自己都會唸,自己要點拿捏同仔女既關係呢?

我諗最緊要同佢地溝通到, 好多阿媽頓起個阿媽款,一開口就說教,呢樣唔得果樣唔比,對佢緒多要求, 或成日ee哦哦鬧呢樣鬧果樣, 佢見到你都避之則吉

我仔上了中學果幾年變態青春期,佢都唔多啋我, 我自己搵野玩,我冇理佢喎

總之佢係一個獨立個體, 我地一路相處好似朋友咁,佢唔一定要聽我講,跟我果套, 我比我仔好大自由度,佢拍拖我都冇過問,佢女朋友我都冇見過, 有時講開先問佢幾句

我都會鬧佢,但唔會啫住佢咩都鬧,我認為緊要先鬧,鬧完就收口

仲有做阿媽唔好咁out, 好老實佢地唔會拖個阿嬸一齊玩, 想friend啲就要了解下呢個年代嘅野, 同埋佢地嘅世界, 咁先有計傾

bopomofo2405    發表於 19-8-15 17:24

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

經歷過同小孩每一個階段, 回憶永遠是美,已經係完美。

體驗另一個生活,也是不同經歴。
如果長時間停留喺某一階段
例如佢 嬰兒時期, 這段時期係得意,但有辛苦
小學時期, 顧住佢嘅成績壓力好大

象牙宮

回覆樓主:

下,我無野喎,不知幾想快d捱大佢,還我自由呀

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

我好期待呢一日

自由自在好難得

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-8-15 13:00
我諗最緊要同佢地溝通到, 好多阿媽頓起個阿媽款,一開口就說教,呢樣唔得果樣唔比,對佢緒多要求, 或成 ...

我都覺做亞媽唔好out,佢地先buy妳,佢有死黨我不知登佢人生開心,《人生得一知己夫復何求》,我成日當佢死黨係半邊仔,唔洗生,唔洗湊,爽,哈!

水晶宮

2024年龍年勳章

吾太開心,好似隻雀要飛,關心佢地成日話我煩、溝通吾到,比關愛佢地感覺吾令我情,自己朋友好像越來越少, ...

同你差唔多
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

miffyumiffy 發表於 19-8-15 13:00
我諗最緊要同佢地溝通到, 好多阿媽頓起個阿媽款,一開口就說教,呢樣唔得果樣唔比,對佢緒多要求, 或成 ...

溝通、理解。真係最重要!我都要開始努力轉型。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

唔好唔開心, 試諗返你十八廿二個陣, 可能都係去玩同朋友排第一, 到年紀大左, 自自然然就會痴返爸爸媽媽多D

而家你做既係做多D令自己開心既野, 行街, 打麻雀, 去社區中心學下野, 跳下舞做下手作仔, 囉唆既說話講一次就夠

水晶宮

KK20010609 發表於 19-8-15 13:56
我個仔 全個中學時期, 都好黐我, 我們天南地北什麼都講。 但最近拍拖, 開始冇乜同我講咁多拍拖嘅嘢 :pi ...

太媽寶都有問題

佢有自己空間都好

我仔一半時間同我玩,一半時間陪朋友/女朋友

水晶宮

仔女大左佢吔獨立,有自己生活,其實好正呀!自己身体健健康康培養新的興趣又得,去吓旅行又得,爽呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實仔女大了都預有呢一日,
最緊要佢地生生性性, 開開心就好了.

自己就要身體健康, 唔好咁輪盡,要佢地掛心我地倆老.
到退休時, 可以想去邊都可以.

得閒學下攝影, 做麵包/西餐, 去下旅行, 做下義工.

伯爵府

正常,我仔升中,我都學緊放手,呢排我都揾緊有咩興趣班,課程增值下自己,唔可以再放咁多注意力响佢度

侯爵府

我仔女仲細 但我都話之理 我去旅行 人生有幾長我預唔到 趁行得 食得 瞓得 享受左先

水晶宮

我比較獨立型,我好多野想做,喜歡自由自在,最好仔女早點大早點搬出去成長。我成日同大仔談,你將來結婚生仔不好預我湊孫,我要同你父親環遊世界。我大把野想做。哈哈!太過以仔女做重心是很危險。將來仔女結婚又煩實晒他們。比他們成長啦!仲咁貼身做咩?我不想有幾個媽寶仔女啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至