自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

siuling0119 發表於 19-9-15 11:19
我同你情況調番轉,每次我同我媽抝交都係佢揾番我先,有次真係嬲得好勁,我有幾個月唔肯聽佢電話,whatsapp ...

我阿媽唔會覺得佢有問題,你嬲完要求番佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

做錯而不肯認錯,真係幾討厭

大宅

tester5 發表於 19-9-15 11:55
所以實行高壓政策,d仔女永遠只會越走越遠,真係唔好問點解。

True... 好細個已經決定大個唔會理佢
不過好難。。。有內咎感

大宅

回覆 Jin2012 的帖子

好認同你阿媽永遠覺得自己啱晒,真係自己屋企人縱容出黎,自己受返。
我阿媽係屋企咩都要佢啱曬,對住嫂嫂就好啲(因為嫂嫂係堅持已見的人,同埋少見)
另外,媽媽有情緒病,我同老豆又唔敢違逆佢,近年見老豆忍得好辛苦唔知點幫佢。好彩阿媽唔會黑面,過一陣就消氣,只係會無視你/煩到你認同佢為止。

男爵府

我阿媽都差唔多,只要有野如果唔順佢心意就會發脾氣,掟電話掟碗碟,不過我唔會同佢嘈,因為老人家都比較萌塞唔會聽,通常我都唔會理佢,等佢自己下左啖氣打比我

男爵府

回覆樓主:

我媽都係,不過同佢嗌完,過幾日佢自己就打番俾我 ,不過我C6依家都會同我講,“你永遠都係啱嘅”,跟住望住仔女“媽咪係米咩都啱曬啊?”

大宅

你地果d都識咩叫下左啖氣同會打反俾你地。。。已經算好好

大宅

到...屋企都有一個...同樓主阿媽一樣,再另加重男輕女到不得了,而家已經幾年冇見啦!

大宅

cnn0908 發表於 19-9-15 12:24
到...屋企都有一個...同樓主阿媽一樣,再另加重男輕女到不得了,而家已經幾年冇見啦!
...

唔見都好。。唔使無限loop

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

個個亞媽都係咁(但求我將來唔會變成咁).
諗深一層
俾你詏贏咗, 又點? 唔通叫佢同你道歉咩?通常啲媽唔出聲, 你已經當贏了.
萬一D亞媽詏輸咗, 血壓高頂住, 病咗, 你仲麻煩.
通常我都會...係係, 你啱, 唔好勞氣, 費事傷感情.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 19-9-15 12:54
個個亞媽都係咁(但求我將來唔會變成咁).
諗深一層
俾你詏贏咗, 又點? 唔通叫佢同你道歉咩?通常啲媽唔出聲, ...

唔係要佢道歉,只係想互相尊重
既然我每次已經示好揾番佢,佢都block 我,冷言冷語,黑埋我老公面
我都真係盡左力

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

pinkyee 發表於 19-9-15 13:02
唔係要佢道歉,只係想互相尊重
既然我每次已經示好揾番佢,佢都block 我,冷言冷語,黑埋我老公面
我都真 ...
"互相尊重"<<<在長輩心目中"對親人"無呢樣野的, 因為佢係你亞媽, 忍了吧!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 12:01
我阿媽唔會覺得佢有問題,你嬲完要求番佢

佢以前都係死唔認錯,成日覺得自己係阿媽就啱晒,就算真係佢錯,你都唔可以話佢,因為佢係你阿媽!
我以前成日會同佢嘈,依家唔會了,索性唔理佢。之前我媽會狂留言鬧我,之後見我都唔理佢,就開始軟化番,到依家佢知道我脾性,知我真係會唔理佢,佢D脾氣就收斂左好多,或者佢驚老來無理人啩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

我媽媽爸爸如果佢地做錯,佢哋會認錯講對唔住

伯爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 06:10
每次無論咩事嘈完,無揾幾個月

一定係要你認錯,就算你諗住叫佢食餐飯就算啦,完左件事

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 11:46
我明其實大家都唔想
不過甘大個人都應該學下互相尊重
明白仔女大左都係人。。。

如果佢地真係識咁諗,就唔會搞成咁。 呢啲性格嚟嘅, 好難去改變。 但自從冇搵大家之後, 我覺得我嘅生活開心咗。 我唔係叫你咁樣對媽媽, 但有時都要畀佢知道自己有錯。 唔係下下都要人做下靶㗎嘛!

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 11:59

就係永遠死都唔會揾你先!

你爸/老公做中間人約,大家好落台些。block 電話即是未嬲完,那暫時少見D,以免又嘈過,又冇限loop.

鎮江骨,可以留的。我住那兒好食風,根本唔適宜行出街,有什麼比命仔緊要。所以我今次唔好屈服。

我99 有次又係唔聽話,結果喺條街度跌親,跌甩幾隻牙,住咗院成個星期。 所以我先咁堅持唔淮我媽來。

男爵府

V塞娜 發表於 19-9-15 14:02

如果佢地真係識咁諗,就唔會搞成咁。 呢啲性格嚟嘅, 好難去 ...

同媽完全冇聯絡。禁你同爸,其他親戚朋友 有冇見?

男爵府

amalee 發表於 19-9-15 13:39
我媽媽爸爸如果佢地做錯,佢哋會認錯講對唔住

開明的父母!你地一定好close,好羡慕。

大宅

V塞娜 發表於 19-9-15 14:02

如果佢地真係識咁諗,就唔會搞成咁。 呢啲性格嚟嘅, 好難去 ...

我無揾佢都覺得輕鬆左
要佢知咩叫見好就收可能要多十年八載

首頁
12345...9

尾頁

跳至