自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

newinewi 發表於 19-9-15 15:24
本來去旅行係RELAX,放鬆心情, 而家香港人去旅行當食生菜, 隨時拎護照身份證就上機.
但自己係緊張派, 事前同 ...

我兩個禮拜後拋低老公仔女自己一個人去東京4日3夜叉叉電。日本基本上帶護照帶錢帶電話就去得。

買兩本旅遊書,上網睇吓人地d blog,隨心行。我今次因為時間關係要去好多地方shopping,所以喺淘寶預約埋車同司機。連羽田機場接送,每日10個鐘任用,大概3700人民幣。司機講國語。好方便。

其他唔到你控制嘅嘢例如delay就唔好理啦。

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺係屋企hea 吓仲舒服,乜都唔做才放鬆

伯爵府

你其實不是不喜歡旅行,只是不喜歡要計劃旅行,所以你適合跟團。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我同你差唔多,旅行前會發夢夢到去到機場唔記得帶護照

不過我去旅行就唔plan行程,會先前search下有咩好去處,但唔一定去,去到先算

瑪瑙宮

回覆樓主:

我都唔太enjoy 去旅行,
又要執行李,又要等上機,怕遲到,落機又要等行李,成日怕唔見証件,陌生地方又瞓唔慣,由朝行到晚,好攰,好眼瞓。回港又提早去機場,上次提早好多,因過關會好慢,又係等。。。

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 19-9-15 18:18
勁! 但你怕唔怕一人住酒店?
我都好想試一人旅行
不過我係路痴,

唔怕
仲要一個人幾點起身就幾點幾身,我話行就行,企就企,食就食,唔使理人,幾爽

男爵府

本來去旅行係RELAX,放鬆心情, 而家香港人去旅行當食生菜, 隨時拎護照身份證就上機.

你太過緊張啦,旅行唔係想像中咁多「突發事」,放鬆d啦

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實唔駛咁擔心,我自己就好隨興,成日睇機票同旅行網,有平機票又有假期就去,自己一個人去旅行仲free,係真正減到壓,當然有時都會同朋友或家人去,但就冇咁自由,因為要就對方要求。

大宅

我唔擔心呢 d 細節...
只係我有潔癖..
所以好怕住酒店...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

學下咩叫準備, 執生同便通, 不過講一定係易!

我都鍾意響屋企多d. 唔知你既緊張程度去到邊, 但你既想法我都有, 仲要越老越嚴重, 不過我又唔覺得我緊張. 我唔止咁, 我仲要旅行前熨衫, check 仔女拎左咩野入行李度, 將航班時轉成唔同世界時間, 諗 set 邊d 電器時間掣, 早一個禮拜預計全家人要食乜, 又要儘量確保仔女唔好病或者整傷等等. 如果去長途旅行, 我出發前係幾乎通頂準備.

不過另一方面我認為有d 野預計唔到咪到時執生. 我都驚打風, 咁咪買可改期機票訂可 cancel 既酒店, 出左門至打風咪留響酒店. 今個暑假我避到唔打風上落機但避唔到示威, 班機 delay 等航空公司安排, 講真仲冇乜可以做丫... 驚唔識路咪預早dl 定地圖囉, 再唔係去問人, 我同家人去歐洲同大陸, 唔係一揮手就有的士搭又唔係人人肯幫我, 都係靠自己解決問題, 明知語言不通就要早準備.

預幾多個鐘方面, 如果你唔怕等, 其實一早去到機場咪得, 冇野好驚. 明知多人或塞車咪再早d 出機場. 有時坐凌晨機要計番早一日時間麻煩d, 咁我一早mark 定響記事簿度.

怕病呢樣幫唔到你, 我今年因為身體唔好, 我今年開始變左唔敢預早定行程, 要訂可改期機票. 我以前唔係咁, 雖然我一向唔係預早plan 行程, 但果陣心態同而家好唔同.

所有野慢慢改變自己囉, 唔明你既人係點講都唔明. 真係唔enjoy 咪唔出門, 就算你只係去陪玩, 都唔一定要同人有一樣既感覺.

子爵府

我同您一樣

水晶宮

以前enjoy, 人大左好怕

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

Ononluk 發表於 19-9-15 16:09
可以嘅話學會「船到橋頭自然直」,只專注一定好重要嘅事同物,其他小事自有安排,反正計劃得十全十美都會有 ...

十分認同!去得多旅行,更學會放鬆心情,去唔到咪下次再去過囉,何必令自己增加壓力?
I 大蚊豬   

男爵府

回覆樓主:

不如試吓跟團,有人帶,自己責任冇咁大,或者咁先Enjoy到。

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔駛咁大壓力

用戶要求終止服務

َ

子爵府

我同樓主一樣,乜都驚一餐,尢其是小朋友啲嘢又驚帶漏,明明係夏天都驚突然轉涼帶多套長䄂,其實我最細啲小朋友都6歲,我唔知驚乜,不過我好enjoy 呢個心情, 因為係一種回憶

子爵府

pinky-peach 發表於 19-9-15 19:32
唔怕
仲要一個人幾點起身就幾點幾身,我話行就行,企就企,食就食,唔使理人,幾爽
...

我驚我唔識路返酒店

子爵府

其實我都唔太中意...
又要 pack 野 同unpack

首頁

尾頁

跳至