自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 maywong288 的帖子

請是否每次都是驗RA?我驗了高,給了我類固敦,已不痛,醫生我開吃抗癌那隻藥,每星期一次,每次四粒,..他說是最低份量

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

0906 發表於 19-10-29 19:36

請是否每次都是驗RA?我驗了高,給了我類固敦,已不痛,醫生我開吃抗癌那隻藥,每星期 ...
我冇藥食同埋冇開過藥膏俾我

最初係手指痛睇普通診所 睇左幾次都冇好仲痛得勁左 醫生就叫我抽血驗 報告出左就轉我去醫院排期

等左一個月係醫院抽血確定係呢個病 就轉左我去風濕科 佢話要再驗清楚同埋驗其他野就可以開藥俾我

見仲要等 手又好痛 就去左睇中醫 一直食中藥 點知最後風濕因子越黎越低 低到醫生話我既風濕指數唔可以開藥俾我

同埋低到唔係呢個病 但我到而家都仲要返去風濕科覆診 醫生怕我會突然反發 半年要返去驗一次(但我呢3年指數都冇變過)

而家間中都仲有手指痛 佢話之前類風濕損害左d手指關節 身體係修復唔到 以後都會間唔中痛 但呢d痛比以前輕

男爵府

Think_Thank 發表於 19-10-22 11:41
唔客氣,希望你媽媽遇到夾到的的中醫,先try下,一般如果藥下得對,好快身體會有反應。有時候可能會更痛, ...

多謝你呀!她在政府醫院驗血都沒有報告

男爵府

Sumsum265 發表於 19-10-22 12:50
我媽咪唔係類風濕,佢係膝頭哥痛,行樓梯痛,食左一星期左右,行樓梯已經無咁痛,鯊魚軟骨可代替葡萄糖胺 ...

好的,謝謝你

男爵府

0906 發表於 19-10-29 19:36

請是否每次都是驗RA?我驗了高,給了我類固敦,已不痛,醫生我開吃抗癌那隻藥,每星期 ...

我媽媽近排因指數高左好多,醫生都開左抗癌那藥給她,開始時試食3粒,今天覆診加多一粒。

男爵府

yk8ky 發表於 19-10-28 01:05
吊針 生物製劑

醫生話我媽咪之前有過肺炎,未必適合這藥

伯爵府

回覆樓主:

個人同手腳都要要做好保暖,轉天氣會特別痛,燥熱煎炸濕毒少食,多啲飲湯水,有時滾下湯,比老火湯更加好。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

woobear 發表於 19-10-21 23:30
可以煲多d去濕湯水,近排豬貴,我轉煲鵪鶉或魚湯

我近排煲:沙參肉竹

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Lovelymame 的帖子

Thanks, so it actually can recover.
I see private doctor, and he already give me the medicine... I want to q government to follow up, as private blood test is so expensive...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Lovelymame 的帖子

is the pill call Methotrexate(2.5mg)?
my doctor give me 4/week.
he said this is the min amount.....

男爵府

2024年龍年勳章

去睇普通診所醫生, 幫我驗血, 証實類風濕,跟住寫紙轉介睇政府, 但在等候期間, 周身關節痛,去睇普通醫生都係比消炎藥, 食左藥就止痛,但係藥力過咗又痛過, 食咗幾個月消炎藥,怕食藥食到胃潰瘍!

公爵府

我由前年開始到而家,手、腰、盆骨、肩膀,因為痛,去照磁力共震,都話發炎,骨科話我可能有類風濕關節炎,叫我抽血,今日剛抽,好怕中左

大宅

maywong288 發表於 19-10-22 02:39
我自己本身有呢個病 而家我當佢好返左XD

唔太記得果時好似廿到尾定3頭 驗到係呢個病就即刻叫我去醫院

想請問你指數要幾多先叫低?

我驗左血,指數係40,叫高定低?
我只有膝頭哥痛,暫時未有關節痛

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

sumsumbear 發表於 19-11-9 19:23

如果係高會寫紙叫你去醫院排期
我唔清楚高定低 因為我冇問醫生指數幾多 怕自己知道會成日諗影響病情

但有次醫生叫我拎份報告去唔記得幾樓 排唔知咩(SOR真係唔記得 幾年前既事)
我偷睇過 仲影低左 只係我唔識睇XD

(本來話下次覆診就會開藥俾我食,但果年既5月開始突然指數開始低,每次覆診都俾上一次低)
2015年5月 RF 50 ANA 80
2015年9月 RF 21 ANA 40

就係由呢個時候開始 我個指數每次都倍數咁跌落去(醫生講,係咁跌,好難開藥,只可以俾普通止痛藥我食)
攪到醫生都話唔知點開藥 要我再驗多D其他野先
果時又再次照X光又照超聲波 又驗埋癌指數 肝酵素 好多野驗
驗驗下 就話風濕因子低到 唔係類風濕病 就冇開過風濕藥俾我食
而佢話低到唔係呢個病果時 我冇問佢指數係幾多 因為諗住都唔係類風濕就冇問

侯爵府

sumsumbear 發表於 19-11-9 19:23

我由2015年開始一次比一次低
期間驗左好多野 到2016年 醫生就話風濕指數低到唔係呢個病

果年開始到而家 個指數都冇升過 但醫生話就算咁多年冇變 以後都要一直覆診-.-

男爵府

我應該都係呢個病……..
我冇驗血但係十幾年前己經手指尾痛, 後來變左中指同食指痛但唔算劇痛所以一路都唔理而且有時仲會唔痛添, 拖左咁多年手指有變到關節位朣脹但都未意識到係類風濕, 直至最近手指公開始痛得比較厲害至上網查到應該係呢種病, 原本想睇西醫但有次朋友話睇中醫都有效就自己上網查到有人推介呢位中醫, 而家食左3個星期藥痛楚減輕少少同僵硬度都好小小, 但中醫話我屬於慢性類風濕應該醫治時間會長喲, 而家唯有耐心喲睇下效果如何, 每次診金連六日藥差唔多$1100.-

大宅

Sumsum265 發表於 19-10-22 08:27
而與此相反鯊魚軟骨的功效與持續使用期間成正比,使用時間越長,效果越好。更可貴的是鯊魚軟骨是純天然物 ...

請問可以PM鯊魚軟骨的牌子嗎?我媽媽也有這個病。這個病會遺傳的。謝謝

子爵府

josephine11 發表於 19-11-9 22:27
我冇驗血但係十幾年前己經手指尾痛, 後來變左中指同食指痛但唔算劇痛所以一路都唔 ...

想請問,手指那種痛法,其實是關節痛還是怎樣痛法?

子爵府

maywong288 發表於 19-11-9 21:39
我由2015年開始一次比一次低
期間驗左好多野 到2016年 醫生就話風濕指數低到唔係呢個病

你好好彩

我開頭驗到rf 120, 之後睇中醫
再驗已經7xx

子爵府

josephine11 發表於 19-11-9 22:27
我冇驗血但係十幾年前己經手指尾痛, 後來變左中指同食指痛但唔算劇痛所以一路都唔 ...

睇下西醫驗血

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊