跳至

首頁

尾頁

子爵府

ruudi82 發表於 20-1-15 14:55
如你申請小朋友過去...即係代表讀STATE SCHOOL....通常只能插低排名學校...(如果你讀私校, 其實可以唔駁申 ...

想請問如唔申請 spouse visa , 還可以申請什麼 visa? 謝謝你

大宅

Thelittleteddy 發表於 20-1-26 02:13
想請問如唔申請 spouse visa , 還可以申請什麼 visa? 謝謝你

仲可以申請旅遊簽證

別墅

請問
settlement visa之下,
是否小朋友五年入籍後,再加三年才可以大學交local fee?

大宅

happyfa 發表於 20-4-24 19:07
請問
settlement visa之下,
是否小朋友五年入籍後,再加三年才可以大學交local fee? ...

睇睇

https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/study/apply/public/Fee-Status-Guidance-Notes.pdf

別墅

回覆 ruudi82 的帖子

睇咗,thx
入學前要最少三年係resident
有永居才consider係resident吧

大宅

happyfa 發表於 20-4-26 07:53

睇咗,thx

應該係咁理解, 所以預5年半時間,... (五年入籍, 預多2-3個月整埋ILR

如果你三年時間住係Scotland, 讀Scotland 大學係免費 (不過要讀多一年)

洋房

居英權二代子女入籍分享

Hello大家!請問:我是BC otherwise by decent, 我和我的子女沒有在英國居住過, 而我的子女要繼續留香港工作, 所以我打算退休後帶在香港出生個孫去蘇格蘭報讀公立小學校。現有問題如下:
1/. 可否由我直接幫個孫申請Visa?
2/. 應該申請什麼Visa (Settlement Visa or Family Visa) ?
3/. 如何申請Visa及相關條款和費用等?
4/. 個孫須要在英國讀書幾多年才可入籍, 正式成為英國公民? 請大家分享心得, 謝謝!🙏

大宅

Edngai 發表於 20-11-2 23:28
Hello大家!請問:我是BC otherwise by decent, 我和我的子女沒有在英國居住過, 而我的子女要繼續留香港工 ...

你唔可以透過spouse visa 申請個孫去英國

洋房

Thx, 除此之外, 請問還有哪些途徑或方法帶個孫去英國定居及要幾多年後才可合法入籍?🙏🙏

大宅

Edngai 發表於 20-11-7 14:48

Thx, 除此之外, 請問還有哪些途徑或方法帶個孫去英國定居及要幾多年後才可合法入籍? ...

你個孫幾大? 頂多用STUDY VISA 係英國讀私校讀夠十年先可以入藉, 已經係最方便方法

大宅

你係BC otherwise by decent

咁你仔女/同你個孫係邊度出世? 如果係英國, 應該都有英籍wor

洋房

Thx 😊

洋房

Thx 🙏

男爵府

爲什麽這裏話BC 二代 仔女 born outside UK要5年才可以入籍。
下面官網寫,如果是2006以後出生的仔女,同英籍父/母去英國住三年就可以入籍。我在其他blog 或顧問都問過系3年。配偶仍然是5年沒錯。
如果英籍父母在仔女出生前曾經在英國住滿3年,更加可以直接在香港申請仔女入籍。

https://www.gov.uk/apply-citizen ... r-after-1-july-2006

大宅

edutm 發表於 20-11-19 17:50
爲什麽這裏話BC 二代 仔女 born outside UK要5年才可以入籍。
下面官網寫,如果是2006以後出生的仔女,同英 ...

BC 二代 仔女 --仔女出生前曾經在英國住滿3年可以直接在香港申請仔女入籍, 正確, 但你講過你同你仔女冇係英國住過, 所以此點唔岩你個CASE

如果是2006以後出生的仔女,同英籍父/母去英國住三年就可以入籍--> 也正確,
所以前題是你的子女同你個孫去英國三年, 你個孫才可以入籍

但你個問題係, 你子女唔去英國, 而你想帶你個孫用Spouse Visa 過英國, 就是不可以。

首頁

尾頁

跳至